2024/05/18

Valdininkams teks deklaruoti savo pirkinius

Visai nesenai, vykdant įsigaliojusį įstatymą, visi valdininkai privalėjo pateikti duomenis apie savo gaunamą atlyginimą. Ir štai dar viena įstatymo pataisa. Šių metų liepos 1-ąją priimti ir rugpjūčio 18-ąją įsigalioję nauji Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pakeitimai ir papildymai atnešė dar daugiau nelabai malonių naujovių.

Kas pasikeitė?

Įsigaliojus pataisoms didėja viešai deklaruojančių savo pajamas asmenų ratas. Dabar savo interesus privalės deklaruoti akcinių bendrovių, kuriose valstybė ar savivaldybė turi daugiau kaip 50 procentų įstatinio kapitalo arba akcijų, vadovai ir jų pavaduotojai, karjeros valstybės tarnautojai, einantys struktūrinių padalinių vadovų pareigas ir politinio asmeninio pasitikėjimo tarnautojai.

Valstybės politikų, valstybės pareigūnų, teisėjų, parlamentinių politinių partijų pirmininkų ir jų pavaduotojų, valstybės ar savivaldybių institucijų vadovų ir jų pavaduotojų, politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojų ir karjeros valstybės tarnautojų, einančių institucijų ar įstaigų struktūrinių padalinių vadovų pareigas, privačių interesų duomenys yra vieši ir bus skelbiami Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos interneto tinklalapyje.

Kita naujovė – sandorių deklaravimas. Tai reiškia, kad deklaruojantieji interesus privalės pateikti informaciją apie savo ar sutuoktinio (sugyventinio, partnerio) per paskutinius 12 kalendorinių mėnesių sudarytus sandorius, jeigu sandorio vertė didesnė negu 20 minimalių gyvenimo lygių (MGL).

Šiuo metu MGL sudaro 130 litų, todėl deklaruoti teks visus pirkinius, kurių suma didesnė nei 2 600 litų.

Kam to reikia?

Anot Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos Deklaracijų tvarkymo, personalo ir ūkio skyriaus vedėjo Aleksandro Zinovičiaus, tai pirmasis žingsnis išlaidų deklaravimo link. Jeigu valstybės tarnautojas iš vieno šaltinio perka paslaugas, o vėliau su ta pačia įstaiga bendrauja ir turi darbinių santykių, tai jau signalas, kad gali kilti viešų ir privačių interesų problemų. Įstatymą priėmė, apie

tvarką nepagalvojo

Įstatymas jau yra, o nauja deklaravimo tvarka ir deklaracijos formos įsigalios tik spalio mėnesio pradžioje. Dabar valstybinėje tarnyboje įsidarbinęs asmuo turėtų užpildyti šiuo metu galiojančią deklaracijos formą. VTEK siūlo palaukti bendrovių, kuriose valstybė ar savivaldybė turi daugiau kaip 50 procentų įstatinio kapitalo arba akcijų, vadovams ir pavaduotojams kol bus patvirtinta nauja forma, kad nereikėtų deklaracijos pildyti du kartus.

Nuomonės įvairios

Anot Kupiškio savivaldybės Administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, tai tik dar vienas biurokratijos požymis. „Jau ir taip tų popierių daug, prisidės dar vieni. Deklaruoti pajamas reikia, bet tai turi būti apgalvota. Juokinga, jeigu reikės pasiėmus dokumentų segtuvą, prieš perkant sau šaldytuvą ar kitą brangesnę negu 2 600 Lt prekę, žiūrėti, ar mūsų Savivaldybė nėra su ta įmone sudariusi sutarčių, nes paskui gali kilti įtarimas dėl viešų ir privačių interesų konflikto“, – sakė Administracijos direktorius.

Pakalbintas UAB „Kupiškio būtų ūkis ir vandentiekis“ direktorius Albertas Audickas sakė, kad pajamas ir seniau deklaravo kaip politikas. „Įstatymo pataisų neskaičiau, o jeigu reikės kažką papildomai deklaruoti – deklaruosiu. Manau, kad tai dar vienas papildomas biurokratinis reikalavimas, o iš to naudos kažin ar bus. Ar labai daug ką pakeitė ir davė naudos dabartinis deklaravimas?, – svarstė A. Audickas. – Atsiras poreikis steigti naujus etatus ir vėl viskas kris ant mokesčių mokėtojų galvų“.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys be didelių išvedžiojimų atsakė: „Nieko nežinau, vykdau įstatymus – jeigu reikės tai ir deklaruosiu, jokių problemų nematau. Su įstatymo pataisomis nesusipažinau, mažas mano reikalas ką ten rašo“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video