2024/05/16

Meras apie biudžetą ir darbo stilių

Baigėsi pirmasis šių metų pusmetis. Šiuo laikotarpiu įstaigos ir organizacijos peržvelgia nuveiktus darbus, numato gaires ateičiai, vienaip ar kitaip pakoreguoja savo planus, kad metų pabaigoje finansine prasme neliktų ant ledo.

Apie rajono biudžeto vykdymą, ko kitą pusmetį gali tikėtis kupiškėnai, kaip vertina pastarųjų metų savo veiklą pasiteiravome rajono mero Jono JARUČIO.

Praėjusiais metais beveik visos Lietuvos savivaldybės sunkiai rinko planuotas biudžeto lėšas. Nebuvo išimtis ir Kupiškio rajonas. Ar šiemet situacija yra geresnė?

Praėjusiais metais 25 šalies savivaldybės negavo planuotų pajamų iš valstybės iždo. Kupiškio rajono savivaldybės biudžeto nepapildė 214 tūkst. litų tokių pajamų. Jos nebuvo kompensuotos, nes rajono Tarybos lengvatos, suteiktos įvairioms įstaigoms, įmonėms, gyventojams, viršijo šią sumą. Šiemet mūsų rajono situacija yra geresnė. Įplaukos iš Valstybinės mokesčių inspekcijos Kupiškio rajono ir kitų rajonų skyrių lyginant su praėjusiais metais viršija planuotas pajamas 418 tūkst. litų. Deja, rajono Savivaldybė pirmąjį šių metų pusmetį iš valstybės iždo negavo visų planuotų pajamų. Tad savarankiškoms Savivaldybės funkcijoms vykdyti stinga 328,2 tūkst. litų. Tačiau tai kur kas geresnė situacija palyginti su 2007 m. tuo pačiu laikotarpiu, kai toms pačioms funkcijoms vykdyti stigo 1 mln. 100 tūkst. litų.

Visgi šalies mastu nesame prasčiausi. Šių metų pirmojo pusmečio biudžeto planą blogiau nei Kupiškio rajono savivaldybė vykdo 29 šalies savivaldybės.

Kokios pagrindinės biudžeto lėšų surinkimo problemos?

Nevykdomas pajamų, gaunamų iš valstybės iždo Savivaldybių išlaidų struktūrų skirtumams ir gyventojų pajamų mokesčiui išlyginti, planas. Šiuo metu iš šio finansavimo šaltinio negauta 746 tūkst. litų.

Dar viena problema yra tai, kad pirmąjį pusmetį paprastai išlaidos viršija pajamas dėl šildymo, elektros sąnaudų ir bene daugiausiai – dėl atostogų pinigų išmokėjimo mokytojams.

Šioms reikmėms iš Finansų ministerijos Savivaldybė yra paėmusi trumpalaikį, su mažomis palūkanomis, 800 tūkst. litų kreditą.

Kaip trečiąją problemą galėčiau įvardyti lėšų stygių dideliems investiciniams projektams įgyvendinti. Tokioms reikmėms Savivaldybė irgi ima paskolas. Šiemet planuojama imti maždaug 2 mln. litų. Paskolų limito (apie 10 mln. litų) Savivaldybė dar nėra išnaudojusi. Paskolų yra paimta apie 8 mln. litų.

Žinoma, skolintis nėra gerai. Pinigėlius reikia grąžinti didesnius, su palūkanomis. Tačiau turint omenyje, kad šių metų rajono biudžetas yra per 56 mln. litų, tai nesam labai prasiskolinę.

Tvirtinant šių metų biudžetą buvo numatytas kelių programų finansavimas. Kaip sekasi įgyvendinti šias programas?

Yra įgyvendinama 18 programų. Lėšos joms suplanuotos ketvirčiais. Pirmojo šių metų pusmečio programų vykdymo ataskaita dar yra rengiama. Tad duomenų tikslių pateikti negaliu. Vykdant programas, kai stinga lėšų, pirmiausia pinigai skiriami jų vykdytojų atlyginimams mokėti, atsiskaityti su Valstybine mokesčių inspekcija, SODRA, pašalpoms, ryšių, elektros išlaidoms padengti, o po to visoms kitoms reikmėms pagal turimas pajamas.

