2024/09/23

Sunkmečio metu atsiskleidžia gaspadinių darbštumas



Šiemet negavo finansavimo

Įprastai šeimininkių diena vykdavo prie Šepetos laisvalaikio centro augančių liepų pavėsy, tačiau, gamtai netikėtai pakoregavus scenarijų, renginys persikėlė į miestelio bendruomenės patalpas. Tik konkursiniai stalai su vaišėmis buvo paruošti laisvalaikio centre.

Prieš prasidedant renginiui, Kupiškio rajono ūkininkių draugijos Šepetos skyriaus „Skalsa“ pirmininkė Gražutė Valaitienė pasakojo, jog šiemet ypatingai buvo sunku suorganizuoti šeimininkių dieną. To priežastis – lėšų trūkumas. Moteris jau nebe pirmus metus rašė projektą, tačiau šiemet finansavimas nebuvo skirtas.

Nestokojo originalumo

Anot pirmininkės bei šeimininkių dienos įdėjos autorės, nesinorėjo nutraukti tokios gražios tradicijos, todėl šepetiškės savo jėgomis suorganizavo išties gerą šventę. Moterys iš namų nešė trūkstamus stalus, puošė sales, galvojo užduotis svečiams, gamino maistą bei darė suvenyrus. Dekupažo būdu gėlėmis dekoruoti guminiai batukai, vazonėliai, lėkštės, buteliai, virtę vazomis, ir kiti suvenyrai buvo padovanoti svečiams bei geriausioms gaspadinėms. Sunkmečio metu atsiskleidžia šeimininkių darbštumas bei originalumas. Tačiau G. Valaitienė pasiguodė, jog vargu ar kitąmet atrasianti jėgų vėl rengti šeimininkių dieną.

Svečiai linkėjo stiprybės

Šventė tradiciškai prasidėjo Lietuvos ūkininkių himnu. Po to buvo pasidžiaugta ypatingais svečiais: Kupiškio rajono ūkininkių draugijos pirmininke Palmyra Penkauskiene, Lietuvos ūkininkių draugijos pirmininke Virginija Žliobiene, Kupiškio kultūros centro kaimo klubinių įstaigų specialiste Vanda Samulioniene, laikraščio „Šeimininkė“ redaktore Danute Junevičiene bei Kupiškio rajono savivaldybės meru Jonu Jaručiu. Susirinkusieji linkėjo visoms šeimininkėms stiprybės, vieningumo bei išradingumo visuose darbuose. Gerą nuotaiką palaikė neįgaliųjų draugijos ansamblis „Prie Kupos“, P. Penkauskienė skatino labiau pasitikėti savimi ir sunkmečio metu pasistengti išpešti naudos iš namuose gaunamų produktų – naminė duona ar sūris visuomet bus įvertinti juos perkančių žmonių.

Gaspadinių gaspadinė

Į gaspadinių šventę susirinko devyni iš vienuolikos Kupiškio rajono ūkininkių draugijos skyrių. Visoje Respublikoje šis skyrius yra bene gausiausias, mat jam priklauso apie 180 moterų. Visos yra vertos geriausios gaspadinės vardo, todėl komisijai išrinkti vieną vienintelę buvo nelengva užduotis.

Gaspadinės sunešė įdomiausius savo gamintus patiekalus, kuriuos komisija vertino ne tik pagal skonį, bet ir originalumą. Daugiau nei dešimčiai gaspadinių buvo įteikti prizai, o jų vardai sumesti į krepšelį, iš kurio J. Jarutis ištraukė vardą moters, kuri ir tapo šeimininkių šeimininke. Salamiestietė Gitana Bickuvienė džiaugėsi, jog taip puikiai buvo įvertintas jos pagamintas sūris.

Pasisėmusios naujų jėgų moterys vėl gįžo namo prie savo eilinių darbų.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video