2024/05/13

Ministerijos atstovų vizitas į atnaujintas medicinos įstaigas

Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Rokiškyje rengė apskritojo stalo diskusiją apie sėkmingus projektus, įgyvendintus su Europos Sąjungos (ES) parama.

Vienu iš sėkmingiausių projektų pripažintas ir „VšĮ Kupiškio rajono savivaldybės Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) modernizavimo ir paslaugų kokybės gerinimo“ projektas, todėl svečiai iš ministerijos bei centrinės projektų valdymo agentūros buvo užsukę į Subačiaus ambulatoriją, kurios atnaujinimas vyko šio projekto lėšomis.

Šio projekto dėka buvo atnaujintos Subačiaus, Skapiškio ir Šimonių ambulatorijos, Juodpėnų, Noriūnų, Salamiesčio, Alizavos medicinos punktai bei Kupiškio poliklinika. Suremontuotos ne tik įstaigų patalpos, bet ir nupirkta nemažai modernios šiuolaikinės aparatūros, o visos trys ambulatorijos gavo naujus automobilius.

Kupiškio PASPC direktorė Dovilė Kulbokienė sakė, kad įdėta labai daug pastangų ir darbo, nes reikėjo taupiai naudoti projekto lėšas – atsiskaitant buvo skaičiuojamos net suklijuotos plytelės, o kiekvienam pirkimui vykdavo konkursai.

„Į projektą iš pradžių buvo įtraukti visi medicinos punktai, tačiau negavome tiek lėšų, kiek prašėme – du kartus po tris šimtus tūkstančių nubraukė, kėlė reikalavimų kartelę atnaujinamiems pastatams, todėl liko tik keturi medicinos punktai, trys ambulatorijos ir PASPC, o bendra projekto vertė yra 2,3 milijono litų“, – sakė D. Kulbokienė.

Belaukiant atvykstančių svečių, Subačiaus ambulatorijos gydytojas Antanas Šeputis, vartydamas sukauptas senas nuotraukas, kuriose užfiksuota visa miestelio ambulatorijos gyvavimo istorija, juokavo, kad darbo sąlygos gerėja ir gerėja – svarbu, kad būtų kam dirbti.

„Vykdant šiuos projektus, mums buvo labai svarbu, kad net ir nedidelių gyvenviečių žmonės galėtų gauti kokybiškas, atitinkančias šiuolaikinius reikalavimus medicinos paslaugas“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos politikos ir ekonomikos departamento ES paramos skyriaus vyr. specialistė Daiva Petrauskienė.

SAM ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Guoda Šalčiūtė sakė, kad sveikatos priežiūros įstaigų modernizavimui ir restruktūrizavimui 2004-2006 metais buvo panaudota 173 mln. litų ES struktūrinių fondų paramos. Lėšos buvo nukreiptos dviem kryptimis – sergamumui širdies ir kraujagyslių ligomis mažinti bei šeimos gydytojų paslaugų infrastruktūros plėtrai ir modernizavimui. Modernizuota 40 sveikatos priežiūros įstaigų, kardiologinių paslaugų kokybė ir prieinamumas pagerėjo daugiau kaip 400 tūkst. Lietuvos gyventojų.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video