2024/05/18

Netikėti Seimo narių vizitai mūsų rajone nepageidaujami

Nelaukti svečiai šeimininkams visada sukelia šurmulio, tačiau taip, kaip praėjusį penktadienį, rugsėjo 25 d., buvo mūsų Savivaldybėje ir prie Kupiškio marių kai kurių rajono Tarybos narių ir kitų viešųjų asmenų sutikta Seimo narė, priklausanti Aplinkos apsaugos komitetui ir Antikorupcijos komisijai Aurelija Stancikienė, dar ilgai nepamirš abi pusės.

A. Stancikienės atvykimo priežastis buvo susijusi su kupiškėnų skundu dėl galimai neteisėtų kai kurių Savivaldybės skyrių darbuotojų veiksmų, tačiau tai gana greitai nuėjo į antrą planą.

Nekviesti svečiai nelaukiami

Nors penktadienis buvo darbo diena, tačiau 14 valandą rajono Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriuje apsilankiusi Seimo narė A. Stancikienė darbuotojų nerado. Pasibeldusi į šalia esančias rajono Savivaldybės kontrolieriaus duris, iš kontrolierės Vilmos Mažeikienės sužinojo, kad darbuotojai talkoje, nes šiandien nuo 12 valandos vyksta rekreacinių teritorijų prie Kupiškio marių tvarkymas.

Vėliau pasirodžiusio Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. specialisto Arūno Valintėlio buvo paprašyta susisiekti su kitais skyriaus darbuotojais. Tačiau A. Stancikienė išgirdo atsakymą, kad vargu ar kas atvyks į darbo vietą, nes nėra transporto, kuris atvežtų bent vieną specialistą iki Savivaldybės.

Pokalbis su vieninteliu šiam skyriui atstovaujančiu A. Valintėliu vyko Savivaldybės koridoriuje. Pastarasis teigė, kad dabar pateikti jokių dokumentų negali, todėl tegul Seimo narė raštu pareiškia, ko reikia, ir tada surinksiąs tuos dokumentus. A. Stancikienei parodžius Seimo Statuto 14 straipsnį, kuris teigia, kad Seimo narys turi teisę reikalauti, kad jį neatidėliojant priimtų įmonėse, įstaigose ir organizacijose jo veiklos klausimais ir pateiktų reikiamą informaciją, A. Valintėlis atsakė, jog yra per žemo rango specialistas, kad teiktų informaciją.

„O tai kodėl jūs ne talkoje“? – dar kartą perklausė specialisto seimūnė. „Turi juk kažkas dirbti, atstovauti savo skyriui. Pas mus šiandien tęsiamas interreginis projektas kartu su latviais ir, kaip jo dalis, vyksta talka, kurios metu įtraukiame visuomenę į naudingą darbą“, – atsakė A. Valintėlis. Į repliką, kad kol kiti darbo metu talkininkauja, specialistas tegul atstovauja savo skyriui kaip pridera, pastarasis atšovė, jog skųsis Savivaldybės administracijos direktoriui dėl jam daromo tarnybinio spaudimo.

„Tiek daug reikalų turit su žurnalistais, kad nežinot, kaip reikia elgtis, – atskubėjęs tokiais žodžiais su seimūne pasisveikino administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. – Pirmiausia galėjot ateiti, mane informuoti, o antras dalykas, jeigu jums kokios informacijos reikia, pateikit raštu, ir mes pateiksim“. Į A. Stancikienės rodomą Statutą, kuriuo remiantis pareigūnai turi pateikti informaciją, administracijos direktorius atšovė, kad perskaitys, kai turės laiko. „Informacijos pateikimą atidėsim tiek, kiek mums reikia, – sunkiai valdydamasis pasakė Ž. Aukštikalnis. – Tiek, kiek mums reikia laiko surinkti informacijai“.

Pasiteiravusi, ar Seimo narė, vykdanti parlamentinę kontrolę, neturi teisės gauti dokumentų, A. Stancikienė išgirdo klausimą, kokią kontrolę ji čia vykdo, ką kontroliuoja.

