2024/05/03

Grybai ir uogos – papildomas pajamų šaltinis

Kai didžioji dauguma žmonių jau ima niurnėti, pykdami dėl pernelyg lietingų orų, grybautojai tik džiūgauja – pagaliau miškuose sparčiau ims dygti taip ilgai lauktieji grybai. Jie sunkmečio metu vargstantiems žmonėms asocijuojasi su šiokiu tokiu uždarbiu. Juk liaudies išmintis byloja, kol miškuose bus grybų ir uogų, tol bado nepažinsime.

Atostogos girioje

Mašinų stovėjimo aikštelė, esanti prie „Cento“ prekybos centro, jau tapo visų prekiautojų gamtos gėrybėmis pamėgta vieta, mat netoliese ūkininkų turgelis, į kurį dažnas kupiškėnas ar iš aplinkinių kaimų atvykęs žmogus užsuka.

Ten prekiaujanti kupiškietė Jolanta Jefimova „Kupiškėnų minčių“ paklausta, ar ilgai tenka lūkuriuoti norint parduoti mėlynes, šmaikštavo, jog rinkti uogas yra žymiai smagiau ir greičiau nei jas po to pardavinėti. Tik pasirodžiusios pirmosios mėlynes buvo gana greitai išgraibstytos, tačiau dabar žmonės ne itin gausiai perka uogas.

Anot J. Jefimovos, mąstyti apie uogų pardavimą ją pastūmėjo sunkmetis. Moteris dirba UAB „Kupiškio komunalininkas“, o ten prasidėjęs algų mažinimas pagimdė baimę, jog ta pati situacija gali nutikti ir su etatais. Tuomet moteris nusprendė, jog reikia nešvaistyti vasaros atostogų veltui, o pasinaudoti gamtos teikiamomis gėrybėmis.

Ne visi girioje geba rasti mėlynių

Kartu su vyru Jolanta į Šimonių girią rinkti uogų nuvyksta šeštą valandą ryto. Apie pirmą valandą jiedu jau būna pririnkę beveik 20 litrų mėlynių. Pasak moters, ne kiekvienas ten nuvykęs geba surasti uogų – reikia žinoti tinkamas vietas. Ji kartu su vyru pavažiuojanti giliau į girią, kur mėlynės dar neišrinktos.

Uogos – ne pinigai. Pirmiausia jas reikia parduoti, o tai ne toks greitas procesas. Jolanta pasakojo, jog iš pradžių uogas pardavinėjusi draugėms, kaimynėms, sau jų užsišaldžiusi, kad žiemą turėtų kuo paskanauti.

J. Jefimovos vyras laukia, kada pradės sparčiau dygti grybai, mat girioje, berinkdami mėlynes, kol kas tik vieną kitą ūmėdę tepamatę.

Su mielu noru renka baravykus

Adomynėje grybus ir uogas superkanti Birutė Jakubkienė stebėjosi, jog šiemet, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, į supirkimo punktus mažiau žmonių atneša gamtos gėrybių. Tiesa, pasak adomynietės, nors oficialiai grybų ir uogų sezonas prasideda nuo liepos pirmos dienos, tačiau tik antroje mėnesio pusėje daugėja žmonių, atnešančių jų parduoti. Moteris tikisi, jog miškuose pradėjus dygti baravykams, kaip ir pernai, daugiau žmonių apsilankys supirkimo punktuose. Dabar per dieną ateina trys ar keturi žmonės, tačiau Birutė svarstė jog taip iš dalies yra todėl, kad Adomynėje yra ne viena supirkimo vieta.

Plačiau skaitykie „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video