2024/05/04

Regiono plėtros taryba posėdžiavo pas mus

Prieš šv. Velykas Kupiškio rajono savivaldybėje vyko Panevėžio regiono plėtros tarybos posėdis.

Čia buvo svarstomi klausimai dėl rinkliavos administravimo už atliekų tvarkymą, dėl regiono projektų, finansuojamų pagal 2007-2013 m. programas, Panevėžio regiono 2007-2013 m. plėtros plano pakeitimo ir papildymo, Europos dienos šventės minėjimo Panevėžyje, Aukštaitijos investuotojų forumo organizavimo.

Daugiausiai diskusijų sukėlė klausimas dėl rinkliavos administravimo už atliekų tvarkymą.

Galvosūkis dėl operatoriaus parinkimo

„Liepos mėnesį turėsime atidaryti Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centrą (PRATC), todėl norime sukaupti kuo daugiau informacijos ir nesinori padaryti klaidų, kurias padarė pirmtakai“, – sakė Panevėžio regiono tarybos pirmininkas Ramūnas Vyžintas. Apie regioninį atliekų centrą kalbėjo Aplinkos ministerijos Komunalinio ūkio departamento direktorius Rimgaudas Špokas. Pasak pranešėjo, sąvartyno statyba jau eina į pabaigą. Regioninis atliekų tvarkymo centras (RATC) yra rajonų savivaldybių dešinioji organizacinė ranka, nes jis buvo sukurtas ne tik įsisavinti Europos Sąjungos (ES) lėšoms, bet ir padėti savivaldai įgyvendinti atliekų tvarkymo uždavinius. Skirtinguose regionuose RATC turi skirtingas funkcijas ir pareigas – Alytuje jo vienos funkcijos, Kaune – kitos, o Vilniuje esantis RATC neįsitraukė į regioninės atliekų tvarkymo politikos formavimą.

Anot R. Špoko, norėtųsi, kad regioniniai centrai būtų parama savivaldybėms ir įgautų kuo didesnį pasitikėjimą, – kai kuriuose regionuose jie parenka operatorius ar net surenka pinigus.

Sprendimus, kokias funkcijas patikės RATC, priims savivaldybės. Po investicinio projekto įgyvendinimo penkerius metus RATC gali eksploatuoti turtą, kuris pastatytas už ES lėšas, o po penkerių metų gali tekti vėl priimti sprendimus ir gal būt samdyti operatorių. Šis centras neturėtų vykdyti jokios kitos ekonominės veiklos. Tai turėtų būti viešoji įstaiga, ir visas paslaugas samdyti iš konkurencinės rinkos. Gali būti, kad tam pačiam RATC kiekviena savivaldybė patikės skirtingas funkcijas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video