2024/03/29

Mirk, kad ir patvoryje!

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, šią savaitę kalbėdamas LTV laidoje “Labas rytas„, minėjo, kad ženkliai pagerėjo situacija medicininę pagalbą suteikiant kaimo gyventojams. Ministras pateikė nemažai skaičių apie didesnio pravažumo greitosios pagalbos automobilius, pasiaukojamą medikų darbą. Tačiau staigi Palėvenėlės kaimo gyventojo Alfredo Žiuko mirtis, kai vietos felčerė atsisakė suteikti skubią medicininę pagalbą, o greitosios automobilis iš Kupiškio eilinį kartą atvyko tik praslinkus geram pusvalandžiui, liudija, kad padėtis anaiptol nėra ne tik gera, bet ir nenormali.

Antradienį į redakciją kreipėsi staiga mirusio A. Žiuko dukra Brigita Petrauskienė. Moteris sakė, jog buvusi priblokšta netikėtos tėvo mirties, o dar labiau ją šokiravo žinia, kad gyventojų kviečiama Palėvenėlės medicinos punkto felčerė Edita Martininkienė atsisakė apžiūrėti staiga parkritusį vyrą. Be to, stebėtis verčia tas faktas, jog A. Žiukas, pasak vietos gyventojų, mirė felčerės patvoryje. Skrodimo išvadose parašyta, jog palėvenietis užspringo svetimkūniu balso stygų plyšyje.

Vyras rugpjūčio 11 d. vakarą su draugais išgėrinėjo prie pat felčerės namų esančiame bare. Apie 21 val. 30 min. jis staiga griuvo ant žemės. Netoliese buvę žmonės iškart įtarė nelaimę, tad tuoj pat suskato kviesti felčerę E. Martininkienę. Pasak ten pat buvusių žmonių, ji atsisakė suteikti pagalbą dėl to, kad žmogus buvo išgėręs. Neva toks likimas laukia visų girtuoklių.

Pati felčerė E. Martininkienė įvykį vertina kitaip. Medikė tvirtina, kad nuo liepos mėn. iki rugpjūčio 14 d. atostogavusi (nelaimė įvyko rugpjūčio 11 d.). Visas savo funkcijas ji buvo perdavusi greitajai pagalbai. Moteris tikina, kad tuo metu, kai buvo kviečiama į nelaimės vietą, ji tik trumpam atsitiktinai užsuko namo, neturėjusi net medicinos krepšio. Todėl rekomendavusi kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą iš Kupiškio. Be to, kaip aiškino Palėvenėlės punkto felčerė, A. Žiuko draugai ne iš karto atbėgo kviesti pagalbos. Pradžioje merdintį žmogų su karučiu nuvežė į kitą vietą, atokiau nuo felčerės namų. Jie, pasak E. Martininkienės, neįvertino situacijos sudėtingumo, to, kas atsitiko.

Žinoma medikė nuoširdžiai apgailestavo dėl to, kas atsitiko. Ji sakė visada stengiasi padėti žmonėms, neretai tai tenka daryti ir naktį. Ji mananti, kad nusiskundimų jos darbu nėra.

Visgi į klausimą, kaip ten atsitiko, kad A. Žiukas nesulaukęs jokios kvalifikuotos pagalbos mirė netoli jos namų ir ar nėra kiekvieno mediko pareiga gelbėti žmogaus gyvybę nepriklausomai nuo aplinkybių, medikė teatsakė, jog apie jos atostogas greitoji pagalba buvusi informuota, tad ji kalta savęs nelaiko, nors žmogiškai, be abejo, besijaučianti tikrai nesmagiai.

Felčerė, apgailestaudama dėl įvykio, retoriškai klausė: “O ką tie žmonės, A. Žiuko draugai darė, kad būtų išgelbėta jo gyvybė?„. Jie tiesiog lyg bulvių maišą įmetė jį į karučius ir vežiojo po miestelį. Beje, jie, pasak medikės, buvo išgėrę.

Be abejo, norėjosi išgirsti komentarą, kaip tokį Palėvenėlės punkto felčerės poelgį vertina tiesioginė jos viršininkė, VšĮ Kupiškio rajono savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė. Deja, poliklinikos vadovė šiuo metu taip pat atostogauja.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video