2024/05/18

Už gautas pašalpas teks atidirbti

Pagaliau ir mūsų rajono Savivaldybė pasekė kitų šalies savivaldybių pavyzdžiu priimdama „Gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarkos aprašą“, kuris reglamentuoja visuomenei naudingų darbų telkimo tvarką ir sąlygas.

Tai reiškia, kad sveiki ir darbingo amžiaus asmenys, kurie kreipsis dėl socialinės piniginės paramos, už ją turės atidirbti.

Darbų netrūksta

Remiantis patvirtintu Aprašu, visuomenei naudingi darbai yra aplinkos tvarkymas, gėlynų priežiūra, sniego valymas žiemos metu, griovių ir pakelių šienavimas bei valymas, medžių genėjimas mechanizuotu būdu, šiukšlių rinkimas, paplūdimių, paežerių, pakrančių tvarkymas, kultūrinių ir sportinių renginių organizavimo darbai.

Visuomenei naudingus darbus gali atlikti ne jaunesnis kaip 18 metų, darbingas, nedirbantis socialinės paramos gavėjas arba jo šeimos narys.

Šių darbų trukmė priklauso nuo gautos pašalpos dydžio. Jeigu pašalpos (kompensacijos) dydis sieks iki 100 Lt per mėnesį, tai teks atidirbti 8 valandas, o jeigu asmuo gaus daugiau kaip 600 Lt – darbuosis 48 valandas.

Ne visiems už gautas pašalpas teks atidirbti. Moksleiviai, asmenys slaugantys vaiką, globotinį, neįgalųjį, šeimos narį, nėščios moterys, motinos, auginančios vaikus iki 17 metų, pensinio amžiaus paramos gavėjai ar asmenys, besigydantys sveikatos priežiūros įstaigose, nuo visuomenei naudingų darbų yra atleidžiami.

Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius koordinuoja šių darbų organizavimą. Skyriaus vedėja Laima Bartulienė sakė, kad darbuotojai, paėmę pareiškėjų prašymus ir reikiamus dokumentus socialinei paramai (kompensacijai) gauti, visuomenei naudingų darbų atlikėjus supažindina su pasiūlymais, kur jie galėtų tuos darbus atlikti, bei išduoda nukreipimus visuomenei naudingų darbų organizatoriams.

Nukreipimai yra registruojami, todėl, jeigu visuomenei naudingų darbų atlikėjas nepateikia nukreipimo per vieną mėnesį nuo jo išdavimo datos šių darbų organizatoriams arba neatvyksta be pateisinamos priežasties, laikoma, kad jis atsisakė atlikti visuomenei naudingus darbus.

Visuomenei naudingų darbų organizatoriai yra UAB „Kupiškio komunalininkas„, Savivaldybės viešosios ir biudžetinės įstaigos, seniūnijų seniūnai ar jų įgalioti asmenys.

Šiuo metu pasiūlymus atlikti naudingus darbus yra pateikę UAB „Kupiškio komunalininkas“, rajono seniūnijos, kultūros centras, Kupiškio etnografijos muziejus.

Kol kas prieštaraujančių nėra

„Socialinės paramos (kompensacijos) gavėjai patys pasirenka, kur tuos darbus gali atlikti. Kaime gyvenantys renkasi savo seniūniją, o miestiečiai taip pat gali pasirinkti, kur norėtų dirbti, – sakė L. Bartulienė. – Nuo birželio 8 iki 12 dienos yra išduota 18 nukreipimų“.

Pasak vedėjos, kol kas pašalpų gavėjai nereiškė nepasitenkinimo, kad teks padirbėti, tik kai kurie iš pradžių nelabai suprato tvarką – galvojo, kad dar gaus pinigų ir už darbą. Kai kurie galvojo, kad tai yra viešieji darbai, tačiau Socialinės paramos skyriaus darbuotojams paaiškinus tvarką, žmonės nereiškė nepasitenkinimo.

„Priimti tokį visuomenei naudingų darbų aprašą paskatino kitų šalies savivaldybių patirtis, nes, kiek teko domėtis, tokia praktika kitur pasiteisino, – sakė L. Bartulienė. – Mes daugiausiai bendravome su Druskininkų savivaldybės Socialinės paramos skyriumi. Pasak jų specialistų, vengiančių atlikti visuomenei naudingus darbus nėra daug, o tie, kurie nepanoro jų atlikti, kitą kartą ir paramos nebeprašė – tikriausiai nutarė geriau jos negauti nei kelias valandas padirbėti…“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video