2024/05/20

Kas nepriklauso, teks grąžinti

Lietuvoje nuo 2004 m. taikoma vienkartinės tiesioginės išmokos už plotus schema. Tai paramos schema, pagal kurią tiesioginės išmokos mokamos už turimą žemės ūkio naudmenų plotą, nepriklausomai nuo gaminamos produkcijos pobūdžio.

2008 metais ūkininkai, kurie buvo pateikę paraiškas, pagal keturias Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemones tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, ūkininkaujant vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves, turėjo pateikti deklaracijas.

Šie metai yra pirmieji, kai bus mokamos išmokos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programą.

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės žemės ūkio skyriaus vyr. specialistės Danutės Juškevičienės, gautais duomenimis, šešiasdešimt aštuoni Kupiškio seniūnijoje ūkininkaujantys ūkininkai pernai savo žemės plotų nedeklaravo.

„Priežastys, kodėl taip nutiko – įvairios: vieni sirgo, buvo išvykę, ar pamiršo, kad buvo paraiškoje pasirašę įsipareigojimus ūkininkauti ne mažiau kaip penkerius metus“, – sakė D. Juškevičienė.

Iki šių metų sausio 20 dienos šie ūkininkai turi pateikti Nacionalinės mokėjimo agentūros rinkos reguliavimo programų skyriui papildomus dokumentus, įrodančius ūkininkavimo faktą. Nepateikus papildomų dokumentų, reikės grąžinti gautas išmokas už 2007 m. pagal priemonę „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ (mažiau palankios ūkininkauti vietovės).

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video