2024/05/16

Skaidrus vanduo iš čiaupų teka jau ir Skapiškyje

Skapiškiečiai pastarosiomis dienomis apie vandentiekį tiek daug kalba ne tik todėl, jog karštomis dienomis namų ūkyje sunaudoja daugiau vandens ar kad ši paslauga ir vėl brangtelėjo.

Trečiadienio popietę prie vandentiekio už miestelio naujojo mikrorajono buvo įvykis – eksploatuoti atiduota vandens nugeležinimo stotis.

“Neįsivaizduokit, kad tai didelis statinys, – perspėjo bendrakeleiviai jo nemačiusiuosius. – Tai ir svarbiausia, kad maži objektai atlieka dideles funkcijas„.

Iš tikrųjų šioje sidabrinės spalvos sandarioje patalpoje – vien tik automatikos valdomi vandens valymo filtrai. Tačiau įrenginys be priežiūros nepaliktas – sistemingai tikrinama, ar nėra kokių sutrikimų. Jeigu pasitaikytų – tuoj pat atvyktų specialistas iš Vilniaus, iš tokių objektų montavimo centro. Pastarojo žinioje jau šimtas tokių įrenginių Lietuvoje.

Tai vis nuotrupos iš dalyvavusių naujo objekto atidavimo naudoti ceremonijoje rajono mero Jono Jaručio, UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktoriaus Alberto Audicko, UAB “Pireka„ valdybos pirmininko Danieliaus Krinickio, Skapiškio seniūnijos seniūno Valdo Juškevičiaus pašnekesių. Apžiūrint šį įrenginį, diskutuojant apie nuveiktus ir laukiančius rūpesčius, susijusius su rajono gyventojų, ir ypač kaimiečių, aprūpinimu kokybišku vandeniu, sprendžiant nuotekų šalinimo problemas.

O tie pokyčiai? Toji pati “Pireka„, laimėjusi Kupiškio rajono savivaldybės administracijos skelbtą darbų pirkimo konkursą, analogišką vandens nugeležinimo stotį jau yra pastačiusi Alizavoje. Įrenginys veikia sklandžiai.

Dabar jau ir skapiškiečiai vis negali patikėti, kad iš jų namuose esančių čiaupų vietoj rusvo tekės skaidrus vanduo.

Teisybė, vandentiekio šiame miestelyje klientus aprūpinti kokybišku vandeniu rajono valdžios buvo pažadėta dar pernai, tačiau biudžete tam pristigo lėšų, bet šiemet, sakė meras J.Jarutis, atsirado galimybė skirti tuos 130 tūkstančių litų, ir rangovas labai spėriai ir puikiai atliko darbus.

Tokios pat vandens nugeležinimo stotys bus įrengtos Šimonyse, Virbališkiuose, Rudiliuose, Juodpėnuose. Gi Adomynės, Palėvenėlės gyvenvietėse tiesiamos vandens tiekimo, nuotekų šalinimo trasos kainuoja po du milijonus litų. Didžiuma šios sumos – iš Europos Sąjungos kaimo aplinkai gerinti skiriamų lėšų, tačiau atitinkamai tenka pridėti ir iš rajono biudžeto.

UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktoriaus A. Audicko nuomone, Skapiškyje pradėjus tiekti kokybišką vandenį, jo vartotojų turėtų padaugėti. Iki šiol miestelio gyventojai, besinaudojantieji vandentiekio paslaugomis, per metus sunaudodavo apie 6,5 tūkstančio kubinių metrų vandens. Bendrovės tiekiama šia paslauga naudojasi 41 proc. šios vietovės gyventojų. Neretai tokio patogumo žmonės atsisako dėl mokesčio už vandenį, tačiau, jo nuomone, tai laikinas dalykas, nes lengvesnė buitis kiekvienam patraukliau. Antai už kubinį metrą šalto vandens jų klientams tenka sumokėti apie tris litus, tačiau kas sutiktų už tokį atlygį į virtuvę savo reikmėms ir į tvartą gyvuliams iš šulinio pritemti 100 kibirų vandens?

Gyventojų vardu padėkojęs vandens nugeležinimo stoties įrengėjams ir rajono Savivaldybei už rūpinimąsi gyventojų poreikiais, seniūnas V. Juškevičius pridūrė, jog laukia daug sudėtingesni sprendimai – nuotekų šalinimo.

Vyresnio amžiaus skapiškiečiai pamena, jog pirmoji vandentiekio trasa jų miestelyje buvo nutiesta į mokyklą, pastatytą 1965 metais. Ten pat buvo pastatytas ir vandentiekio bokštas.

Jau daug galingesnis toks statinys, bene prieš ketvirtį amžiaus, iškilo šalimais naujojo mikrorajono. Pastaruoju metu ir jis nebenaudojamas. Siurbliais vanduo keliamas iš 80 metrų gylio, o paties gręžinio dugnas dar 40 metrų sekliau.

Praėjusį trečiadienį Skapiškio miestelio pakraštyje priduota eksploatuoti vandens nugeležinimo stotis, rajono mero Jono Jaručio (antras iš kairės), UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktoriaus Alberto Audicko (antras iš dešinės) tvirtinimu, šiemet toks įvykis pirmas, tačiau bus tikrai ne vienintelis.

Vandens nugeležinimo stoties filtrų “Prior„ privalomus Kupiškio rajono merui Jonui Jaručiui apibūdino statinio rangovo, UAB “Pireka„ valdybos pirmininkas Danielius Krinickis (nuotraukoje kairėje).

Naujasis įrenginys jau Apsaugos policijos žinioje, o jo veikimo kontrolė patikėta UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ meistrui Remui Matuzevičiui.

Korespondentų ekipažas, po iškilmių miestelio palaukėje užsukęs į pakeliui buvusią sodybą, iš jos savininkės Dianos Černiuvienės (su dukrele Fausta) ir kartu atostogaujančios jos mamos Irenos Antropikienės išgirdo, jog labai patenkintos, kad nuo šiol iš kranų čiaupų tekės toks skaidrus ir gero skonio vanduo. Moterys tuoj pat paruošė šalto vandens gėrimo su uogomis.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video