2024/05/02

Mieste šurmuliavo „Žalioji gatvė“

Kupiškio jaunimas įrodė, kad jam svarbios mūsų gamtos bėdos. Dieną be automobilio su didžiule energija ir iniciatyva miesto mokiniai kartu su Kupiškio jaunimo centru paminėjo surengdami smagią akciją „Mieste be automobilio“. Palaikymo sulaukta ir iš valdžios atstovų.

Ragino atkreipti dėmesį

Rugsėjo 22-ąją daugelis Europos miestų minėjo Tarptautinę dieną be automobilio. Mūsų miesto aikštėje ta proga šurmuliavo „Žalioji gatvė“. Renginio organizatoriai – Kupiškio jaunimo centras – kvietė praeivius atkreipti dėmesį į ekologijos problemas ir skatino nors vieną dieną transporto priemones su vidaus degimo varikliu palikti namuose ir į gatvę išeiti pėsčiomis ar išriedėti dviračiu.

Tačiau kaip pastebėjo vienas šventės dalyvių – Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėjos pavaduotojas vyr. valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Rimantas Adomauskas – tą dieną automobilių srautas Kupiškyje nebuvo mažesnis nei įprastai. Tuo įsitikinta kartu su policijos pareigūnais tikrinant transporto priemonių išmetamąsias dujas. Šios akcijos metu per 3 valandas patikrinta 80 automobilių, iš kurių – tik du buvo netvarkingi. Piniginių nuobaudų pažeidėjams šį kartą neskirta.

Atvyko dviračiais

Nors automobilių gausmas rugsėjo 22-ąją Kupiškyje nelabai pritilo, dviračius minančių gyventojų buvo galima pastebėti kur kas daugiau nei įprastai. Būrys jaunųjų dviratininkų sukiojosi ir „Žaliojoje gatvėje“. Į akciją atvykę miesto mokiniai ir darželinukai nekantriai laukė organizatorių skelbto žygio „Apjuoskime savo miestą“ starto.

„Buvome pakviesti į šią akciją ir atsivedėme keturis vaikus, kurie atvažiavo dviratukais. Kitus auklėtinius palikome popiečio miego, nes ne visi dar moka važiuoti dviračiais ir ne visi juos turi, – „Kupiškėnų mintims“ kalbėjo vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ auklėtoja Vitalija Vaitiekūnaitė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Valerija Kuprienė. – Mums ši šventė labai svarbi, nes sutampa su mūsų vykdomu projektu ekologine tema. Todėl į akciją atsinešėme savo piešinių ir žadame dalyvauti visur, kur tik mus pakvies. Dieną be automobilio ir pačios į darbą atėjome pėsčiomis. Nors pakulniuoti teko gana toli, norime prisidėti prie skelbiamos idėjos, kad reikia susirūpinti gamta, be to, tai labai naudinga sveikatai. Iš tiesų jei turime kokių reikalų mieste, stengiamės viską sutvarkyti pėsčiomis, – automobiliu vykstame tik į tolimesnes vietas“.

Atsisakė automobilio

Dviračiu ir pėsčiomis tą dieną į darbą atvyko ir dauguma Kupiškio rajono savivaldybės darbuotojų. Nors iki darbovietės rajono merui Jonui Jaručiui nukakti automobilio ir taip nereikia, nes jis gyvena čia pat, akcijos proga valdininkas visiškai atsisakė transporto priemonės. Juostomis perrištą savo „Kia Sorento“ vienai dienai meras pastatė „Žaliąja gatve“ virtusioje miesto aikštėje.

„Teigiamai vertinu tokią akciją. Reikia kuo daugiau judėti ir būsime sveikesni. Automobilis – tik žmogaus išradimas, o pats žmogus – geriausias Dievo kūrinys – ir į kalną, ir į medį įlips“, – dar prieš renginį savo požiūrį išsakė J. Jarutis.

Pėsčiomis iš Kraštiečių mikrorajono atkulniavo ir mero pavaduotojas Aidas Mikėnas. Tačiau vyriškis prisipažino, kad dažniau jam tenka važinėti automobiliu – taip įpareigoja darbas.

„Pačiame centre daug ką ir netgi greičiau galima nuveikti pėsčiomis. Šiandien dauguma mano kolegų, gyvenančių mieste, atvyko be transporto priemonės. Tegu tai bus nors ir viena diena, svarbu atkreipti dėmesį į mūsų ekologinę situaciją. Taip pat svarbu judėjimas – pagrindinis sveikatos variklis“, – pabrėžė pašnekovas.

Dviračiu iš Paketurių atmynė Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Pajutęs, kaip smagu rudenišku oru pasižvalgyti po miestą, tą dieną direktorius neskubėjo į darbo vietą ir truputį pavėlavo. Vyriškis prisipažino, kad norėtų ir dažniau taip pasiekti Savivaldybę, tačiau būgštauja, kad po tokio sporto į darbą atvyktų suprakaitavęs.

„Apskritai, manau, kad mūsų klimatas palankus dviratininkams, tačiau tam dar trūksta tinkamos infrastruktūros – pas mus dar ne visur patogu važiuoti šia transporto priemone“, – akcentavo Ž. Aukštikalnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video