2024/05/04

Vėluoja grąžinti žemę

Nors Vyriausybės 2007 – 2008 metų programoje numatyta nuosavybės teises į žemę piliečiams atkurti iki 2007 metų gruodžio 31 dienos, Panevėžio apskrities miestuose nuosavybės teisių į žemę piliečiams šiemet nebus spėta atkurti. Tačiau kaimo vietovėse nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procesas jau iš esmės baigtas.

Nuosavybės teisių į žemę grąžinimo procesas miestuose vėluoja dėl keleto priežasčių. Viena iš jų ta, kad savivaldybių administracijos nespėjo parengti miestų teritorijų, kuriose bus atkuriamos nuosavybės teisės suteikiant neatlygintinai žemės sklypą arba lygiavertį sklypą individualiai statybai ar kitai paskirčiai, detaliųjų planų ir šiose teritorijose suformuotų žemės sklypų planų.

Kupiškėnai stengiasi

Tai dar kartą akcentuota per pasitarimą, lapkričio 21 dieną organizuotą Panevėžio apskrities viršininko administracijoje aptarti problemoms, iškylančioms miestuose atkuriant piliečių nuosavybės teises į žemę: laisvos (neužstatytos) žemės nustatymo miestų teritorijose, detaliųjų planų rengimo dėl nuosavybės teisių atkūrimo už valstybės išperkamą žemę perduodant piliečiams naują žemės sklypą individualiai statybai ar kitai paskirčiai, natūra grąžinamų žemės sklypų formavimo, kadastrinių matavimų derinimo bei kitų.

Pasitarime dalyvavo Biržų, Kupiškio, Panevėžio, Pasvalio ir Panevėžio miesto savivaldybių administracijų direktoriai, architektai, PAVA žemėtvarkos skyrių vedėjai bei specialistai.

Panevėžio apskrities viršininko administracijos vyr. specialistė Daiva Skirkevičienė “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad per pasitarimą tik Kupiškio rajono savivaldybės atstovai žadėjo teritorijų detaliuosius ir sklypų planus parengti iki šių metų gruodžio vidurio, kitos savivaldybės – iki gruodžio 31-osios, o Panevėžio miesto savivaldybė iš viso nenurodė termino.

Panevėžio apskrities viršininko administracija ketina prašyti savivaldybių administracijų raštu pagrįsti priežastis, dėl kurių minėtus planus parengti vėluojama.

Apskrities administracijos duomenimis, Panevėžio apskrities miestuose iki šių metų lapkričio 1 dienos buvo neatkurtos nuosavybės teisės į 40,51 proc. žemės plotą nuo ploto, nurodyto piliečių prašymuose:

Biržų mieste – 9,89 proc.,

Vabalninko mieste – 11,89 proc.,

Kupiškio mieste – 15,54 proc.,

Subačiaus mieste – 53,21 proc.,

Panevėžio mieste – 58,24 proc.,

Ramygalos mieste – 64,92 proc.,

Pasvalio mieste – 6,31 proc.,

Joniškėlio mieste – 28,27 proc.,

Rokiškio mieste – 7,56 proc.,

Obelių mieste – 13,22 proc.,

Pandėlio mieste – 7,37 proc.

Iki šių metų lapkričio 1 dienos liko neatkurtos nuosavybės teisės į visą pageidautą žemės, miško ir vandens telkinių plotą nuo piliečių prašymuose, išvadose nurodyto ploto dėl objektyvių priežasčių:

Biržų rajono savivaldybėje – 1,27 proc.,

Kupiškio rajono savivaldybėje – 0,47 proc.,

Panevėžio rajono savivaldybėje – 0,23 proc.,

Pasvalio rajono savivaldybėje – 0,47 proc.,

Rokiškio rajono savivaldybėje – 0,95 proc.

Keli žemės grąžinimo būdai

Kupiškio rajono Žemėtvarkos skyriaus vedėja Marija Bidlauskienė, pradėdama pokalbį apie žemės grąžinimo problemas, atkreipė dėmesį į tai, kad yra du žemės grąžinimo būdai. Jei yra galimybė, savininkui grąžinama žemė toje pačioje vietoje, kur ji ir buvo smetoninėje Lietuvoje. Jei tokios galimybės nėra, žemė suteikiama kitoje vietoje.

Žemės grąžinimo procesas prasidėjo dar 1991 metais, kai tuometinė Aukščiausioji taryba priėmė įstatymą dėl nekilnojamo turto grąžinimo. Kupiškio rajone pirmoji nuosavybės teisė į žemę buvo atkurta 1992 metų liepos mėnesį. Žemę Noriūnų seniūnijoje atgavo Juozas Aleksas Ramanauskas.

Laisvos žemės yra net prie marių

Marija Bidlauskienė “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad yra ne viena priežastis, dėl ko žemės atkūrimo procesas nebus baigtas iki šių metų pabaigos. Kai kurie žmonės reikalauja tokio nuosavybės atkūrimo būdo, kokio nenumato Vyriausybės nutarimai. Dažnai gyventojai, kurie yra padavę prašymus dėl nuosavybės grąžinimo, neatvyksta, nors yra ne kartą kviečiami. Vėliau paaiškėja, kad kai kurie iš jų jau yra mirę, o paveldėtojų nėra. Be to, dabar kaime yra nemažai tokių žmonių, kuriems žemės nereikia ir, matyt, daugiau niekada nebereikės.

M. Bidlauskienės duomenimis, dabar kaime nesugrąžintos žemės yra tik 0, 62 procento. Dar 0,5 procento turėtų būti grąžinta.

Iki šiol laisvos žemės yra patraukliose rajono vietose. M. Bidlauskienė rodė žemėlapį, kuriame pažymėti laisvos žemės plotai net prie Kupiškio marių – vienoje vietoje 80 arų, kitoje – 2 hektarai, trečioje – 70 arų. Tokių plotų Paketurių kadastrinėje vietovėje yra ir daugiau.

Kupiškio mieste grąžinta 84,46 procentai žemės. Vedėjos pavaduotoja Valytė Jakštonienė sakė, kad mieste dar yra laisvos žemės prie Varliažerio. Ten ruošiamasi suformuoti apie septyniolika sklypų. Pasak pavaduotojos, šiai dienai didesnio poreikio ir nėra.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video