2024/05/15

O, man ne dzin!

Rugpjūčio 14 d. prie Subačiaus kultūros namų rikiavosi šio miestelio gyventojai, neabejingi švaros akcijai-atrakcijai “Mano mėlynai žalais pasaulis“. Tokia akcija Subačiuje buvo vykdoma pirmą kartą. Jos tikslas — sutvarkyti Šaukliškių karjero pakrantes.

Antroji Palanga

Šalia Šaukliškių (prie pat Subačiaus) yra septyni nemaži bevardžiai vandens telkiniai, susiformavę prieš 20-30 metų eksploatuotose žvyro karjeruose. Neformaliai jie yra vadinami Šaukliškių karjerais. Šie vandens telkiniai susidarė buvusiose žvyrduobėse. Iš ten ankščiau buvo kasamas žvyras keliams, kol pasirodė vanduo.

Dabar šie vandens telkiniai sutraukia ne tik Subačiaus gyvenvietės žmones, bet ir aplinkinėse vietovėse gyvenantį jaunimą. Anot Subačiaus moksleivių, karštomis vasaros dienomis čia atvyksta itin daug panevėžiečių.

“Su mašina čia kartais net sunku privažiuoti. Kaip antra Palanga“, — šmaikštavo subatėnė Jurga Bimbirienė.

Moteris dažnai čia ateina pailsėti kartu su šeima. Deja, J. Bimbirienė sakė kaskart čia atvažiuodama pasipiktina kitų žmonių nevalyvu elgesiu. “Net ir suaugę žmonės čia poilsiaudami teršia aplinką, palieka savo šiukšles. Bet kaip sudrausi iš kitų vietovių atvykusius poilsiautojus?“, — retorinį klausimą uždavė Jurga.

Šiukšlių dėžes atstoja grioviai

Pasirodo, iki šiol prie šių vandens telkinių niekada nebuvo šiukšlių dėžių. Retas kuris pagalvodavo, kad prieš išvykstant reikia susitvarkyti vietą, kur ilsėjosi. O jei tokia mintis ir topteli į galvą, tai nedaugelis ją įgyvendina. Susirinkti savo šiukšles ir išvežti į artimiausią konteinerį, matyt, yra per sunku. Tokiu atveju šiukšlių dėžėmis tampa artimiausi grioviai. Niekam nesirūpinant šiomis vietovėmis, atliekų prisikaupė nemažai.

Akcijos-atrakcijos sumanytoja yra Subačiaus kultūros namų režisierė Violeta Mičiulienė. Šiai jos idėjai pritarė neseniai Subačiaus seniūno pareigas pradėjęs eiti Vidmantas Paliulis.

Subačiaus gyventojai neliko abejingi šiai švaros akcijai. Apsiginklavę grėbliais ir šiukšlių maišias, linksmai nusiteikę jie patraukė Šaukliškių karjero link, kurio visas plotas yra 11, 8 ha.

Įkvėpė Vidmantas Urbonas

Sunku pasakyti, kodėl iki šiol nebuvo susirūpinta šių vandens telkinių tvarkymu. Savivaldybė neskyrė žmonių, kurie šioje teritorijoje pjautų žolę ir rinktų šiukšles. Naujasis seniūnas V. Paliulis neliko abejingas šiai problemai ir tikisi, kad jų pradėtą darbą tęs visi miestelio gyventojai. Geriau vėliau negu niekada.

V. Mičiulienė šmaikštavo, kad tokiai akcijai ją įkvėpė plaukikas Vidmantas Urbonas. “Jo žygis per Baltiją buvo skirtas norint atkreipti dėmesį į Baltijos ekologinę būklę, o mes norėjome, kad subatėnai neliktų abejingi ir taip pat prisidėtų prie švaros akcijos-atrakcijos, išvalydami šiukšles iš šių vietų“, — paaiškino režisierė.

Violeta sakė, jog akcijos-atrakcijos pavadinimas “Mano mėlynai žalias pasaulis“ buvo sugalvotas ne atsitiktinai, mat norėta, kad šiose vietovėse dominuotų natūralumas: vien tik mėlyna ir žalia spalva ir jokių šiukšlių. O šiukšlių prie Šaukliškių karjero yra tikrai nemažai.

Pritrūko maišų

Akcijos-atrakcijos pradžią paskelbė Subačiaus gimnazijos moksleivės, Viešintos upėje paleisdamos vainiką, simbolizuojantį natūralumą ir ekologišką gamtą.

Ši švaros akcija parodė, kad Subačiaus jaunimas nėra abejingas švariai gamtai. “Tie, kurie čia tvarkė, ims kitaip mąstyti ir daugiau nebeterš aplinkos“, — mano V. Mičiulienė.

Įvairaus amžiaus vaikai su entuziazmu kibo į darbus: lenktyniavo, kuris pirmesnis ir kuris daugiau pririnks šiukšlių.

O jų buvo daugiau nei tikėtasi. Įvairiausių “turtų“ buvo rasta prie Šaukliškių karjero. Daugiausia, be abejo, pririnkta butelių. Jiems surinkti pritrūko net atsineštų maišų. Papildžius šiukšlių maišų atsargas, darbas tęsėsi toliau.

Ar pasiteisins naujos šiukšlių dėžės?

Lankomiausiose vietose buvo pastatytos šiukšlių dėžės. Kol kas jos yra nepatvarios, tačiau jei tai pasiteisins, bus pastatytos geresnės.

Numatoma paskirti žmones, kurie bent kartą per savaitę pereis per šias vietas ir surinks atliekas iš naujųjų šiukšlių dėžių.

Šią švaros akciją-atrakciją vainikavo bendras aptarimas prie suneštinės vakarienės stalo. Subačiaus jaunimas per naktį šoko ir miegojo šio miestelio kultūros namuose, džiaugdamiesi nuveiktais darbais.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video