2024/05/20

Pradėtas atnaujinti etnografijos muziejus

Praeiviai pastebi, kad, nepaisant sunkmečio, Kupiškio etnografijos muziejuje pradėti statybos ir remonto darbai. Tas vaizdelis ne vienam įkvepia vilties, jog mūsų ateitis gal jau ne tokia ir niūri. Gyvenimas nesustojo ir rieda savo vaga pirmyn.

Užsukome į šį muziejų ir jo direktorės Violetos Aleknienės paklausėme, kokiu būdu pavyko gauti lėšų atsinaujinimui.

Direktorė papasakojo, kad Vyriausybė 2007 m. pavasarį priėmė nutarimą dėl paramos muziejams modernizuoti 2007-2015 m. Programą vykdo Kultūros, Aplinkos, Krašto apsaugos ministerijos, Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir savivaldybės, kurių muziejai bus atnaujinami.

Kupiškio etnografijos muziejus į šią programą, pasak V. Aleknienės, buvo įtrauktas dėl to, kad jo senasis pastatas ir priestatas yra prastos būklės, saugyklos, ekspozicijų patalpos neatitinka šiandienos reikalavimų, ypač blogos darbo sąlygos. Viename kabinete dirba po tris keturis žmones, nėra rūbinės, stinga patalpų saugoti eksponatams, patalpos visiškai nepritaikytos neįgaliems žmonėms.

Kupiškio rajono savivaldybė parengė galimybių studiją ir techninį muziejaus pastato atnaujinimo projektą. Darbų vertė siekia apie 5 mln. litų. Jiems 20 proc. (apie 1 mln. litų) skyrė ir Savivaldybė. Darbus planuojama užbaigti 2010 m. pabaigoje. Direktorė pridūrė, kad darbų eiga priklausys nuo valstybės skiriamo finansavimo. Į šio projekto sąmatą yra įtrauktos lėšos ir ekspozicijų baldams bei pačių ekspozicijų salių išdėstymui bei įrengimui.

Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas sakė, kad praėjusių metų spalio pabaigoje skelbtą konkursą Kupiškio etnografijos muziejui atnaujinti laimėjo Povilo Gurklio firma. Įvairiems darbams atlikti ji samdo ir subrangovus. Pašnekovo žiniomis, tai irgi daugiausia mūsų rajono statybos bei kitus darbus atliekančios įmonės. Vadinasi, kupiškėnai statybininkai nors kiek turės darbo.

M. Šalkauskas pakomentavo, kad projekte numatyta virš muziejaus priestato sumontuoti šlaitinį stogą ir palėpėje įrengti 3 kabinetus bei 20 vietų salytę edukacinei veiklai. Perdengus senojo muziejaus pastato šlaitinį stogą, jo palėpėje irgi turėtų būti įrengtos patalpos eksponatams aprašyti ir saugoti. Taip pat bus atnaujinta visa vidaus patalpų inžinerinė sistema, katilinėje pakeisti šildymo katilai.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video