2024/09/23

Nežinia gimdo ir susierzinimą, ir agresiją, arba apie dvi lemputes ir jų trečdalį

Žmonės, gaunantys mokėjimo lapelius už komunalines paslaugas, kartais tiesiog nežino, už ką reikia mokėti.

Dabar, kai pinigų niekas per daug neturi, mokėti nežinia už ką visai nesinori. Šią savaitę į redakciją kreipėsi kelių daugiabučių namų gyventojai, kurie tiesiog piktinosi už, jų nuomone, vykdomą apiplėšinėjimą. Jie sakė, kad nesuprantama ir nelogiška mokesčių našta ne tik erzina, bet gali sukelti ir agresiją.

Apie lemputes

Gyventojai rodė lapelius, kuriuose nurodyta, kad reikia mokėti už laiptinių apšvietimą. Ten nurodyta, kad teks mokėti šešis centus už kvadratinį metrą. Bet tas kvadratas yra ne laiptinės, o gyvenamojo buto.

Žmonės niekaip nesupranta, kaip galima skaičiuoti mokesčius už laiptinės apšvietimą pagal turimą gyvenamąjį plotą bute. Vienas vyriškis pasakojo, kad pagal tokią mokėjimo sistemą jam išėjus iš buto į laiptinę, turėtų užsidegti ne viena, bet dvi ar trys lemputės. Kitam žmogui, kuris gyvena mažesniame bute, turėtų užsidegti tik pusė ar trečdalis lemputės.

Gyventojai samprotavo, kad būtų galima tą mokestį skaičiuoti nuo gyventojų skaičiaus, gal ir nuo butų kiekio, bet jau jokiu būdu ne nuo kiekvieno buto kvadratūros.

Ali Baba su auksinėmis durimis

Gyventojams yra nesuprantama, už ką mokamas ir eksploatavimo mokestis. Ištisus metus jie moka tą mokestį, o vėliau, pasirodo, kad tie pinigai yra išleidžiami velniai žino kam.

Pavyzdžiui, Vytauto gatvės daugiabučiame name su niekuo nepasitarus pastatė dvejas metalines duris su skaičiukais ir už jas nurašė dvylika tūkstančių litų. Žmonės tik svarsto, kam tokiose auksinėse duryse yra įtaisyta nuvalkiota kodinė sistema. Priėjus prie tokių brangių durų užtektų pasakyti kaip Ali Babai: „Sezamai, atsiverk“, – ir jos privalėtų atsidaryti.

Nauji šifrai

Gavę mokėjimo lapelius, gyventojai perskaitė, kad rajono Tarybos sprendimu, už eksploatavimą ir techninę priežiūrą nuo gegužės pirmosios teks mokėti nebe 27 centus už kvadratinį metrą, bet 45 centus. Žmonėms kyla neaiškumai, kodėl vos ne dvigubai padidėjo šis mokestis, jeigu viskas paskutiniu metu atpigo.

Be to, kažkas sugalvojo įvesti abonentinį šešių litų dydžio mėnesinį mokestį už dujas, nors niekas nekeitė ir nepasirašė naujų sutarčių.

Žmonėms neaišku, kodėl reikia mokėti kažkokius papildomus mokesčius už šaltą ir karštą vandenį, nors už sunaudotą vandenį ir taip jau yra mokama. Jie galvoja, kad ir pardavėjai pradės imti mokesčius vien tik todėl, kad užėjai į parduotuvę. Dabar pasirodę mokesčių lapeliai leidžia manyti, kad taip ir bus.

Direktorius irgi įžvelgia nelogiškumą

Paklaustas, kodėl už laiptinių apšvietimą gyventojams tenka mokėti pagal turimą gyvenamąjį plotą, UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys sakė, kad pagal galiojančius įstatymus numatoma, kad daugiabučiame name visa tai, kas nėra bute (pagrindinės konstrukcijos, stogai, laiptinės, rūsiai, jų elektra, šilumos mazgai ir t.t.) yra bendroji visų gyventojų nuosavybė pagal tam tikrą turto dalį, tenkančią jiems. Todėl ir už laiptinių apšvietimą tenka mokėti pagal turimą gyvenamąjį plotą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video