Kai nuo tokio pokalbio tono apstulbusi seimūnė paklausė, kas jis toks esantis, išgirdo atsakymą, kad esąs šios įstaigos vadovas, administracijos direktorius…

„Esate įstaigos vadovas ir nežinote elementariausių elgesio taisyklių? – stebėjosi A. Stancikienė. – Specialiai atsivežiau Statutą, kad žinotumėte, kaip ir ką turite pateikti Seimo nariui“.

„Čia ne biblioteka, kad ateitumėte ir galėtumėte kažką paskaityti. Turėtumėte iš anksto pateikti prašymą, tada mes pateiksime informaciją, – aiškino savo tiesą Ž. Aukštikalnis. – Jūs ne pirma ir ne paskutinė Seimo narė, kuri čia būna, ir mes su visais labai normaliai bendraujame. Bet kažkodėl, kai su šios partijos atstovais susiduri (kalbantysis dėbtelėjo į šalia stovėjusį rajono Tarybos narį D. Mikšį, kuris šiuo metu jokiai partijai nepriklauso), išeina vis kitaip“.

A. Stancikienei pasiteiravus, kokiai partijai direktorius priklauso, šis atkirto: „Aš neatstovauju jokiai partijai. Ką dar norėtumėte sužinoti? Kai parašysit raštu, ko norit, mes pateiksim. Viso gero. Malonu, kad apsilankėt“.

Tuo susitikimas su Savivaldybės administracijos vadovu baigėsi.

Apstulbinta tokio „malonaus“ pokalbio Savivaldybėje, A. Stancikienė nusprendė aplankyti tą įžymiąją talkos vietą, kurioje darbo metu triūsia Savivaldybės darbuotojai.

Prie marių buvo karšta kaip Seime

Jau prieš atvykstant prie valčių elingo, Kupiškio marių pakrantėje, tarp talkininkų sklandė kalbos, kad nežinia ko į Savivaldybę atvyko Seimo narė. Prie elingo ją pasitiko keturi drąsos nestokojantys vyrai.

„Labas vakaras (buvo 16 valanda – autorės pastaba), aš esu rajono Tarybos narys ir privatus asmuo, atstovauju Liberalų ir centro sąjungai – žvaliai prisistatė Gintautas Mockus. – O jūs kas tokia būsit? Ponia Stancikienė? Konservatorių atstovė?“.

„Kuo čia dėtas Seimas? Ji turi dirbti Seime“, – vietoj pasisveikinimo viešnios vizitu nusistebėjo UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas. Į seimūnės atsakymą, kad ji atstovauja piliečiams, išgirdo G. Mockaus klausimą: „Kad jūs Seimo narė, aš žinau. O jūs dabar atstovaujat Seimui, Seimo nario pareigas atliekat, bendraujat su rinkėjais? Jūs ne į tą laivą įsėdot, čia ne konservatoriai jus iškvietė“.

Vyrai vienas per kitą pasakojo, kad dirbo talkoje, turi svečių iš Latvijos. „Mes jus ir prie stalo galim pakviesti, – siūlė arti veido seimūnei kišdamas stiklinę Tarybos narys Benjaminas Gricius.

A. Stancikienei pasiteiravus, kiek šiame elinge yra valčių, vyrai puolė tikinti, kad jų pakankamai, o kiek – neskaičiuoja. „Atvažiuokit savaitgalį ir pamatysit – čia kiekvienas kupiškėnas atplaukia, matot, va, dabar viena plaukioja“, – vienas per kitą kalbėjo vyrai.

A. Stancikienei pasiteiravus, ar vyrai žino elingo funkciją, imta diskutuoti: „Palaukit, o kas yra funkcija. Vasarą čia yra gelbėtojų, kad nebūtų kokių nelaimingų atsitikimų“. Į A. Stancikienės pastabą, kad šalia jų būnant jaučiasi ir stipresnio gėrimo kvapas, visi teigė, jog negėrę ir su seimūne bendrauja blaivūs, o verslininkas Bronislovas Domža gana rimtai ta tema susikibo ant elingo tiltelio su Dangirdu Mikšiu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video