2024/05/01

Rajono Savivaldybės reitingas krito

Žurnalas „Veidas“ jau trečią kartą paskelbė šalies savivaldybių reitingo rezultatus. Pagal šiuos duomenis, Kupiškio rajono savivaldybė per trejus metus išo 16 vietos nusmuko iki 52.

Geriausia gyventi Neringoje

Savivaldybės buvo vertinamos pagal šešiolika įvairių kriterijų. Vertinimų rezultatai rodo, kad šiandien geriausiai gyventi yra Neringoje, o blogiausiai Šalčininkų rajone.

Prieš trejus metus sudarytame savivaldybių reitinge Kupiškio r. savivaldybė buvo net 16 vietoje. Pernai ji užėmė 41 poziciją, o šiais metais atsidūrė 52 vietoje. Žvelgiant į statistinius rezultatus nesimato, kad mūsų rajonas kažkur itin atsiliktų nuo bendro šalies vidurkio, tačiau sudėliojus visus taškus, gavome tik 34,7 balo. Nuo pirmaujančios Neringos atsiliekame 12 balų, o paskutinėje vietoje esančius Šalčininkus lenkiame šešiais balais.

Įdomu tai, kad pagal sudarytą reitingą negalima teigti, jog miestuose geriau gyventi nei rajonuose. Štai Vilnius šioje reitingų lentelėje užima ketvirtąją vietą, Klaipėda – vienuoliktą, o Panevėžys tik penkiasdešimt septintą – ketvirtą nuo lentelės dugno.

Tenka atkreipti dėmesį, kad Neringa yra ne tik reitingo lyderis, bet į pirmas pozicijas išsiveržia ir pagal atskirus kriterijus. Pavyzdžiui, Neringoje oficialiai nėra nedarbo. Čia renovuotos visos švietimo įstaigos. Neringos žmonės važinėja geriausiais keliais. Daugiausiai biudžeto lėšų vienam gyventojui irgi pasiima neringiškiai. Daugiausiai Europos Sąjungos lėšų vienam gyventojui „pritraukė“ Neringos savivaldybė.

Savivaldybių lydere Neringa tapo neatsitiktinai. Ji 2007 metais buvo antra, pernai ir šiemet jau pirma.

Savivaldybė ne viską gali nulemti

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, paprašytas pakomentuoti šiuos rodiklius, sakė, kad savivaldybės buvo vertinamos pagal daug rodiklių. Pagal daugumą kriterijų mūsų rajonas yra apie vidurį. Kažkokių ypač blogų rodiklių nėra.

Mus žemyn patraukė didesnis nei respublikos vidurkis nedarbas ir naujų namų statyba bei svaikatos apsaugos rodikliai. Dabar iki trijų procentų sveikatos paslaugų yra suteikiama ne Savivaldybės įstaigose. Sergamumas irgi viršija respublikos vidurkį. Visa tai ir lėmė, kad esame ne pirmaujančių gretose.

Tarkime, Pasvalys šioje reitingų lentelėje yra tryliktoje vietoje. Visi mūsų rodikliai yra beveik vienodi, išskyrus nedarbo ir naujų namų statybą.

Mūsų rodikliai 2007 metais irgi buvo geri, nes žmonės, sakykime, Slėnio gatvėje statėsi namus ir tais metais atidavė eksploatuoti. Šiemet tokie buvo gal tik du namai, taip ir krenta procentas.

Kodėl mūsų rajone dabar situacija nėra gera? Todėl kad daug sėkmingai dirbusių įmonių darbavosi statybos sektoriuje. Dabar puikiai žinome, kas atsitiko su statybomis. Rajone buvo ir gana daug mediena besiverčiančių įmonių, o jos irgi susietos su statybos sektoriumi. Joms dabar irgi yra blogai. Kažkada tos įmonės buvo „ant bangos“. Dabar ta banga nusileido ir smigo rajono rodikliai. Dabar medžio apdirbimas šiek tiek stabilizuojasi. Reikia tikėtis, kad ir statybos atsigaus.

Paklaustas, ar Savivaldybė visais klausimais gali paveikti reitingų rezultatus, Ž. Aukštikalnis sakė, kad ne visais. Bet Savivaldybė gali lemti Europos Sąjungos paramos lėšų įsisavinimą, švietimo įstaigų renovavimą, investicijas į ligonines ir poliklinikas bei kultūros įstaigas.

Ž. Aukštikalnis teigė, kad šiuo metu yra surenkama tik apie 50 procentų biudžeto lyginant su praėjusiais metais, todėl šiuo metu investuoti į anksčiau minėtas sritis nėra galimybių.

Pasak direktoriaus, šiais ir kitais metais Savivaldybės reitingas turėtų šoktelėti, nes pradės būti įsisavintos Europos Sąjungos lėšos. Tas procesas sustojo dėl biurokratinių procedūrų. Po Seimo rinkimų keitėsi atsakingi asmenys ir lėšų įsisavinimo tvarka, todėl kai kurių projektų įgyvendinimas dar neprasidėjo. Jie nusikėlė į 2010 metus. Vadinasi, kitais metais lėšų įsisavinimas turėtų būti didelis.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video