2024/09/22

Kaip sekasi ruoštis artėjantiems mokslo metams?

Jau ne už kalnų Rugsėjo 1-oji. Kaip jai sekasi ruoštis Kupiškio rajono gyventojams? Ar jie jau pradėjo kaupti mokyklai reikalingas priemones? O gal laukia, kol parduotuvėse prasidės akcijos? Kiek šiemet tėvams kainuos paruošti vaiką į mokyklą? Klausimų kyla išties daug…

Gali padėti socialinė parama

Nenuostabu, kad pabrango mokyklinės priemonės, nes šiuo metu viskas brangsta. Tačiau ar visi tėvai išgali savo vaikui nupirkti geros kokybės priemones mokyklai? O ką jau kalbėti, jei šeimoje yra du, trys ar daugiau mokyklinio amžiaus vaikų?

Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Stanislava Bartusevičienė informavo, kad pagal Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymą, kiekvienas vaikas, besimokantis pagal priešmokyklinio ugdymo arba bendrojo lavinimo programas, turi teisę į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio, t.y. 525 Lt. Taigi socialinė parama mokinio reikmenims įsigyti teikiama pinigais – 156 Lt vienam moksleiviui, jeigu jų tėvai pateikia prašymus.

156 Lt parama sunkiau gyvenančioms šeimoms tikrai daug reiškia, ir kiekvienas vaikas gali pretenduoti į šią paramą. Tačiau jei tuos pinigus palyginsime su standartus atitinkančios kuprinės kaina, tai gautų pinigų užteks tik trečdaliui kuprinės. Likusius pinigus tėvai turės susitaupyti patys. O juk, be kuprinės, vaikui dar reikia sąsiuvinių, knygų ir kitų kanceliarinių reikmenų.

Anot S. Bartusevičienės, džiugu, kad valstybės parama šeimoms didėja. Džiugina ir naujiena, kad šiais metais kiekvienas pradinukas ir tie, kurie lanko priešmokyklinio auklėjimo programą, gaus nemokamus pietus mokykloje. Mokiniai, kurie mokosi pagal pagrindinio, vidurinio ar specialiojo ugdymo programas, taip pat turi teisę į nemokamus pietus, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui yra mažesnės nei 1,5 VRP. S. Bartusevičienė pabrėžė, kad praėjusiais metais nemokamus pusryčius gauti galėjo pretenduoti vaikai tik iš socialinės rizikos šeimų, tačiau šiais metais tokią teisę turi ir tie vaikai, kurių tėvų vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1 VRP, t.y. 350 Lt.

Kupiškio r. savivaldybės socialinė darbuotoja darbui su rizikos šeimomis ir jų vaikais Kupiškio seniūnijoje Banga Lukoševičienė sakė, jog Kupiškio seniūnijoje 32 rizikos šeimos, kuriose auga 48 nepilnamečiai. Iš jų 2/3 šiemet eis į mokyklą. Anot socialinės darbuotojos, sunkiau toms šeimoms, kurios turi vieną vaiką ir jį pirmą kartą leis į mokyklą. Taip yra todėl, kad tokios šeimos neturi socialinių įgūdžių ir jiems reikia daug pagalbos. Taigi socialiniai pedagogai bendrauja su tomis šeimomis ir bendromis jėgomis stengiasi vaikus aprūpinti reikalingiausiais mokinio reikmenimis. Be to, patys vaikai labai laukia Rugsėjo 1-osios ir noriai dalyvauja renkant jiems pagrindines mokyklines prekes.

S. Bartusevičienė kviečia tėvus būti aktyvius ir nelaukti mokslo metų pradžios, kai bus didesnis besikreipiančių asmenų skaičius, dėl ko teks užtrukti pateikiant dokumentus, ir vaikai negalės gauti maitinimo nuo mokslo metų pradžios ar laiku apsirūpinti mokinio reikmenimis.

Rugsėjui ruošiasi atsakingai

Iki rugsėjo likus kiek daugiau nei 2 savaitėms, parduotuvių lentynos jau nuklotos mokykliniais reikmenimis. Prekybos centruose pirkėjų antplūdžio kol kas nematyti, nes dauguma jų laukia rugpjūčio antroje pusėje prasidėsiančių mokyklinių prekių akcijų, kuomet prekėms taikomos didesnės nuolaidos. Tačiau žemesnių klasių mokinukų ir turintys daugiau nei vieną moksleivį šeimoje tėveliai mokykliniais reikmenimis rūpinasi jau dabar.

Kupiškio rajone, Noriūnuose, gyvenanti Jūratė Radzevičienė ir du jos vaikai – būsimas penktokas Giedrius ir devintokė Greta – jau pradėjo ruoštis Rugsėjo 1-ajai ir, kaip teigė, ko gero, viską jau turi, kas bus reikalinga naujiems mokslo metams. J. Radzevičienė pasakojo, kad naujiems mokslo metams pradėjo ruoštis vos įpusėjus vasarai, nes taip labai patogu: išpardavimų ir įvairių akcijų metu galima pigiau nupirkti vaikams naujų drabužių ar avalynės, kurios jos sportiškam ir guviam sūnui reikia ne vienos poros. Mokinio priemones kartu su vaikais pradėjo pirkti, kai tik jos pasirodė prekybos centrų lentynose.

Giedriaus ir Gretos mama negalėjo įvardyti konkrečios sumos, kiek atsieina suruošti du mokinius naujiems mokslo metams, – tam šeima ruošiasi palaipsniui. Tačiau pabrėžė, kad piniginė gerokai paplonėja, kai rugsėjo pradžioje tenka pirkti įvairias pratybas abiem vaikams. Tam reikia skirti ne vieną šimtinę. Be to, moteris pastebėjo, sumažėjo kanceliarinių ir įvairių mokinio reikmenų pardavimo vietų – nebėra knygyno ir labai patogios dėl minėtų prekių „Tautodailės“.

Asta Stankienė Rugsėjo 1-osios šventei ruošia būsimą trečiokę Augustę. Moteris teigė, kad pamažu jau pradėjo ruoštis naujiems mokslo metams. Kai ką jau nupirko, tačiau dar daug ko reikia. Jauna mama sakė, kad geros kokybės mokyklines prekes labiau apsimoka pirkti, nes jos ilgiau išsilaiko, taip pat geriau vieną kartą brangiau sumokėti už gerą daiktą nei po dešimt kartų pirkti pigesnes prekes. O ir vaikams smagiau rašyti geros kokybės sąsiuviniuose, nei tuose, kur viskas persilieja. Kiek už viską sumokės, moteris nežino, bet pinigų išleis tikrai nemažai, nes vien tik pratyboms 100 Lt reikės.

Kitaip nei kitos mamos, nepanorusi prisistatyti mama sakė, kad Rugsėjo 1-ajai ruoštis sekasi sunkiai, nes turi tris mokyklinio amžiaus vaikus, o šiais laikais viskas taip brangu. Mama jau nupirko truputį kanceliarinių prekių, tačiau dar daug ko reikia. Taip pat ji labai norėtų savo vaikams nupirkti geros kokybės daiktų, reikalingų mokykloje, tačiau turės atsižvelgti į kainą.

——-
Autorius: Sigita SMIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video