2024/05/18

„Biednumas“ gresia griūtimis

Šykštus moka du kartus. Tačiau Vilniaus gatvėje esančio vieno daugiabučio namo gyventojams gali tekti susimokėti dar brangiau. Avarinės būklės pastatas gali ir siugriūti: žemyn pasvirę kaba jau nebenaudojami namo balkonai, tvarkant stogo dangą ėmė skilinėti langų sąramos, be to, būkštaujama, kad žiemą gyventojai pasitiks be šilumos, mat ketvirtą dešimtį metų tarnaujanti „boilerinė“ visiškai nusidėvėjusi. Sunki būklė, specialistų duomenimis, jau daugelyje Kupiškio daugiabučių namų, tačiau jų gyventojai sunkiai randą pinigų net ir menkiems palopymams.

Suskilo sąrama

Į „Kupiškėnų minčių“ redakciją prėjusią svaitę kreipėsi Vilniaus gatvės 79 namo gyventoja Irena Vasiliauskienė. Moteris baiminosi, kad daugiabučio stogo remontas gali sukelti lango sąramos griūtį jos bute. Mat, jos teigimu, nuėmus lietvamzdžius ir stoglovius, vanduo ėmė skverbtis į pastato vidų.

Ir iš tiesų, nuvykę į minėtąjį butą, radome suskilusią lango sąramą. Pro atsivėrusį plyšį tekėjo vanduo, kurį buto šeiminkė sėmė ant palangė pastačiusi talpas bei skudurus.

Tačiau nereikia būti dideliu ekspertu, kad suprastum, jog per vieną lietingą naktį, kaip tvirtino I. Vasiliauskienė, vanduo iš ketvirto aukšto per mūrines sienas gali prasimušti iki trečiojo aukšto ir sukelti tokius padarinius.

„Visą naktį negalėjau užmigti, bijojau kad siena su visais langais ims ir nugrius. O kas tada atlygins padarytus nuostolius. Nereikėjo taip ilgai tvarkyti stogo. Sulaukė lietingų orų ir dabar štai sugriūsim“, – piktinosi pašnekovė.

Tokias pretenzijas moteris išsakė ir daugiabučio namo, kuriame gyvena, administratoriui – bendrovei „Kupiškio komunalininkas“. Šie I. Vasiliauskienei tvirtino, kad visa bėda pastato balkonai, į kuriuos dėl avarinės būklės gyventojams netgi buvo liepta nekelti kojos. Per juos, pasak namą administruojančios bendrovės direktoriaus Rimanto Stundžio, vanduo patenka į pastatą, kur per nesandarias sienas griaužiasi kelią į vidų.

Avarinės būklės

Tačiau I.Vasiliauskienės bėdos, pasak direktoriaus, bus sprendžiamos artimiausiu metu. Tik tie darbai, anot jo, bus tik išorinis problemos užglostymas. Viskas slypi daug giliau: „Žinot, kaip būna – vieną galą lopai, kitas prakiūra. Taip ir šitame name – tvarkome namo stogą, kuris turėtų tarnauti bent dešimtį metų, bet lenda kitos bėdos. Remonto reikia visam avarinės būklės namui“, – tvirtino R. Stundys.

Beveik metus šį namą administruojanti bendrovė jau spėjo rasti daugybę pastato problemų: visiškai nusidėvėjusi vamzdynų sistema, elektros instaliacija, stogloviai, lietvamzdžiai, reikia keisti lauko duris, rekonstruoti arba nugriauti nusvirusius balkonus.

„Šitas namas – itin problemiškas. Žmonės nori, kad kažkas ateitų ir sutvarkytų, tačiau jie patys yra namo šeimininkai. Ir stogas, vamzdynai, šildymo sistema, laiptinės ir balkonai, dėl kurių dabar iškilo bėdų, bendras visų gyventojų turtas. Ir ne mes turime rodyti iniciatyvą juos renovuoti. Kiek tik rengiame susirinkimų, ateina tik saujelė moterėlių…“, – apie pasyvų daugiabučio namo gyventojų laukimą kalbėjo R. Stundys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video