2024/09/22

Pas odontologą – po Parcinkulės atlaidų

Visi, kam skaudėjo dantį, gali suprasti, koks ilgas ir sunkus laukimas prie odontologo kabineto durų, kol ateis ta išganinga minutė ir bus pakviestas į kabinetą.

Gerai, jeigu pas odontologą užsukame tik norėdami pasitikrinti dantis, tada dar galime ir palaukti. Deja, mūsų rajone laukti eilės, kol galėsime susitaisyti dantis, gali tekti net pusmetį.

Darbo ir pacientų netrūksta

Kupiškyje jau dvylika metų savo filialą turinti A. Didžiulio odontologijos firma pacientų trūkumu skųstis negali. Rokiškėnai odontologai pas mus dirba tik dvi dienas per savaitę. Čia atvyksta du gydytojai – vienas gydo, o kitas protezuoja dantis.

Pasak gydytojo odontologo Tautvilio Aleksiejaus, norintys pas juos susitvarkyti dantis šiais metais jau nebegalės to padaryti – iki Naujų metų eilė jau sudaryta. Per kiek laiko galima susitvarkyti dantis, gydytojas negalėjo tiksliai pasakyti, nes tai priklauso nuo darbo sudėtingumo.

„Gydanti gydytoja per dieną priima 20-30 pacientų, o dantims protezuoti apie 10-15. Žmonės nelabai rūpinasi savo dantimis, juos apleidžia, nors valstybė dantų protezavimui skiria nemažai pinigų socialiai remtiniems žmonėms, – pasakojo T. Aleksiejus. – Labiausiai savo dantimis rūpinasi vidutinio amžiaus žmonės, o jaunimas nenoriai lankosi pas odontologą“.

Jau 30 metų darbo stažą turinti gydytoja odontologė Rima Skaržauskienė sakė, kad norinčiųjų taisyti dantis yra trims mėnesiams į priekį.

„Jeigu žmogus ateina su skaudančiu dantimi – neatsisakome padėti, – kalbėjo pašnekovė. – Per dieną priimu apie 10-12 pacientų. Vieni stomatologo kėdėje užsibūna trumpiau, kiti ilgiau – priklauso nuo gydymo“.

Norintys pasigydyti dantis pas gydytoją odontologę Gražiną Mušinskienę, tai padaryti galės ne anksčiau kaip balandžio mėnesį. Gydytoja vienam savo pacientui skiria vieną valandą, todėl per dieną į jos kabinetą užsuka 8-10 žmonių.

Atėjusius su skaudančiu dantimi gydytoja stengiasi priimti, o jeigu nepavyksta, pasiūlo apsilankyti pas kitus gydytojus. „Nieko nepadarysi, nes kiekvienas nori būti aptarnautas vizito lapelyje nurodytu laiku, todėl labai sunku rasti laiko padėti tiems, kuriuos danties skausmas užklupo netikėtai. Jeigu jau taip nutinka, pirmiausiai priimu vaikus“, – sakė G. Mušinskienė.

Pasak gydytojos, gaila, kad tėvai mažai rūpinasi vaikų dantimis, nes paskui reikia daug laiko norint sugydyti ėduonies pažeistus. „Yra ir tokių šeimų, kurios labai atsakingai rūpinasi savo ir vaikų dantų profilaktika, bet labai norėtųsi, kad jų daugėtų“, – sakė G. Mušinskienė.

Kantriausiems teks būti tiems, kurie norės gydytis ar protezuotis dantis pas gydytoją odontologę Rasą Senionienę. Čia pacientų sąrašas jau sudarytas iki liepos mėnesio, o norinčius gydytis dantis rudenį į eilę registruos tik birželio mėnesį.

Odontologų trūksta

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorės Dovilės Kulbokienės, čia šiuo metu dirba 3 odontologai. „Viena gydytoja vaiko priežiūros atostogose, kita dirba puse etato, todėl tik du gydytojai odontologai dirba visu krūviu, – sakė direktorė. – Su skaudančiu dantimi priimame bet kuriuo metu, o norintiems pasigydyti – sudėtingiau, nes talonus vizitui pas gydytoją duodame tik vienai savaitei į priekį“. Pasak direktorės, nauja aparatūra nupirkta Skapiškio, Subačiaus ir Šimonių medicinos punktams, bet sudėtinga rasti, kas ja dirbs. Yra vilties, kad netrukus Subačiuje dirbs gydytojas odontologas.

Kalbintos gydytojos lyg susitarusios kartojo, kad joms jau norisi pailsėti, dirbti mažesniu krūviu, tačiau kol kas nėra pamainos.

„Ne tik Kupiškyje, bet ir visoje šalyje tokia situacija. Norinčiųjų gydytis dantis eilės didžiulės, o odontologų gretos mažėja, nes didžioji dauguma yra vyresnio amžiaus“, – išsakė nuomonę kalbintos medikės.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video