2024/05/20

Kur dingo šimtas litų?

Ar didelė suma šimtas litų, kiekvienas pajustume, jei kas mėnesį savo piniginėje jos pasigestume. Vieni to trūkumo net nepastebėtų, kitiems tai gal sukeltų susierzinimą, o treti tai gali priimti kaip principinį reikalą, dėl kurio verta kovoti.

Prieš kiek laiko rajono politikai sutarė, kad kaimo vietovių medikams, kurie važinėja pas ligonius teikti medicininių paslaugų, reikėtų kažkaip padėti. Juk dviračiu Lietuvos sąlygomis gali važinėti gal truputį ilgiau nei pusę metų.

Mokėjo, mokėjo ir nustojo

Įsitikinus, kad dauguma medikų vairuoja savo automobilius, buvo nutarta jiems skirti kas mėnesį 100 litų išmoką transporto išlaidoms padengti.

Gal ir ne visi gavo po tuos šimtą litų, nes buvo atsižvelgiama ir į aptarnaujamos teritorijos dydį, ir ten gyvenančių žmonių skaičių, bet staiga prieš kelis mėnesius išmokos už transportą ėmė ir nutrūko.

Medikai, ilgą laiką gavę tuos pinigėlius, pradėjo skambinti pavojaus varpais. Jiems niekas nepaaiškino, kodėl išmokos baigėsi. Jie patys išsiaiškino, kad kažkuriame medicinos taške nutarta keisti langus, o gal tas keitimas jau ir pradėtas. Išvada – jų pinigais renovuojamas visuomeninis pastatas. Skandalas?

Pinigai niekur nedingo

Dažniausiai skandalai prasideda būtent tada, kai kažkas kažko aiškiai nepaklausia, o paskui negauna tiesaus atsakymo.

Gavę medikų nusiskundimus apie kas mėnesį negaunamus 100 litų, paprašėme priežastis pakomentuoti Savivaldybės administracijos direktorių Žilviną Aukštikalnį.

Direktorius “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad po tuos 100 litų medikams mokėdavo Pirminės asmens sveikatos priežiūros centras. Tos išlaidos buvo numatytos biudžete. Dabar tas mokėjimas kelis mėnesius užstrigo, nes rajonas nevykdo biudžeto ir nėra iš ko pravesti pinigų.

Ž. Aukštikalnis užtikrino, kad kai biudžetinė situacija sunormalės, medikams užtrūkusios išmokos bus kompensuotos.

Atsakydamas į klausimą, ar versija, kad žmonėms nemokami pinigai todėl, kad kažkuriame punkte buvo nutarta kesti langus, Ž. Aukštikalnis sakė, kad tų dviejų dalykų visai nereikėtų painioti. Langams yra atskirai numatyti pinigai.

Biudžeto plano vykdymas gerėja lėtai

Šiais metais Lietuvos savivaldybėms Finansų ministerijos buvo nuleisti kažin ar realūs biudžeto planai. Tarkim, šiuo metu Kupiškio r. savivaldybei iki plano trūksta maždaug pusės milijono litų. Paprastai iki paskutinio ketvirčio jau būdavo pliusas biudžete.

Šiemet Finansų ministerija blogai suplanavo biudžetą. Jau dabar girdėti, kad patys minėtos ministerijos valdininkai sunerimo ir nelabai tiki tokio plano įvykdymu.

Plane buvo numatytas biudžeto kilimas beveik 40 procentų.

Šiuo metu surenkamas biudžetas yra didesnis nei praėjusiais metais, bet optimistinių Finansų ministerijos prognozių dar nepavyksta pasivyti.

Teks mokėti ir mokytojams

Vyriausybėje jau svarstomi projektai, kad reikėtų kompensuoti lėšas ir mokytojams, vykstantiems dirbti į atokesnes kaimo vietoves.

Pasak Ž. Aukštikalnio, švietimas yra valstybės deleguota funkcija. Todėl jei bus nutarta, kad tokias kompensacijas reikia mokėti, jos turės būti numatytos mokinio krepšelyje. Savivaldybė savo lėšų tokiems reikalams nebeturėtų eikvoti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video