2024/05/21

Mėlynės ant kūdikio kūnelio sukėlė baisių įtarimų

Pirmadienį, kovo 16 d., į Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą iš Šv. Kazimiero vaikų globos namų buvo atvežtas 7 mėn. kūdikis L. M. Ant kūdikio veiduko, kojytės, pilvuko gydytoja Vida Pranckūnienė pamatė mėlynių, kurios galėjo atsirasti nuo sumušimo. Apie tai buvo informuota policija.

Gydytojai kilo įtarimas

Pasak gydytojos V. Pranckūnienės, Ievos M., gyvenančios Kupiškyje, rugpjūčio mėnesį gimusį kūdikį, kaip ir pridera, nuolat stebėjo ir ji pati, nes moteris gyvena jos aptarnaujamoje apylinkėje, ir seselė. Berniukui yra atlikti visi reikiami tyrimai, vaikas paskiepytas. Paskutinės apžiūros metu jis buvo gana aktyvus, kažkokių aiškiai matomų negalavimų, išskyrus jau gelsvėti pradėjusias mėlynes ant veiduko, rankų, kojytės, pilvuko, nebuvo matyti. Tiesa, vaikelis nelabai noriai į viršų kėlė rankutes. Kad iki galo būtų įsitikinta, jog kūdikiui nelūžę ar neskilę kaulai ir kitiems tyrimams bei stebėti jis išvežtas į Panevėžio ligoninę. Tokių priemonių, anot gydytojos, imtasi dėl to, jog kūdikėlis labai mažas, vos septynių mėnesių. Baisu net pagalvoti, kaip galima būtų tokį mažą žmogutį mušti. Betgi akivaizdūs sumušimų pėdsakai verčia imtis kuo skubiau visų priemonių, kad būtų užkirstas kelias tolesnėms galimoms vaiko kančioms. Bet koks brutalus elgesys su tokio amžiaus kūdikiu gali kelti pavojų net ir jo gyvybei.

Ieva M. yra vieniša mama, nors žinoma, kad gyvena su draugu. Ne visada pavykdavo medikėms prisibelsti į šios moters namus. Antai ir praėjusį ketvirtadienį jų niekas neįsileido. Gydytojai Ieva M. teisindavosi, jog buvo su sūnumi išvykusi pas patėvį į Duorpių kaimą prie Antašavos. Ar visuomet taip būdavo, težino pati jaunoji moteris. Beje, ji yra užaugusi Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namuose. Dabar į šiuos namus laikinai buvo atvežtas ir jos sūnus.

Nuo 2008 m. rugsėjo 25 d. Ievos M. šeima yra įrašyta į socialinės rizikos šeimų apskaitą. Ją nuolat stebėjo ir Kupiškio r. savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Pranešė anonimas

Kupiškio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) darbuotojai gavo anoniminį pranešimą, kad galbūt yra netinkamai prižiūrimas kūdikis. VTAT darbuotojai, nuvykę nurodytu adresu, iš pradžių į vidų patekti negalėjo – tik, atvykus policijos pareigūnei, juos įsileido buto šeimininkai.Kadangi apžiūrėjus septynių mėnesių kūdikį, buvo pastebėtos mėlynės, o tėvų blaivumas irgi kėlė įtarimų, kūdikis buvo paimtas iš šeimos ir laikinai nuvežtas į Šv. Kazimiero vaikų globos namus. Iš globos namų gydytojo apžiūrai berniukas buvo pristatytas į rajono Pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą, kur gydytoja taip pat pastebėjo ant vaiko kūnelio mušimo žymių. Šiuo metu kūdikis yra Panevėžio ligoninėje.

Šeimą iki šio įvykio lankė socialinis darbuotojas. Dabar kūdikiui rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu yra skirta laikinoji globa, ir jis bus apgyvendintas Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose.

Pasak VTAT vyresniosios specialistės Virginijos Kručienės, pernai užregistruota 11 smurto prieš vaikus atvejų (smurtą patyrė 7 berniukai ir 4 mergaitės). Iš šio skaičiaus smurtą patyrė vienas vaikas nuo 7 iki 9 metų, šeši vaikai – 10-14 metų ir keturi vaikai – 15-17 metų. Fizinį artimųjų smurtą patyrė 6 vaikai, svetimų žmonių – 2.

„Tai pirmas atvejis rajone, kai sumušamas tokio amžiaus vaikas, – sakė V. Kručienė. – Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, o VTAT kreipėsi į prokuratūrą“.

„Kupiškėnų minčių“ korespondentėms Ievos M. durys taip pat neatsivėrė. Todėl iš jos pačios lūpų negalėjome išgirsti, kodėl ant jos sūnaus kūnelio atsirado mėlynės, kaip ji vertina susidariusią šeimoje situaciją, kaip toliau ketina gyventi.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ, Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video