2024/05/16

Mokantys už šiukšlių išvežimą prabilo apie streikus

Neseniai gyventojai gavo padidėjusias sąskaitas už atliekų išvežimą. Paprastai joks kainų kilimas žmonėms didelio džiaugsmo nesukelia, bet brangstantis šiukšlių išvežimas gyventojus suerzino.

Tokio nepasitenkinimo priežastis yra labai paprasta – už šiukšlių išvežimą daugiausia moka daugiabučių namų gyventojai, o privačiuose namuose gyvenantys moka nedaug arba sugeba išvengti mokesčio.

Tokia padėtis yra ne pirmus metus, bet niekas jos nesprendžia. Tuo pasipiktinę mokantys mokesčius žmonės jau pradėjo kalbėti apie streikus.

Kupiškis dar ne Neapolis. Šiukšlių krūvos dar netrukdo transporto eismui, bet kupiškėnai nebenori taikstytis su esama apmokėjimo sistema ir grasina nepasitenkinimo akcijomis. Taip žadama atkreipti valdžios dėmesį į socialinę neteisybę.

Mokiems būti – neišmintinga

Atliekas iš kupiškėnų kiemų išveža UAB „Kupiškio komunalininkas“. Šios įmonės direktorius Rimantas Stundys sakė, kad įstatyme yra parašyta, jog teršėjas moka, o teršėjai esame visi. Deja, direktoriui teko pripažinti, kad moka tikrai ne visi.

Daugiabutyje, Vytauto gatvėje, gyvenantis kupiškėnas Rimantas Adomauskas UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriui išdėstė kaimynų poziciją. Vieni žmonės moka, kiti kartais pavėluoja, todėl gauna nemalonius priminimus ir moka delspinigius, o kiti nemoka visai. Jie neša atliekas į kitų žmonių konteinerius ar prie jų. Kiti tiesiog išveža į mišką. Dar kiti sako, kad atliekas veža į sąvartynus, bet tokiais aiškinimais niekas netiki, nes taip žiauriai pabrangus kurui, joks kvailys neveš ten šiukšlių – tai yra labai nuostolinga.

R. Stundys sutiko, kad į sąvartynus atliekas atveža labai nedaug gyventojų, daugiau jais naudojasi įmonės. Savivaldybės tarybos sprendimu žmogui, atvežusiam atliekas į sąvartyną, mokėti nereikia.

Tas populistinis politinis sprendimas nėra visai geras, nes atliekas kažkam vis tiek reikia apdoroti. Kita vertus, tai yra geriau nei mėtyti jas miškuose ar mieste. Mieste išmestas atliekas komunalininkai išveža, bet už tai sumoka Savivaldybė.

Vadinasi, mokantys už šiukšlių išvežimą mokesčius, sumoka du kartus. Vieną kartą tada, kai apmoka sąskaitą už šiukšlių išvežimą, kitą kartą mokesčių mokėtojų pinigais už parazituojančios publikos šiukšlių krūvų išvežimą komunalininkams sumoka Savivaldybė.

Nemokumo priežastys

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus nuomone, nemokumo priežastys yra kelios. Yra tokių žmonių, kurie neturi pinigų ir nesumoka už jokias paslaugas. Jų skolos nuolat auga. Be to, pastebėta, kad praėjusių metų duomenimis, rajono individualių valdų gyventojai konteineriais apsirūpino labai nevienodai. Konteineriais apsirūpino apie 70 procentų Kupiškio mieste esančių individualių valdų, o atskirose seniūnijose šis skaičius nesiekia ir 30 procentų.

Atsisakantys pirkti konteinerius aiškina, kad jie atliekų neturi. Šiukšles veža į seniūnijose tebesančius sąvartynus, kompostuoja ar sudegina. Nors deginti atliekų ir negalima.

