2024/05/17

Ir gyvenimas, ir žaidimas

Bibliotekų savaitė baigėsi projekto “Skaitome, klausome, tobulėjame„ renginiu – susitikimu su rašytoja, žurnaliste Laura Sintija Černiauskaite, kuri pasakojo apie savo kelią į literatūrą, kūrybinį procesą, pristatė knygas “Artumo jausmas„, “Kvėpavimas į marmurą„.

Pirmoji knyga – 9-erių metų

Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Lina Matiukaitė, pristatydama rašytoją, žurnalistę Laurą Sintiją Černiauskaitę, akcentavo, kad tai naujosios kartos atstovė. Ji studijavo režisūrą, bet vėliau pasirinko lietuvių filologiją. Jau būdama 9-erių metų parašė pirmąją “knygą„, kuri vos tilpo į sąsiuvinį, o pirmąją rimtą knygą išleido baigdama mokyklą. “Trys paros prie mylimosios slenksčio„ laimėjo pirmosios knygos konkursą. L. S. Černiauskaitės knyga “Artumo jausmas„ įvertinta kaip viena iš rimčiausių 2005 m. knygų. “Kvėpavimas į marmurą„ – pirmasis rašytojos romanas – apie gyvenimą, apie vienatvę, artimos sielos paiešką.

Rašymas – gyvenimas

“Visos knygos buvo rašytos laisvalaikiu, susikaupdavo gumulai viduje, kuriuos norėdavosi išrašyti, – dalijosi savo patirtimi rašytoja. – Pjeses aš išžaidžiu, man tai atrodo nerimtas rašymas, o romano kūrimas – sunkus darbas, jį rašydama pradėjau bręsti kaip prozininkė, supratau, kad esu rašytoja. Tai tas kelias, kuriuo norėsiu eiti iki mirties„. L. S. Černiauskaitė sakė, kad rašymas jai padeda. Tai – savigyna, galimybė gyventi kitokį gyvenimą. Romaną “Benedikto slenksčiai„ rašiau, kad galėčiau išgyventi.

Romano gimimas

Rašytoja romano kūrimą apibūdino kaip slėpiningą dalyką. “Rašymo įgūdžiai susiformavę, belieka išleisti iš savęs mintis. Ateina personažas kaip pažįstamas, jo pasakojimas virsta istorija, personažai būna susiję su kitais veikėjais. Reikia atsirinkti, ko reikės istorijai plėtoti. Herojus kaip kūnas ir kraujas – su savo psichika, giluminėmis reakcijomis„, – apie romano gimimą pasakojo L. S. Černiauskaitė. Romano kūrimas rašytojai leidžia pailsėti nuo savęs ir problemų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nora NORVILAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video