2024/05/18

Mendelsono maršui ant piliakalnio – ankstoka

Nuo rugsėjo pirmosios Lietuvos jaunavedžiai turi galimybę įregistruoti santuoką savo pasirinktoje vietoje. Liberalesnę tuoktuvių ceremoniją, jei ji neprieštarauja viešajai tvarkai ir gerai moralei, pasiūlė Teisingumo ministerija. Toks pasirinkimas kainuos 210 litų – trigubai brangiau nei tuokiantis įprastai. Naujomis galimybėmis itin susidomėjo Kaunas ir kiti didesni miestai. Tuo tarpu Kupiškis dar neskuba.

Pasiūlymas – svarstomas

Mūsų rajone originalių tuoktuvių vizija dar nėra visiškai aiški. Čia vis dar aktualu ne tik gražią vietą rasti, bet ir tinkamas sąlygas tuoktuvių ceremonijai sudaryti. Kol kas nusižiūrėtas Kupiškio piliakalnis ir teritorija prie skulptoriaus Henriko Orakausko sukurto „Baltų pasaulio medžio“.

„Ne visur galima sudaryti tinkamas sąlygas sutuokti. Kad ir ant Kupiškio piliakalnio – vieta graži, bet kaip tada skambės Mendelsono maršas, net ir paprasčiausio magnetofono ten neįjungsi. O kaip su oro sąlygomis – jų neužsakysi. Taigi, norint pritaikyti vietą, reikia viską gerai apsvarstyti. Taip pat svarbu parengti tinkamą priėjimą, kad jaunieji nesusipurvintų, pasirūpinti dalyvių saugumu. Tokiam žingsniui reikėtų nemažų papildomų lėšų“, – apie naujovę kalbėjo Kupiškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Kopūstienė.

Dėl kiauro biudžeto, pasak pašnekovės, tinkamai parengti reprezentacines vietas būtų itin sudėtinga. Iš santuokos įregistravimo mokesčio surenkamos tik ašaros, o ir jos keliauja tiesiai į bendrą rajono biudžetą.

„Žmonės dabartiniu metu stengiasi kuo taupiau susituokti ir renkasi labai kuklias vestuves. Vėl grįžta žmonių noras santuoką įregistruoti penktadieniais, be jokių iškilmių. Dažniausiai tik užsienyje dirbantys jaunavedžiai rengia didesnes vestuves“, – sakė B. Kopūstienė.

Per mažai santuokų

Be to, pašnekovę liūdina šiųmetinė santuokų įregistravimo statistika. Tokio mažo susituokusiųjų skaičiaus rajone ji jau nebeprisimena.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video