2024/05/13

Bedarbei koją pakišo gandai

Darbo rinkoje gailestingumą reikėtų pamiršti. Norėdami apsidrausti nuo prasižengėlių dabartiniai darbdaviai rinkdamiesi darbuotojus vadovaujasi net ir menkiausiomis paskalomis. Vienas toks šnypštelėjimas į ausį iš kupiškėnės Astos (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) atėmė galimybę įsidarbinti, o gal ir atvirkščiai – išgelbėjo darbdavius nuo nepatikimos darbuotojos.

Į redakciją besikreipusi Asta – neviltyje. Jau visą pusmetį Kupiškio darbo biržoje ji ieškosi darbo. Tačiau didžiausią skaudulį bedarbė jaučia po paskutinio bandymo įsidarbinti.

Nemalonų priėmimą Darbo biržos siųstai moteriai surengė Kupiškio rajono savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) darbuotojai. Šioje įstaigoje kupiškėnė tikėjosi padirbėti pagal viešųjų darbų programą.

Kupiškio darbo birža jau ne pirmą kartą bendradarbiauja su mūsų rajono medicinos įstaiga, nes čia nuolat prireikia nekvalifikuotos darbo jėgos aplinkai aptvarkyti, vidaus patalpoms išvalyti. Šiems darbams ir buvo pasiūlyta minėtoji Asta. Ji, įdarbinimo tarpininkų nuomone, atitiko reikalavimus viešiesiems darbams nudirbti.

“Sutarėme, ką reikės dirbti, gavau rekomendaciją – atrodė, viskas gerai. Tuomet susitikau su savo darbdaviu (PASPC) Ūkio dalies vedėju Algiu Petrausku sutvarkyti įdarbinimo dokumentų. Mums bešnekant, prireikė mano medicininės kortelės. Ponas Petrauskas išėjo jos ieškoti ir grįžęs netikėtai pareiškė, kad manęs nebedarbins„, – savo problemą dėstė pašnekovė.

Moteris teigė išgirdusi tiesmuką paaiškinimą, kad sklinda kalbos apie prastą jos reputaciją – esą bedarbė turi problemų su alkoholiu.

Įrodymų, pasak Astos, pateikta nebuvo. Tačiau darbdaviams jų ir nereikėjo – kandidatės iš karto buvo atsisakyta.

“Nusprendžiau pas A.Petrauską ateiti antrą kartą. Tuomet vedėjas jau mandagiai man paaiškino, kad manęs nepriėmė, nes laisva vieta buvo numatyta kitam žmogui. Po šio incidento jaučiausi itin pažeminta. Nesuprantu, kur dingo žmogiškumas? Tai juk mano teisių pažeidimas: ar jie matė, kaip aš dirbu, ką sugebu. Bet ne – darbdavys, kaip koks Dievas, viską nubraukė paskutinę akimirkąâ€¦ Dabar geriu širdies vaistus ir laukiu naujų Darbo biržos pasiūlymų„, – apie konfliktą su darbdaviu pasakojo pašnekovė.

Problemą matė veide

Tačiau Astos tikėtasis žmogiškumas, (PASPC) Ūkio dalies vedėjo A.Petrausko nuomone, menkas patarėjas ieškant žmonių reikalingiems darbams. Ne kartą „nusvilęs“, dabar vyriškis itin atsargiai renkasi Darbo biržos siųstus darbuotojus. Jų, pasak pašnekovo, šioje įstaigoje dirbo daugybė, ne vienas iš jų vos keletą dienų išdirba. Kai kurie jau po pirmo susitikimo išprašomi lauk.

“Aš jau iš veido mačiau, kas tai per žmogus. Ne vieną esu priėmęs, todėl širdis jautė, kad bus problemų„, – apie Astos įdarbinimą sakė A.Petrauskas.

Vyriškis tvirtino bedarbei itin mandagiai paaiškinęs priežastis, kodėl jos atsisakyta.

Paklaustas, ar nevertėjo dar prieš susitinkant pasidomėti moters praeitimi, pašnekovas sakė nenorėjęs tikėti, kad įvyko klaida. Jam pakako kolegės išdėstytos charakteristikos.

“Darbuotojus mums siunčia Darbo birža, o mes turime teisę pasirinkti„, – trumpai kalbėjo vedėjas.

Suteikti dar vieną galimybę pasitaisyti praeityje nusižengusiems žmonėms, anot jo, neverta. Ne vienas alkoholiu piktnaudžiaujantis darbuotojas, kurio vyriškiui pagailo, jį nuvylė.

Astos širdgėla ne itin sujaudino ir (PASPC) direktorę Dovilę Kulbokienę: “Turime daugybę pamokų – paskutinioji darbuotoja užgėrė ir dingo su visais mūsų raktais. O išgeriantys žmonės – ypač jautrūs: jie puola visiems skųstis, grasinti. Žodžiu, visi kalti – tik ne jie…„.

Savo teises, pasak direktorės, tokie darbuotojai puikiai žino, tačiau pareigų vengia. Dirbti ne itin veržėsi, anot jos, ir besiskundžiančioji Asta – jau pirmąją dieną, paprašyta ateiti į darbą, moteris atsisakė.

Dabar, pasak D.Kulbokienės, jau rasta valytoja, kuriai teks nemažai paplušėti. Mat beieškant tinkamo žmogaus, poliklinikoje prisikaupė itin daug darbo.

Trūksta laiko pažinti

Sužinojusi tokius (PASPC) atstovų argumentus dėl Astos kandidatūros, Kupiškio darbo biržos direktorės pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė tik gūžčiojo pečiais. Anot jos, tokie atvejai nėra dažni, nes paprastai darbdaviai jau žino, kokie žmonės siunčiami viešųjų darbų dirbti.

„Mes neturime jokių poveikio priemonių įdarbinant mūsų žmogų – darbdavio valia rinktis. Tuo labiau, kad jie jau atleido girtaujančią darbuotoją. Astai darbo ieškome toliau“, – nemalonų konfliktą tarp darbuotojo ir darbdavio trumpai komentavo L.Vaitiekūnienė.

Anot jos, sunku užtikrinti, kad siunčiamas bedarbis būtų „be nuodėmės“. Mat darbo biržoje užregistruota apie 1800 darbo ieškančių žmonių, kuriems artimiau pažinti vidutiniškai tenka 15-20 minučių per mėnesį.

„Mes paskalų nerenkame, kas kur ką padarė. Šie žmonės – mūsų klientai ir mes privalome juos aptarnauti“, – sakė pašnekovė.

Tačiau atvertus Astos istoriją, paaiškėjo, kad moteris – viena pastoviausių darbo biržos klienčių. Ji ne kartą keitė darbovietes, iš kelėtos jų buvo atleista už prasižengimus.

Nedrįsta skųstis

Ar vertėjo bedarbei suteikti dar vieną galimybę, šiandien sunku spręsti. Tačiau įsižeidusi Asta nežada nuleisti rankų ir toliau gins savo garbę.

Diskriminacijos atžvilgiu darbdavys nepadarė jokio pažeidimo. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėja Laima Vengalė teigia, kad mūsų įstatymai žmogų diskriminuoti draudžia tik dėl rasės, tautybės, amžiaus, lyties ir ligos. Nors alkoholizmą, anot jos, galima būtų priskirti prie paskutiniosios grupės, konkrečiai toks atvejis nėra įvardintas.

„Sunku šį konfliktą pakomentuoti, nes nesame gavę tokių skundų. Įprastai žmonės, turintys problemų su alkoholiu, dažniausiai slepia šią bėdą ir nedrįsta niekam skųstis“, – sakė L. Vengalė.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video