2024/05/18

Valstybės kontrolė patenkinta mūsų rajono Savivaldybe

Praėjusią savaitę Valstybės kontrolė išplatino pranešimą, kuriame šmėžavo grėsmingas sakinys: Valstybės auditoriai reikšmingesnių pastabų dėl buhalterinės apskaitos tvarkymo turėjo Kauno miesto, Birštono, Jonavos, Kupiškio, Anykščių ir Molėtų rajonuose.

Perskaičius tokią informaciją, atrodė, kad kupiškėnai gerokai prisidirbo, todėl teko susitikti su valstybiniais auditoriais ir detaliau pasiaiškinti, kokios „reikšmingesnės pastabos“ buvo pareikštos Kupiškio r. savivaldybei.

Valstybės kontrolieriai „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad apibendrino dvidešimt trejose Lietuvos savivaldybėse atliktų finansinių ir teisėtumo audito duomenis. Valstybinėms funkcijoms atlikti, mokinio krepšeliui bei valstybės investicijų programoje numatytiems projektams finansuoti praėjusiais metais šioms savivaldybėms iš valstybės biudžeto buvo skirta daugiau nei 1 milijardas 62 milijonai litų specialių tikslinių dotacijų. Valstybiniai auditoriai domėjosi, kaip buvo panaudotos būtent tos lėšos. Pačių savivaldybių biudžetais šį kartą nebuvo domimasi.

Auditoriai, apibendrindami patikrinimo rezultatus, „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad Kupiškio savivaldybė galėtų būti pavyzdžiu Šiaulių ir Panevėžio savivaldybėms. Mūsų rajone rasta labai nedaug pažeidimų. Kitose savivaldybėse jų yra ir daugiau, ir rimtesnių.

Tikrintojai rajone nustatė tik tris netikslumus, kurie buvo padaryti net ne savivaldybėje, bet jos valdomose įmonėse.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos buhalterija padarė klaidą apskaitydama lėšas, gautas iš Darbo biržos, skirtas dotuoti darbo vietų steigimą. Pinigai, kurie buvo paskirti darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui, priskirti tik darbo užmokesčio straipsniui.

Iš esmės tai yra tik buhalterinis netikslumas, o kažkokio finansinio nusikaltimo net ir auditoriai čia neįžiūrėjo. Kitas netikslumas užfiksuotas toje pat įstaigoje. 1 600 litų čia buvo išmokėta išeitinėms pašalpoms, dar 4 000 litų materialinės būklės pagerinimui, bet šios sumos priskirtos darbo užmokesčio „stalčiui“.

Panašus netikslumas rastas ir Skapiškio mokykloje. Ši ugdymo įstaiga 18 tūkstančių litų paskyrė išeitinėms pašalpoms, o jas apskaitė kaip darbo užmokestį. Auditoriai iš to didelės tragedijos nedarė, sakydami, kad tai yra tik straipsnių ar lentynėlių sumaišymas. Beje, šiais metais minėtos įstaigos tokių klaidų jau nebedarė.

Auditoriai „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad geriausiai su valstybės lėšomis Šiaulių ir Panevėžio apskrityse tvarkosi Kupiškio ir Rokiškio savivaldybės.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video