Šiais metais Taryba patvirtino naują Administracijos direktoriaus pavaduotojo etatą. Kuo šio etato įvedimas pagerino Administracijos darbą?

Įvedus šią pareigybę, sumažėjo Administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio darbo krūvis. Jo pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius kuruoja energetikos ir sveikatos apsaugos sritis. Žmogus dar palyginti neseniai dirba, bet jau yra nuveikęs konkrečių darbų. Jam vadovaujant parengta rajono mokyklų ir kultūros įstaigų renovacijos studija ir pateiktas investicinis projektas LAAIF (Lietuvos aplinkos apsaugos investiciniam fondui), kuris šį projektą įvertino gerai ir tikimasi, kad jam pavyks gauti finansavimą. Projektas turėtų būti įgyvendinamas trimis etapais. Šiemet, gavus finansavimą turėtų būti renovuojamos Salamiesčio ir Alizavos pagrindinės mokyklos, Subačiaus gimnazijos Lukonių skyrius ir Skapiškio kultūros namai. Darbų čia turėtų būti atlikta už 1 mln. litų. Savivaldybė turėtų prisidėti maždaug 400 tūkst. litų. Ketinama pereiti prie ekologiško kūrenimo, geoterminės energijos.

Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų priežiūros komitetas siūlo finansuoti taip pat Administracijos direktoriaus pavaduotojo kuruotą paraišką „VšĮ Kupiškio ligoninės Vaikų skyriaus modernizavimas“. Šiam projektui įgyvendinti reikės 1 mln. 700 tūkst. litų.

Tad Administracijos direktoriui, derinančiam visus didžiuosius investicinius projektus, lieka laiko ir naujiems investiciniams projektams rengti. Tai dėl baseino, dėl senelių globos namų perkėlimo, bibliotekos renovacijos, su latviais dėl Šv. Kazimiero vaikų globos namų perkėlimo ir kt.

Meru dirbate jau antrus metus. Gal jau galite pasakyti, kuo skiriasi dabartinis meras Jonas Jarutis ir prieš tai rajonui vadovavęs Leonas Apšega?

Apie skirtumus jūs iš šalies žvelgdami labiau galite spręsti. Man tai sunkoka. Galiu tik save apibūdinti. Esu šiek tiek jaunesnis. Šalčiau reaguoju į kritiką. Esu linkęs pirmiau gerai pamąstyti, po to veikti. Manau, jog 80 proc. problemų išsisprendžia savaime. Laikausi principo, kad rytas už vakarą protingesnis. Galbūt čia ir tas mano žemaitiškas charakteris prasikiša. Taip pat manau, kad be geros komandos meras vienas ne kažin ką gali nuveikti. Vertybė ir stiprybė – kartu dirbantys žmonės, pasekėjai ir padėjėjai.

Labai vertinu ir buvusio mero patarimus.

Už kokius atliktus darbus žmonės ateityje minės dabartinį merą geru žodžiu, o už kokius peiks?

Jei baseiną pastatysime, gal nekeiks. Tai, ko gero, kertinis uždavinys. Žinoma, rinkimų programoje yra surašyta ir daugiau nuveiktinų darbų. Štai prieš keletą dienų vieną iš jos punktų įvykdėme – Skapiškyje pradėjo veikti vandens nugeležinimo stotelė. Dar viena tokia stotelė turės atsirasti ir Alizavoje. Jas abi finansuoja Savivaldybė. Palėvenėlėje ir Adomynėje panašūs darbai atlikti Europos Sąjungos lėšomis.

Žmonės daugiau moka už vandenį. Tai turi jį gauti geresnės kokybės. Tad už tai gal irgi nepeiks.

Kad bus klaidų – neabejoju. Kas nedirba, tas neklysta. Klysti žmogiška. Svarbu tas klaidas pripažinti ir taisyti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ ir Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video