2024/05/20

Kiauri stogai – artėjančio atlydžio bėdų pranašai

Šiemet atėjusia žiema džiaugiasi gal tik vaikai. Suaugusiems ne džiaugsmai rūpi. Pakilusios kainos už šildymą – tik viena iš prastos nuotaikos priežasčių. Ne vienas daugiabučio namo gyventojas su nerimu laukia atšilimo, nes tada viršutinių aukštų butų savininkams gali tekti miegoti su vonelėmis ir kibiriukais pašonėje.

Buto puošmenos – pelėsiai ir vanduo

Redakcija sulaukė vienos subatėnės, gyvenančios daugiabutyje, skambučio. Moteris skundėsi, kad jau pavargo nuo be perstojo ant baldų kapsinčių vandens lašų ir pelėsių bei drėgmės. „Mano sūnui jau 40 metų – tiek ir šio namo stogui. Kiek pamenu, jokio stogo remonto niekada nebuvo, – pasakojo Aukštaičių gatvės 9-ajame name gyvenanti senolė. – Patys atlikome smulkų buto remontą. Lubas iškalėme gipso kartono plokštėmis, tačiau, pradėjus lašėti vandeniui, jos sudrėko, ir teko nuo tos vietos viską nuimti“.

Užsukusi pas senolę korespondentė, miegamajame, šalia lovos, išvydo sustatytas vonelės ir ant grindų suklotus skudurus.

Aukštaičių gatvės 8-to namo viršutinių aukštų gyventojams taip pat ne ką geriau, nors stogo remontas atliktas bemaž prieš dvejus metus.

„Priežastis, kodėl dabar gyvenam apsupti pelėsių, labai paprasta – stogą tvarkiusių meistrų darbo brokas. Laimėjo tik tie šio namo gyventojai, kurie remonto metu nuo stogą tvarkiusių darbininkų nesitraukė nė per žingsnį ir stebėjo, kaip jie atlieka darbus. Tada atrodė, kad gyventojai darbininkus kontroliuoja gal ir be reikalo, bet dabartis parodė, jog to reikėjo. Reikliai stebėję darbo kokybę gyventojai dabar džiaugiasi, nes ant jų galvų vanduo nelaša ir sienų nepuošia pelėsis“, – pasakojo minėto namo gyventoja Jolanta.

Kalbinti kiti gyventojai tvirtino, kad buvo kreiptasi į namą administruojančią UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“, tačiau jokios pagalbos nesulaukta.

„Su dideliu nerimu laukiame artėjančio atšilimo, nes tada varvantis vanduo kiekvieną akimirką primins apie kiaurą stogą“, – sakė kalbinti subatėnai, daugiabučių namų gyventojai.

Problemų daug – lėšų mažai

Pakalbintas UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas, kurio vadovaujama įmonė prieš jos reorganizaciją administravo rajono daugiabučius, patvirtino, kad ši problema nėra naujiena, tik visa bėda yra ta, kad kiaurų stogų daug, o lėšos jiems tvarkyti – labai ribotos.

„Kol mes buvome atsakingi už daugiabučių namų administravimą, galiu pasakyti, kad dirbome tiek, kiek turėjome lėšų. Pernai buvo suremontuoti keturių daugiabučių namų stogai – tų, kurių būklė buvo tragiškiausia. Iš viso buvo pateiktas prašymas finansuoti 21 daugiabučio namo stogo remontą, tačiau esanti situacija yra tokia, kokia yra“, – sakė A. Audickas.

Visai neseniai rajono daugiabučių namų administravimą perėmė kita įmonė – UAB „Kupiškio komunalininkas“.

Kalbintas šios įmonės direktorius Rimantas Stundys sakė, kad kol kas vyksta viso jiems kitos bendrovės perduoto ūkio apžiūra, Jos metu bus apžiūrėta 130 daugiabučių, kurių priežiūra dabar jau reikės rūpintis jų įmonei. Šiuo metu jau išsiaiškinta, kokia yra visų miesto daugiabučių būklė ir pradėta tokių pat namų apžiūra Noriūnuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video