Net ir tais atvejais, kai žmonės įsigyja konteinerius, jais dažnai nesinaudoja. Komunalininkai yra surinkę duomenų, iš kurių matyti, kad iš 70 procentų mieste esančių individualių valdų, kuriose jau yra konteineriai, net 32 procentai jais nesinaudoja visiškai, o 43 procentai juos pripildo rečiau kaip mėnesį. Vadinasi, ir už vienus, ir už kitus tenka mokėti daugiabučių namų gyventojams, kurie norom ar nenorom yra sudarę sutartis.

Dabar pagal Europos normatyvus yra nustatyta, kad vienam daugiabučio namo gyventojui per mėnesį tenka du kubiniai metrai atliekų. Tuo tarpu individualiuose namuose gyvenantiems normos nėra nustatytos. Prieš kelis mėnesius „Kupiškio komunalininkas“ prašė Savivaldybės tarybos, kad patvirtintų atliekų normas ir šiai gyventojų daliai, bet Taryba šios noro nepatenkino.

Tuo naudodamiesi tik 10 – 12 procentų Kupiškio individualių namų gyventojų normaliai naudojasi įsigytais konteineriais (prikrauna 3-4 konteinerius per mėnesį) ir moka už faktinį išvežimą.

Jeigu būtų įvestos bent jau minimalios normos individuliuose namuose gyvenantiems žmonėms, komunalininkų paskaičiavimais, per mėnesį susidarytų 556 kubiniai metrai atliekų. Tuo tarpu dabar atliekų išvežama penkis kartus mažiau.

Visai kitaip atrodo daugiabučių namų statistika. Ten per mėnesį turėtų susidaryti 434 kub. m atliekų, o komunalininkai išveža keturis kartus daugiau. Visai nesunku suprasti, iš kur atsiranda tos papildomos krūvos šiukšlių.

R. Stundys sako, kad komunalininkai yra atsakingi už atliekų išvežimą, o kontroliuoti, kur kas deda šiukšles, ne jų reikalas. Tuo turėtų rūpintis Savivaldybė. O kol kas „Kupiškio komunalininkas“ už atliekų išvežimą patiria tik nuostolių.

Kaip už šiukšles moka žinomi miesto žmonės

Tarkim, kad kai kurie ne visai sąmoningi Kupiškio individualių valdų savininkai išsisukinėja nuo mokesčių mokėjimo, bet mes pasidomėjome, kaip elgiasi tie, kurie savo pavyzdžiu turėtų demonstruoti pagarbą mokesčiams.

Pavyzdžiui, buvęs ilgametis rajono meras Leonas Apšega 2005 metais išvežė vieną konteinerį, 2006 metais – septynis konteinerius, o pernai – penkis konteinerius.

Savivaldybės darbuotojas Antanas Odinas, kuris kaip tik yra atsakingas už tvarką mieste, per dvejus pastaruosius metus išvežė po aštuonis konteinerius.

Tuo tarpu Savivaldybės tarybos narys Gintautas Mockus 2005 metais sumokėjo už septyniolikos konteinerių išgabenimą, 2006 metais – už dvidešimties, 2007 metais – už dvidešimt aštuonių.

Kaip nori, taip ir lygink, bet iš tų skaičių atrodo, kad A. Odinas ar L. Apšega, palyginus su G. Mockumi, yra žmonės, kurie beveik tik šventa dvasia gyvi. Jie, ko gero, nei valgo, nei geria, arba maišelius su atliekomis vežioja į sąvartynus ir sunaudoja daug daugiau lėšų kurui nei mokėtų už komunalininkų paslaugas.

Domėdamiesi, kiek paprastai sąžiningas žmogus per metus užmoka už šiukšlių išvežimą, radome duomenų, kad dabar Kupiškyje jau nebegyvenantis Vidmantas Buzas iš Muziejaus gatvės individualaus namo 2005 metais išvežė 43 konteinerius, 2006 metais – 52 konteinerius, o pernai 60 konteinerių.

Matyt, jokių papildomų komentarų čia nebereikia.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video