2024/05/03

Biudžetinėse įstaigose – taupymo vajus

Šio mėnesio pradžioje Vyriausybei peržiūrėjus šalies biudžetą ir jį nutarus mažinti 3,3 mlrd. litų, o Seimui tokiam jo „karpymui“ pritarus, diržus gerokai veržtis yra priverstos ir savivaldybių bei valstybinės įmonės ir įstaigos. Tai ne paskutinė šalies finansų revizija. Kita valstybės biudžeto peržiūra laukia šių metų birželį.

Kaipgi verčiasi šiuo sunkiu laikotarpiu mūsų rajono biudžetinės įstaigos ir įmonės?

Savivaldybės bendrovėse neramu

Savivaldybės administracija šiuo metu turi 142 etatus. Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad administracijos etatai nebuvo išpūsti. Jų mažinti neketinama. Tik bus atsisakyta 5 laisvų (iš tų 142) etatų, taip pat šiuo metu atleisti 3 kūrikai, dirbantys šildymo sezono metu. Kai sumažės darbo, sumažės ir etatų. Kol kas Vyriausybė darbo krūvio nemažina. Kažkam juk reikia jį atlikti.

Administratoriaus nuomone, nereikalingų žmonių nebuvo ir kitose rajono biudžetinėse įstaigose, mokyklose. Kaip minėta, pasibaigus šildymo sezonui, ir čia daugiausia atleista kūrikų. Tiesa, Savivaldybės uždarosios akcinės bendrovės pastaruoju metu ima vis labiau veržtis diržus.

UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas sakė, kad kol kas jų bendrovė dirba visą darbo savaitę. Tačiau taupymo programa, kaip ir visur, neaplenkė ir jų. Antai bendrovės transportui yra nustatyti minimalūs kuro limitai. Bus mažinamas vandens tiekimo padalinyje budinčių operatorių skaičius, atsisakant 4-5 etatų. Šis klausimas buvo aptartas su darbininkų sąjunga, atsižvelgta į kolektyvinę sutartį ir prieita vieningos nuomonės, jog sunkmečiu būtina tokiu būdu taupyti.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys sakė, jog etatų nemažino. Taupymui ieško vidinių rezervų. Trumpinama darbo diena. Vieni padaliniai dirba 4 dienas per savaitę, kiti – 5 dienas vietoj 6 dienų, priklausomai nuo darbo specifikos. Mažėja Savivaldybės užsakymų. Mažėjant darbų apimtims, savaime mažėja ir atlyginimas darbuotojams.

UAB „Kupiškio autobusų parkas“ direktorius Virgilijus Braknys nieko džiuginančio taip pat nepasakė. Kol kas yra atsisakoma 4 etatų. Nuo balandžio 17 d. atleisti 3 sargai, o nuo birželio 17 d. bus atleistas inžinierius mechanikas. Likę darbuotojai dirba įprastai. Skubama iki vasaros suremontuoti visus autobusus, kad būtų galima vairuotojus išleisti atostogų. Gal ateityje reikės pagalvoti ir apie nemokamas atostogas.

Visi trys Savivaldybės bendrovių vadovai sakė, kad stebi situaciją ir teigė, jog ateityje gali prireikti dar sykį peržiūrėti ir etatus, ir mokos fondą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video