2024/05/16

Sportas seniūnijose – merdi

Ne veltui V. Franklinas rašė, kad nenormaliai reaguoti į nenormalią situaciją yra normalu. Todėl Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centro (KKSC) direktorius Zigmas Paulauskas turėtų suprasti ir nesistebėti, kodėl apie kaimo seniūnijų sporto žaidynes rašome praėjus tiek daug laiko. Jau rašėme, kad „Rokynėje“ vykusiose finalinėse varžybose kupiškėnai šauniai pasirodė, tačiau ne viskas auksas, kas auksu žiba: kaimo seniūnijų sporto žaidynės toli gražu nebuvo idealiai suorganizuotos. Negalime palikti šios situacijos iki galo visko neišsiaiškinę, juolab kad žmonėms kyla daugybė neaiškumų, ir jie nėra visiškai patenkinti kaimo seniūnijų sporto žaidynių organizavimu. Z. Paulauskas sutiko pakomentuoti situaciją.

Realybė neatitinka nuostatų

“Kupiškėnų minčių„ skaitytojas (radakcijai pavardė žinoma) klausė, kodėl kaimuose yra žlugdomas masinis sportas ir žmonėms neleidžiama pasireikšti dalyvaujant sportinėje veikloje. Jis parodė kaimo seniūnijų sporto žaidynių nuostatus, kuriuose nurodyta, kad vienas iš uždavinių – propaguoti kaimo seniūnijose turiningą laisvalaikio leidimą bei įtraukti kaimo gyventojus į sporto sąjūdį. Anot pašnekovo, realybė visiškai neatitiko šiuose nuostatuose parašytos tvarkos, netgi atvirkščiai – kaimo žmonės nebuvo pakankamai informuoti apie šias sporto žaidynes.

Darbai pradėti pavėluotai

Nuostatuose parašyta, jog varžybos seniūnijose bus organizuojamos vasario–kovo mėnesį, o rajone iš kaimo seniūnijų išrinktos įvairių sporto šakų komandos turėjo varžytis balandžį-birželį. Nei vasarį, nei kovą seniūnijose nebuvo organizuojamos jokios žaidynės, o kaimo gyventojai apie tai, kad iš viso jos turėtų vykti nė nežinojo. Z. Paulauskas aiškino, kad šiam projektui įgyvendinti kiekvienoje seniūnijoje buvo įsteigti sporto organizatoriaus etatai (kaimo seniūnijose po pusę etato, o Kupiškio – visas), kuriuos Kupiškio rajono savivaldybės taryba patvirtino tik balandžio pirmą dieną. Sporto organizatoriai ir dirbti pradėjo nevienodu laiku: kai kuriose seniūnijose nuo balandžio, kitose nuo gegužės, o trečiose nuo birželio mėnesio.

Nespėjo paruošti diplomų

KKSC direktorius pabrėžė, jog kituose rajonuose sporto organizatorių paieška ir paskyrimas darbui užtruko taip pat ilgai. Jo nuomone, nenuostabu, kad žmonėms, pradėjusiems eiti naujas pareigas, reikėjo laiko apsiprasti ir surinkti pakankamai žmonių, norinčių dalyvauti seniūnijų sporto žaidynėse. Z. Paulauskas sakė, jog liepos mėnesį kaimo gyventojai turi kaip niekad daug darbų, tad dėl šios priežasties seniūnijose neatsirado daug entuziastų, norinčių aktyviai praleisti laiką, ir kaimo seniūnijų sporto žaidynių praktiškai nė nebuvo. Tiesa, Šimonių seniūnijoje vyko krepšinio varžybos. Dalyviai sakė, kad pirmos vietos laimėtojai gavo taurę, tačiau be jokio užrašo ar kitokio įrodymo, jog ją garbingai iškovojo, o ne nusipirko. Be to, prizininkai nė negavo diplomų, kurie taip pat primintų apie dalyvavimą krepšinio varžybose bei skatintų juos ir toliau propaguoti šią sporto šaką, dalyvaujant kitose rungtynėse.

Savo kaltę pripažįsta

KKSC direktorius apgailestavo, kad nespėjo paruošti diplomų ir sakė džiaugiąsis, jog spėjo nupirkti taurę, nes viskas vyko ekspromtu. Jis pats negalėjo laimėtojams asmeniškai padėkoti už dalyvavimą ir paspausti rankų, nes buvo išvykęs. Z. Paulauskas sakė, jog smagu, kad tokios rungtynės iš viso įvyko, o nesklandumų pasitaiko visur, juolab kad kaimo seniūnijų sporto žaidynės šiemet vyko pirmą kartą, tad dar yra kur tobulėti. Jis sutiko,kad kritika yra pagrįsta bei pripažino, kad ne viskas buvo atlikta skandžiai ir tikisi, kad kitais metais, jei tokios pat žaidynės bus organizuojamos, joms bus ruošiamasi iš anksto ir stengiamasi įtraukti kuo daugiau kaimo gyventojų.

Trūksta bendradarbiavimo

Varžybas seniūnijose turėjo organizuoti seniūnas kartu su kaimo bendruomenių pirmininkais ir sporto organizatoriais, tačiau, pasirodo, kaimo bendruomenių pirmininkai liko nuošalyje. O kas gi kitas, jei ne kaimo bendruomenių pirmininkas, geriausiai pažįsta savo bendruomenės narius ir sugeba juos prikalbinti surasti laiko aktyviai ir turiningai praleisti laisvalaikį. Šimonių bendruomenės pirmininkė Zita Naciuvienė pasakojo, kad per Jonines jau treji metai iš eilės šimoniečiai ir krepšinį žaidžia, ir virvę traukia, ir kitomis sporto šakomis užsiima, todėl, jos nuomone, norinčių ir galinčių dalyvauti sporto žaidynėse bei išvykti trims dienoms į „Rokynėje“, Raseinių rajone vykusias finalines varžybas, tikrai buvo. Anot jos, deja, pritrūko laiko ir susikalbėjimo su seniūnijų sporto organizatoriais.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video