2024/05/02

Požeminis elektros kabelis bus visoje Gedimino gatvėje

Kupiškėnai pastebėjo Gedimino g., maždaug nuo tilto per Kupą iki etnografijos muziejaus, ant šaligatvio žaliais dažais nupaišytas rodykles bei taškus ir pradėjo domėtis, ką visa tai reiškia.

Rajono Savivaldybėje sužinojome, kad visi šaligatvių pamarginimai susiję su elektros kabelio tiesimo darbais šioje Gedimino g. atkarpoje. Tad dėl išsamesnės informacijos kreipėmės į energetikus.

Gerina elektros energijos tiekimo kokybę

Rytų skirstomųjų tinklų (RST) atstovė ryšiams su žiniasklaida Edita Sirutienė, remdamasi RST Kupiškio r. Elektros tinklų grupės vadovo Arvydo Skardžiaus pateiktais duomenimis, informavo, kad pagal RST naujų statybų, rekonstravimo investicijų į elektros tinklą planą 2007-2009 m. Kupiškyje, Gedimino g., vykdomi rekonstravimo darbai, t.y. defektinės elektros oro linijos keičiamos į požemines kabelines linijas, keičiama transformatorinė.

Kupiškio mieste 2007 metais buvo nutiesta 950 metrų 10 kV kabelių linija ir 2500 metrų 0,4kV kabelių linija. Buvusi transformatorinė, naudojama nuo 1963 metų, buvo pakeista į modernią modulinę transformatorinę. Šias rekonstrukcijas atliko RST antrinė įmonė UAB „Elektros tinklo paslaugos“. RST investicijos vykdant šiuos projektus sudarė iš viso apie 655 tūkst. litų.

Iki 2009 m. spalio pabaigos RST planuoja užbaigti darbus likusioje Kupiškio miesto Gedimino g. dalyje. Darbus atlieka UAB „Virgula“. Šiam projektui RST investicijos sudaro 99 tūkst. litų. Tam kad būtų užtikrinta elektros energijos kokybė, visoje RST teritorijoje senos elektros oro linijos palaipsniui yra keičiamos į požeminių kabelių trasas – „kabeliuojama“ daugiausia gyvenvietėse, miestuose.

E. Sirutienė sakė, kad kai kurios senos oro linijos nebeatitinka kokybės ir saugios eksploatacijos standartų, jos būna dažnai pažeidžiamos gamtinių stichijų atvejais, tokiu būdu didėja senų oro linijų eksploatacijos kaštai, elektros energijos vartotojams kyla nepatogumų, kai nutrūksta elektros tiekimas dėl užvirtusių medžių ant oro linijų arba kai elektros tiekimą reikia nutraukti miestuose ar gyvenvietėse genint ar kertant medžius, esančius šalia oro linijų.

Tam kad būtų užtikrintas gyventojų saugumas ir nekiltų rizika oro linijų eksploatavimui, kai suaugę medžiai audrų metu virsta ir nutraukia laidus ar nuverčia stulpus, taip pat dėl elektros energijos tiekimo kokybės bei eksploatacijos reikalavimų atitikimo ir yra vykdomi požeminių kabelių tiesimo projektai.

Visoje gatvėje atnaujins apšvietimą

Lygiagrečiai RST vykdomų projektų Kupiškio r. savivaldybė atlieka Gedimino g. apšvietimo rekonstrukciją.

Pasak Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, RST naikinant senąsias elektros oro linijų atramas, ant kurių buvo sumontuotos ir gatvės apšvietimo lempos, Savivaldybei iškilo būtinybė pasirūpinti naujais apšvietimo stulpais. Senaisiais gelžbetoniniais jau nebegalima naudotis, nes jie susidėvėję.

Gedimino g., nuo autobusų stoties iki tilto per Kupą, apšvietimas jau yra atnaujintas ankstesniais metais. Tam iš rajono biudžeto buvo skirta per 180 tūkst. litų. Baigus elektros kabelio tiesimo darbus kitoje Gedimino g. atkarpoje, čia bus pratęsta ir apšvietimo rekonstrukcija. Darbus atliks UAB „Virgula“. Jiems taip pat skirta panaši suma – 199 tūkst. litų iš rajono biudžeto.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video