2024/05/16

Diktanto rašyti – su dideliu ūpu

Jau treti metai rašomas Nacionalinis diktantas, ir kiekvienas norintis gali pasitikrinti lietuvių kalbos žinias. Atrodo, kad šis sumanymas sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Pirmaisiais metais rašyti diktanto į Kupiškio rajono savivaldybės salę buvo susirinkę 11, pernai 17, o šiais metais – 26 gyventojai.

Tikslas – pasitikrinti žinias

Šeštadienį į Kupiškio rajono savivaldybės salę prieš 11 valandą žvaliai nusiteikę rinkosi norintieji pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias. Šiais metais dalyviai diktantą rašė ant savaiminio kopijavimo popieriaus, todėl pasitikrinti, kaip sekėsi rašyti, galės greičiau, nes kopiją pasiliko sau.

Tarp susirinkusiųjų buvo nemažai ir garbaus amžiaus gyventojų – vyriausiai per 80 metų. „O kodėl gi nepabandyti ir man pasitikrinti, ką dar moku“, – guviai aplinkiniams kalbėjo senolė. Kiti dalyviai, pakalbinti prieš diktanto rašymą, kartojo tą patį – įdomu žinias pasitikrinti, juk prabėgo daug laiko, kai mokyklos suole rašė diktantus. „Esu lenkaitė, ne lietuvė, todėl mokiausi ne lietuvių, o lenkų mokykloje, bet vis tiek labai malonu pabandyti rašyti diktantą, įvertinti savarankiško mokymosi žinias“, – sakė viena iš dalyvių.

Laukė maloni staigmena

Baigus rašyti diktantą, visų dalyvavusių laukė malonus siurprizas – pasirodo šį kartą kupiškėnai turėjo rėmėją – verslininką Valdemarą Valkiūną, kuris pats atvyko visų pasveikinti ir atvežė Nacionalinio diktanto dalyviams prisiminimui po gražų kalendorių bei pakvietė prie kavos puodelio pasivaišinti saldumynais.

„Esu emigrantas – Latvijos lietuvis, 30 metų gyvenau Latvijoje, todėl labai gerai žinau, kas yra Tėvynės ilgesys, – apie save kalbėjo Valdemaras Valkiūnas. – Turiu savo verslą, todėl yra galimybė paskatinti tuos gyventojus, kurie neabejingi lietuvybei, lietuvių kalbai. Aš diktanto rašyme jėgų nebandau, tačiau dalyvauju kitaip – nuo pat šios idėjos pradžios esu rėmėjas – kiekvienas, kaip galime, taip ir parodome, kad esame savo krašto patriotai. Labai džiaugiuosi, kad rašyti diktanto susirinko toks gražus būrelis kupiškėnų – tai yra reikalinga, skatina pilietiškumą, pasididžiavimo jausmą savo kilme, kalba, nes kiekvienais metais šios gražios idėjos pasekėjų gretos didėja“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video