2024/05/05

Dailininko Kazio Šimonio konkurso laureatas – Alfonsas Blažys

Penktadienio pavakary Kupiškio kultūros centro vitražų salėje įvyko iškilus renginys – kraštiečio dailininko Kazio Šimonio vardo Aukštaitijos regiono tautodailininkų tapybos ir grafikos kūrinių parodos-konkurso uždarymas.

Tokia paroda-konkursas Kupiškio rajono savivaldybės ir etnografijos muziejaus iniciatyva surengta jau ketvirtą kartą. Tačiau pirmąsyk ji sutapo su šio menininko, kilusio iš Šimonių seniūnijos Starkonių kaimo, jubiliejiniu gimtadieniu – 120-uoju ir tapo šiai sukakčiai dedikuoto viso ciklo renginių baigiamuoju akordu. Jame turėjo nuskambėti ir pavardė tautodailininko, kuriam autoritetinga komisija paskyrė pagrindinį, Kupiškio savivaldybės įsteigtą, prizą. Jis atiteko kupiškiečiui tautodailininkui Alfonsui Blažiui, nes jo paveiksluose vertinimo komisijos nariai įžvelgė daugiausia “šimoniškos dvasios„. Beje, šis tapytojas praėjusiais metais yra laimėjęs ir respublikinio Adomo Varno tautodailininkų konkurso premiją.

Apdovanojimų ceremonialo vedėjai – etnografijos muziejaus specialistai Kristina Varnauskaitė ir Andrius Kleniauskas išsamiai apibūdino jubiliejinio konkurso nominantus ir apžvelgė tradicinio renginio raidą. Pirmajame,1999 metais surengtame K. Šimonio konkurse, regiono 20 tautodailininkų pateikė 107 kūrinius. Laureate tapo mūsų rajono menininkė Genia Vaičikauskienė, pateikusi karpinių paveikslų. Po dvejų metų surengtame antrajame konkurse 19 autorių eksponavo 95 darbus. Laureatu buvo pripažintas šviesaus atminimo biržietis tapytojas Albertas Petkevičius. Tradiciniu tapusiame K. Šimonio konkurse 2004 metais iš 17 dalyvių, parodai pristačiusių vaizduojamojo meno 85 kūrinius, geriausiu pripažintas jaunas tautodailininkas kupiškėnas Vytautas Pastarnokas, šiemet jau tapęs ir Adomo Varno konkurso laureatu, ir Panevėžio regiono tautodailininkų “Auksinio vainiko„ nominantu.

Turbūt panašaus dalyvių skaičiaus tikėtasi ir šiųmetiniame konkurse, tačiau jo rengėjus paraiškos dalyvauti K. Šimonio jubiliejiniame konkurse maloniai nustebino. Jam 188 kūrinius pateikė 42 autoriai – iš Anykščių, Biržų, Utenos, Pasvalio, Kauno ir , žinoma, Kupiškio rajonų. Tad komisijai, vadovaujamai Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininko Jono Rudzinsko, atrodė, nebus lengva išrinkti laureatą. Tačiau, pasak svečio, aštresnių ginčų ir nebuvo, nes iš A. Blažio paveikslų šimoniškos nuotaikos sklinda daug. Šalies tautodailininkų vadovas pasidžiaugė, jog kupiškėnų rūpesčiu Aukštaitijos menininkai kone dešimtmetis vis kviečiami gilintis į iškilaus ir labai savito dailininko K. Šimonio filosofiją. Šis konkursas neturi tikslo skatinti ką nors pakartoti iš K. Šimonio kūrybos, tačiau pajaustąją menininko viziją, mintį juk galima tęsti savajame laikmetyje ir savuoju estetikos suvokimu.

Plačiau skaitykite „Kupiskenu mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video