2024/05/16

Į mokyklas papūtė sunkmečio vėjai

Šiandien į Kupiškio rajono mokyklas grįžta per tris tūkstančius mokinių, šimtą aštuoniasdešimt iš jų skambutis į pamokas kvies pirmąjį kartą. Tačiau šie skaičiai švietimo atstovams reiškia nebenumaldomą mokinių mažėjimą – jų dviem šimtais mažiau nei pernai. Negano to šie metai mokykloms dar žada sunkmečio išbandymų – mažėjantis moksleivio krepšelis, karpomos pedagogų algos, ruošiamasi socialinės paramos ieškančių mokinių pagausėjimui. Tačiau pesimistinių nuotaikų mokyklos vis dar stengiasi neįsileisti ir Rugsėjo pirmąją kaip įprasta švenčia itin džiaugsmingai.

Renovacija pristabdyta

Apie dabartinę situaciją bei laukiančias naujienas mokyklose valstybei sunkiu metu kalbėjomės su Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėju Rimantu Jociumi. Su pašnekovu susitikome prieš pat rugsėjo pirmąją.

Skyriaus vadovas pasidžiaugė, kad, nors ir prispaustos krizės, mokslo metų pradžią rajono mokyklos pasitinka šiek tiek paremontuotos. Šiems darbams iš rajono savivaldybės biudžeto buvo skirta po 2 – 3 tūkst. litų.

Kai kuriose įstaigose remonto darbus ruošiamasi tęsti ir mokslo metais. Artimiausiu laiku renovacijos laukia Subačiaus gimnazija, dokumentai ruošiami darželių remonto darbams.

„Iš tiesų sunkmetis smarkiai pristabdė mūsų planus: remonto dar laukia Alizavos mokyklos tualetai, nebaigta tvarkyti Noriūnų valgykla – dar daug tokių neatliktų darbų, kuriuos buvusiomis sąlygomis būtume galėję sutvarkyti, tačiau dabar viskas stoja“, – apgailestavo R. Jocius.

Pašnekovas džiaugėsi, kad daug mokyklų renovacijos darbų atlikta iki sunkmečio, todėl dabartinė situacija nėra itin baisi. Visos mokymo įstaigos šiuo metu tinkamos mokyti, nors iki higienistų keliamų sąlygų, pasak R. Jociaus, dar toloka.

„Su higienistais atskira tema – norint atitikti jų reikalavimus, reikėtų naują mokyklą statyti. Girdėjau, kad kai kurios mokyklos šalyje itin nusižengė jiems ir buvo priremtos higienistų. Tačiau apie mūsų mokyklas to pasakyti negalima – besilankantys svečiai pastebi, kad mūsų mokymo įstaigos tvarkingos. Juo labiau beveik visos mūsų mokyklų valgyklos – jau renovuotos“, – sakė vedėjas.

Planuojami persikraustymai

Tačiau liūdniau nei sustoję remonto darbai sklinda kalbos apie uždaromas rajono mokyklas. Šiemet jau nebeveikia Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos Virbališkių skyrius. Jau šnekama ir apie kitąmet žadamą uždaryti Subačiaus gimnazijos, Subačiaus Vincės Jonuškaitės skyrių.

„Gąsdinsimės ar ne – nieko čia nepakeisi. Jei mokinių nebus, tai ir teks užsidaryti, – kalbėjo R Jocius, – Tačiau mokyklą uždarius, problemos nedingsta – be darbo lieka mokytojai, reikia spręsti pastato panaudojimo klausimą. Gerai, jei jį savo reikmėms pasiima vietos bendruomenė“.

Buvusios Virbališkio mokymo įstaigos pastate, pasak R. Jociaus, šiemet pradės kurtis Krizių centras. Pinigai numatyti ir pagal planą kitais metais ten bus perkelti Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtiniai.

„Atstumas iki Virbališkio – nedidelis, teritorija plati ir atskirta nuo gyvenamųjų namų, pats pastatas didžiulis, yra sporto salė, todėl vaikams gyventi ten sąlygos bus žymiai geresnės“, – persikėlimo privalumus dėstė vedėjas.

O Paketuriuose, anot jo, į liksiančias tuščias patalpas svarstoma iš Kupiškio vaikų ir jaunimo ugdymo centro „Varpelis“ perkelti neįgaliuosius auklėtinius. Tokiu būdu, vedėjo teigimu, bus visiškai patenkinti tėvų, auginančių „darželinukus“, poreikiai, o ugdymo centras įsigis jiems palankesnių sąlygų.

„Ši mintis dar tik šnekų lygyje. Pirmiausia turime susitvarkyti su globos namais, o jei viskas pavyks, tai po dvejų metų gal imsimės ir „Varpelio“ klausimo, – apie būsimus darbus kalbėjo R. Jocius. – Aišku, dar viskas priklausys ir nuo pinigų – žiūrėsime, kas darysis su mūsų rajono ir visos valstybės biudžetu. Pastarasis bene labiausia ir lemia mūsų galimybes“.

Krepšelis mažėja

Tik nuo šalies biudžeto, pasak pašnekovo, priklauso mokyklų krepšelis. O šiemet jis švietimo atstovų nedžiugina, mat nuo krizės pradžios po truputį mažėja. Lyginant su 2009-ųjų metų mokinio krepšeliu, jis daugiau nei puse tūkstančio litų užaugo, tačiau nuo gegužės kas mėnesį po šimtą litų mažėja ir dabar yra 3 635 litai vienam mokiniui. Kitais metai šias lėšas planuojama apkarpyti dar labiau.

„Dabartinė situacija nėra labai gera – krepšelis menksta. Nuo to kenčia viskas, o ypač mokytojų atlyginimai. Skaičiuojama, kad realiai jie nukris apie 10 -12 procentų“, – teigė R. Jocius.

Mokyklų kolektyvai stabilūs

Tačiau mažėjančios pedagogų algos norinčiųjų dirbti šio darbo neatbaido. Sunkmečiu, pasak vedėjo, jau atsiranda daugiau kandidatų į mokytojo darbą, tačiau didelės kaitos šioje srityje mūsų rajone nėra. Iki šiol dirbę mokytojai stengiasi išsaugoti savo darbo vietą. Be to, mažėja mokinių skaičius – per metus, vedėjo skaičiavimais, mūsų rajonas netenka apie 200 mokinių. Todėl kai kuriems pedagogams mažėja darbo krūvis, kai kas netgi priverstas palikti savo darbo vietą.

Tuštesnė niša naujiems pedagogams nebent kaimo mokyklose, kur trūksta biologijos, chemijos ir fizikos mokytojų. Problema ta, kad šių pamokų būna nedaug, ir todėl sunku rasti atvažinėjantį žmogų, kurį suviliotų mažas krūvis.

Kaip nekeista, skirtingai nei ankstesniais metais, šiemet juntamas užsienio kalbų specialistų perteklius, ypač anglų kalbos.

Jaunimas, pasak R. Jociaus, vis dar nesiveržia į mokyklas. Ką tik baigusių pedagogikos mokslus ir ieškančių darbo šiais metais nebuvo. Tačiau dar bent dvi dešimtys dirbančių pedagogų vis dar siekia aukštojo mokslo ar mokytojo kvalifikacijos. Jiems skirtas dvejų metų terminas, per kurį turi atitikti visus mokytojo darbui keliamus reikalavimus, kitaip – neteks darbo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video