2024/05/04

Nors ir vėžlio greičiu, tačiau į priekį užtikrintai judama

Skapiškio miestelis kūrėsi prie Mituvos ežero, tarp upelių ir pelkių, prie Skapų dvaro, minimo XVI a. istoriniuose šaltiniuose. Šios gyvenamosios vietovės dar gilesnę senovę mena ir Mituvos ežero Alko ir Alkelio salos. Šiose vietose kadaise stovėjo pagonių aukuras ir šventykla.

Dabar ši vietovė toli gražu nebeprimena buvusiųjų laikų, nes ežeras baigia užakti. Toks pat likimas gresia ne tik šiam, bet ir daugeliui kitų Kupiškio rajono ežerų.

Idėjos jau seniai sklandė ore

Liepos 31 d. Kupiškio rajono savivaldybėje, posėdžių salėje, vyko pasitarimas, kurį inicijavo Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis ir jo pavaduotojas Aidas Mikėnas. Pasitarime taip pat dalyvavo rajono Tarybos nariai ir UAB “Projektų gama“ generalinis direktorius Antanas Maziliauskas.

Artimiausiuose planuose numatyta išvalyti tris vandens telkinius: Mituvos, Skapiškio ir Varležerio ežerus. “Jau trisdešimt metų šių ežerų išvalymo idėjos sklando ore“, – sakė J. Jarutis. Turbūt nė nereikia sakyti, dėl kokios priežasties Mituvos, Skapiškio ir Varležerio ežerų valymo darbai buvo vis atidėlioti: tam vis sukliudydavo piniginiai dalykai. Kupiškio rajono meras teigė, kad kitų metų biudžete jau yra numatyta skirti lėšų ežerų išvalymo darbams.

Būtent šie trys vandens telkiniai dabar kelia didžiausią rūpestį Kupiškio rajono savivaldybės tarybos nariams. Kitų ežerų būklė dar yra patenkinama, o jei šiais trimis ežerais niekas nesirūpins, jų likimas bus aiškus — galutinai užaks.

Kiekvienas vandens telkinys yra svarbus

Kupiškio rajonas negali pasigirti tokia didele vandens telkinių gausa kaip Zarasų rajonas, todėl kiekvieną ežerą reikia vertinti ir juo deramai pasirūpinti.

“Sutvarkyti šiuos du Skapiškio ežerus nusprendžiau ne todėl, kad pats tame miestelyje gyvenau 17 metų, o todėl, kad jų būklė jau seniai manęs netenkina. Kupiškis palyginti su Skapiškiu turi daugiau vandens telkinių“, – teigė J. Jarutis. “Mituvos, Skapiškio, Varležerio ežerų išvalymas nuo praeities taršos“ – taip būsimus darbus bendru nutarimu pavadino susirinkusieji.

Ilgai trunkantis sumanymas

Darbai, žinoma, į priekį judės po truputį. Pirmiausia reikia parengti projektą, galimybių studijas, apsvarstyti darbų etapus, paskelbti konkursą, kurį laimėjusi įmonė imsis valymo darbų. Priešakyje dar laukia begalės kitų dalykų, užtrunkančių nemažai laiko. Galimybių studija yra susijusi su idėjų generavimu, minčių konstravimu ir projektavimu. “Tiek daug metų laukėm, tad dar kokie treji metai nebeatrodo didelis laiko tarpas“, – šnekėjosi susirinkusieji.

Kliūtys

Aptariant šių vandens telkinių valymo darbus, buvo apsvarstytos ir galimos kliūtys, kurių sprendimas taip pat atimtų šiek tiek laiko. Jei prireiktų detalaus šių ežerų vertinimo, tai kainuotų papildomų pinigų ir, be abejo, viskas ilgiau užtruktų. “Aplinkos departamento pozicija šiuo atveju yra svarbi“, – pastebėjo A. Maziliauskas.

Mituvos ežeras iš šių trijų vandens telkinių yra pats didžiausias (užima 0,211 kv. km, o kranto linijos ilgis net 3, 94 km), todėl reikia būti realistams, planuojant išvalymo nuo aplinkos teršalų darbus. Susirinkusieji darbus numatė vykdyti etapais, mat užsimota tikrai nemažai. Pinigai etapus pakoreguos.

Gera pradžia — pusė darbo

Dirbant išvien ir darbas greičiau einasi, ir rezultatas geresnis būna, todėl bendruomenės pagalba taip pat daug reiškia.

Kupiškio rajono meras džiaugėsi, jog šis susitikimas įvyko ir davė rezultatų. Nuo starto linijos jau pajudėta. “Vizija jau aiškėja ir mes toliau ieškosime variantų, kaip greičiau įgyvendinti sumanymą. Šiokia tokia pradžia jau yra ir aš tuo esu labai patenkintas “, — iki kito susitikimo atsisveikindamas šypsojosi J. Jarutis.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video