2024/05/17

Daugiabučio namo gyventojus įkalino šuo

Į vieną iš daugiabučių namų atklydęs šuo priminė seną Kupiškio bėdą – mieste iki šiol nėra rimtos pagalbos apginti nuo valkataujančių gyvūnų. Vienintelė išeitis – kviestis šungaudžius iš Alytaus, kurių darbas įkainotas daugiau nei tūkstančiu litų, tačiau taupančiai Savivaldybei tai – brangoka. Todėl lieka patiems gyventojams apsišarvuoti drąsa ir patiems išvyti prašalaitį.

Užklydo šuo

Penktadienį redakcija sulaukė Kupiškio gyventojos skambučio. Moteris skundėsi jau trečia diena nesulaukianti, kas padėtų išvaryti agresyviai nusiteikusį šunį iš daugiabučio namo Kapų gatvėje. Policija ir ugniagesiai, anot jos, tokiais iškvietimais neužsiima, o valkataujančius šunis gaudančių tarnybų kupiškėnė nežinojo.

Nuvykę į minėtą namą pirmojo aukšto laiptinėje iš tiesų radome didelį, grėsmingos išvaizdos šunį. Gyvūnas puldinėjo visus, kurie tik bandydavo praverti lauko ar butų duris.

Įkalinti namo gyventojai su žurnalistais kalbėjosi per langus. Jie skundėsi bijantys išeiti iš savo butų.

„Jau trys dienos šis šuo atklysta į mūsų laiptinę. Gal kas nors davė jam paėsti, tai ir apsistojo čia. Buvo atėjęs kažkoks vyriškis, kuris žadėjo užmigdyti šunį, bet jau seniai jo nesulaukiame. Pakvieskite, kas užsiima valkataujančiais šunimis, pinigus mes per langą išmesime“, – panikavo viena daugiabučio namo gyventoja.

Po šio skundo „per langą“ prasidėjo tragikomiškas namo vaizdelis. Vieni gyventojai iš tiesų bijojo atklydusio šuns, kiti iš šios situacijos tiesiog juokėsi ir siūlė kopėčias norintiems išeiti iš butų.

„Išleiskit – noriu namo“, – per atvirus namo langus sklido besišaipančiųjų balsai.

Prižadėjo susitvarkyti

Rimtos grėsmės Kapų gatvėje nepastebėjo ir vakarop į pagalbą atvykęs Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Odinas. Pasak miesto inspektoriaus, jam atvykus, šuns jau nebebuvo. O prie namo sutikti gyventojai tikino susitvarkysią patys, nes gyvūnas nėra piktas – tiesiog žmonės jį pamaitino ir jis pasijuto privaląs juos sergėti.

Pavojaus atveju, teigė A. Odinas, būtų iškvietęs gyvūnų globos tarnybą „Nuaras“ iš Alytaus. Artimesnės pagalbos kol kas nėra – nors Panevėžys turi šungaudžius, į mūsų rajoną jie nevažiuoja.

„Kviestis alytiškius nebuvo reikalo – su šunim žadėjo susitvarkyti patys namo gyventojai. Be to, išsikviesti įmonę „Nuaras“ būtų kainavę labai brangiai. Prieš kelerius metus už atvykimą į Kupiškį jie prašė tūkstančio litų, dabar gali būti dar brangiau. Nežinau, ar pavyktų tokias lėšas gauti iš dabartinio Savivaldybės biudžeto“, – abejojo pašnekovas.

Reikia saugotis patiems

Problemų su šunimis, pasak A. Odino, mūsų mieste nėra. Ir jei dėl vieno tokio „atklydėlio“ kviestume šungaudžius iš Alytaus, anot jo, sulauktume tik pašaipų. „Prieš kurį laiką buvome iškvietę šungaudžius. Jie tuomet tik pasijuokė iš mūsų – mat už pagautus du šunis sumokėjome didžiulius pinigus“, – kalbėjo specialistas.

Tačiau kitokios išeities, jei gyventojai patys nesusitvarko su tokiomis problemomis, pasak pašnekovo, nėra. Medžiotojams šaudyti mieste draudžiama, o užmigdyti valkataujančių gyvūnų neleidžia taisyklės.

„Yra nustatytos tam tikros taisyklės ir turime laikytis specialių reikalavimų likviduojant atklydusius gyvūnus“, – pabrėžė inspektorius.

Galiausiai vyriškis pasiūlė patiems gyventojams būti atsargesniems: „Tegu bus pamoka žmonėms, kurie įsileidžia šunis į namus, – reikia uždarinėti lauko duris ir niekas nebelįs“.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video