2024/05/05

Elektrinės prie marių nebus

Ketvirtadienį vykusiame eiliniame rajono Savivaldybės tarybos posėdyje buvo tik vienas neeilinis įvykis. Pirmą kartą posėdžiavo naujas Tarybos narys Algimantas Sankauskas, kuris dirba AB „Simega“ direktoriumi. Jis pakeitė savo noru iš Tarybos pasitraukusį kitą Tėvynės sajungos narį Julių Alekną.

Pakankamai ramiai vykusiame posėdyje buvo priimti beveik visi sprendimų projektai. Politikų nepritarimo sulaukė tik Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Vaitiekaus Gaidukevičiaus pristatytas projektas dėl rajono sveikatos priežiūros įstaigų stebėtojų tarybos darbo reglamento patvirtinimo. Tarybos nariai, pasidžiaugę, kad toks projektas iš viso atsirado, aptiko jame nemažai neaiškumų. Todėl politikai nutarė, kad tiek ilgai laukus, galima dar palaukti, kol šis projektas bus parengtas be priekaištų. Jo svarstymas atidėtas kitam kartui.

Taryba buvo priversta skirti nemažai papildomų lėšų neatidėliotiniems remonto darbams keliuose objektuose. Prieš mėnesį nusprendus neuždaryti Laičių medicinos punkto, teko skirti aštuonis tūkstančius litų jo remontui. Taip pat skirta lėšų Antašavos pagrindinės mokyklos stogo tvarkymui, Kupos pradinės mokyklos valgyklos kanalizacijos ir stogo remontui ir keliems kitiems darbams.

Nutarta 50 tūkstančių litų iš biudžeto apyvartos lėšų likučio skirti Autobusų parko nuostoliui, susidariusiam dėl būtino keleivių pervežimo, kompensuoti. Tai tik dalinis skolos padengimas. Parko direktorius sakė, kad reali jo vadovaujamos įmonės skola šiuo metu siekia 220 tūkstančių litų.

Nemažai laiko posėdyje buvo skirta komunalinių atliekų tvarkymo reikalams. Nuo liepos mėnesio pasikeitus atliekų išvežimo tvarkai, dar ne tik gyventojams, bet ir kai kuriems politikams iki šiol kyla nemažai klausimų dėl šiukšlių išvežimo ir mokėjimo už šią paslaugą.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriui Rimantui Stundžiui teko ilgokai atsakinėti į politikų klausimus ir paklausyti patarimų, kaip gerinti šiukšlių išvežimą. Taryba pakeitė komunalinių atliekų tvarkymo taisykles. Taip pat pakeisti ir vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš gyventojų bei atliekų tvarkymo nuostatai. Nors kai kurie Tarybos nariai ir siūlė sumažinti mokestį už šiukšlių išvežimą, jis liko nepakitęs, nes dauguma buvo už tai, kad į biudžetą pakliūtų daugiau pinigų.

Tarybos nariai ilgokai diskutavo, ar leisti, ar neleisti statyti hidrotechninį įrenginį elektros gamybai žemės sklype Aukštupėnų kaime, už užtvankos. Mat net šešios įvairios įmonės prašo leisti išsinuomoti sklypą elektrinei.

Vieni politikai siūlė leisti statyti elektrinę, nes jau labai seniai joks rimtas objektas Kupiškyje nebuvo pastatytas. Be to, nereikėtų „paleisti“ ateisiančių Europos fondų pinigų.

Kitiems atrodė, kad jokios naudos rajonui ši elektrinė neduos, o tik kažkas užsidirbs įsisavindamas europines lėšas. Be to, niekas nežino, ar ta elektrinė nedarys žalos gamtai. Balsuojant dėl minimo įrenginio, politikų balsai irgi išsiskyrė – 5 balsavo, kad būtų leista statyti minėtą įrenginį, o 13 buvo prieš. Taigi elektrinės prie marių nebus. Bent jau kurį laiką.

Baigiantis posėdžiui, Tėvynės sąjungos frakcijos lyderis Valentinas Beinoris pateikė dviejų sprendimų projektus, kurie turėtų būti svarstomi kitame posėdyje. Konservatoriai siūlo, sudarant 2010 metų Savivaldybės biudžetą, neskirti lėšų asmeninių automobilių nuomai apmokėti ir sumažinti Mero fondą nuo vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio iki pusės.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video