2024/05/16

Ne visi patenkinti Keginių užtvankos remontu

Birželio pabaigoje Kupiškio rajono savivaldybės administracija gyventojams pranešė, kad Keginių kaime esančiame Keginių tvenkinyje bus nuleistas reikiamas vandens kiekis. Mat čia vyksta užtvankos remonto darbai. Prieš kelias dienas to paties kaimo gyventojas („Kupiškėnų minčių“ redakcijai pavardė žinoma) piktinosi, jog vandens lygis yra per mažas ir dėl šios priežasties tvenkinyje gaišta žuvys.

Žuvims trūksta vandens?

Keginių kaimo gyventojui taip pat nepatiko, kad apie tai, jog tame tvenkinyje bus pažeminamas vandens lygis, žmonėms buvo pranešta per vėlai. Vyriškio nuomone, jei gyventojai būtų sužinoję anksčiau, jie būtų išgaudę žuvis prieš joms išgaištant dėl per mažo vandens lygio. Pasak jo, už remonto darbus atsakingi žmonės turėjo išduoti leidimą gaudyti žuvis naudojant net neleistinas priemones, pavyzdžiui, tinklus, nes keptos žuvys – geriau nei nugaišusios. Taip pat pašnekovas tvirtino, kad aplinkiniai gyventojai yra matę, jog į vandens paviršių buvo iškilusių nugaišusių žuvų.

Kupiškio r. žėmės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Juozas Albertas Uldukis sakė, kad taip negali būti, nes vanduo yra nužeminamas palaipsniui ir atitinka visus reikalavimus. Anot J. A. Uldukio, jis pats ten dažnai apsilanko ir patikrina, kaip klostosi darbai, tačiau nebuvo pastebėjęs nugaišusių žuvų. Žėmės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas sakė, kad jei taip nutiktų, tuomet žuvys nedelsiant būtų perkeltos į kitą vandens telkinį, tačiau tikimasi, kad tokių priemonių nereikės imtis.

Viso tvenkinio niekas nevalys

J. A. Uldukis pasakojo, kad vandens nužeminimo tikslas yra dumblo pašalinimas nuo šachtinio numetiklio uždorio. Prieš pradedant darbus jis pats buvo nuvykęs prie Keginių tvenkinio ir nemaloniai nustebo dėl dumblo ir žolynų gausybės, kuri ateityje gali atnešti nelauktų padarinių, jei dabar bus nesiimta tvarkymo darbų. Šiuo metu rūpinamasi šachtinio numetiklio, užtvankos pylimo, uždorio ir pakėliklio remontu. Šiems darbams yra skirta apie dešimt tūkstančių litų. Visą tvenkinį išvalyti reikėtų kur kas daugiau pinigų, o jais Kupiškio rajono savivaldybė nesišvaisto. Remonto darbai buvo pradėti liepos 1 dieną, o planuose numatyta viską baigti rugsėjo 30 dieną. Žemės savininkai ir naudotojai bei kaimo bendruomenės nariai, pageidaujantys susitvarkyti priėjimus prie vandens telkinio, galės tuo pasinaudoti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video