2024/05/08

Kai avienos tereikia tik vilkams

Liepos 23-osios ryte Kupiškio r. Šimonių seniūnijos Pelyšių kaimo ūkininkas Alvydas Kavoliūnas rado papjauta 14 avių. Nuo plėšrūnų neapsaugojo ir metro aukščio aptvaras, kuriuo teka elektros srovė.

Šio ūkininko gyvuliai nuo vilkų nukenčia jau nebe pirmą kartą, nes jo ganyklos driekiasi prie pat Šimonių girios, kurioje gyvena ir vilkų.

Paprastai liepos pabaigoje ir rugpjūčio pradžioje šie plėšrūnai pradeda savo jauniklius mokyti medžioklės gudrybių. Todėl nuo jų antpuolių kasmet nukenčia ne vieno ūkininko galvijai.

Pasak A. Kavoliūno, tie 14 avinukų tai dar ne visi to vilkų antpuolio nuostoliai. Sekmadienį po pietų atvykęs šerti avių pastebėjo, kad pakrūme bėga vilkas kažką dantyse įsikandęs. Pamanęs, kad pilkis galbūt pirmojo antpuolio likučius nešasi. Tačiau įžengęs į avių aptvarą pamatė šviežiai suėstų 3 avinukų likučius – iš jų buvo telikę šonkauliukai ir kailis. Tuo metu atsirado pirkėjas, kuriam reikėjo avienos. Tad buvo parduotas avinas, kuris atrodė, jog irgi gali būti sužeistas, nors akivaizdžių to pėdsakų nesimatė. Jį paskerdus spėlionės pasitvirtino – vilna slėpė kaklo sužeidimą. Po to bandoje pastebėjęs dar 3 nusiminusius avinukus. Jie nenorėjo ėsti taip mėgstamų miltų. Vienam iš jų buvo išdrėkstas kaklas, kito buvo perkąsta koja, o trečiam, be apetito stokos, taip pat nesimatė akivaizdžių sužeidimų. Juos reikės nedelsiant paskersti.

A. Kavoliūnas vilkų nusiaubtame aptvare laikė apie 115 jaunų avinukų. Vilkų aukomis tapo 21. Kol kas sveikos visos eriavedės, kurios yra laikomos kitame aptvare Butkūnų kaime.

Paklaustas, kaip toliau ginsis nuo vilkų, ūkininkas sakė, kad elektrinis tinklas yra patikima priemonė apsaugoti bandą. Deja, šiame aptvare jis buvo tik iš trijų pusių, nuo girios. Vilkai , ko gero, aptiko, kad vienoje pusėje medinė tvora jiems nepavojinga. O gal sugebėjo peršokti ir elektrinį aptvarą.

A. Kavoliūnas įsitikinęs, kad tai yra jauniklių vilkiukų darbas, nes seni vilkai yra daug atsargesni ir vengia lįsti prie elektros tinklo. Tuo jis įsitikinęs ir pernai. Po nakties ne kartą yra radęs aplink avių aptvarą vilkų pėdsakų, bet nė vienas iš jų nesiryžo brautis į jo vidų. Ūkininkas sakė, kad šiandien pervarys avis iš nusiaubto aptvaro į kitą, kuris jau bus apjuostas elektriniu tinklu išvisų pusių.

A. Kavoliūnas tvirtino, kad dėl šių nuostolių esąs pats kaltas. Suprantąs, kad ir vilkams reikia gyventi. Dėl vienos kitos jų nugvelbtos avies būtų galima ir nesukti galvos, jei ši verslo šaka jam būtų pelninga. Tuomet galima būtų galvoti ir apie draudimą. Šiuo metu jis praktiškai neturi kur realizuoti avių. Anksčiau jas parduodavo Biržų „Agarui“. Šiemet ši įmonė avių nebesuperka. Pavienių pirkėjų tėra vienas kitas. Bnadęs realizuoti savo bandą ir per sklebimus, tačiau sulaukdavęs atsakymo, jog šiuo metu tie supirkinėtojai avimis jau apsirūpinę ir pan. Bandęs ieškoti avienos rinkos ir per internetą. Kol kas visa tai – bergzdžias reikalas. Vienintelė viltis šiuo metu belikusi viena Kretingos mėsos perdirbimo įmonė, kuri žada nupirkti iš jo keliolika avių bandymui. Bus tiriama mėsos kokybė. Jei ji tenkins, jam galbūt tuomet ir atsiras, kur parduoti avis. Bėda, kad į Kretingą jas reikia pristatyti pačiam.

Kol avienos paklausa Lietuvoje tokia nedidelė, A. Kavoliūnas yra nusprendęs mažinti bandą. Rudenį avių jau nebekergė. Eriavedžių skaičių žada sumažinti iki 100. Daugiau laikyti ir laukti, kol kas jas pirks neturi galimybės ir dėl patalpų joms laikyti stokos. Kai nėra apyvartos, tai ir pašarai įgauna aukso vertę. Ūkininkas guodėsi, kad ir iš avies vilnos neprasikursi. Pavyzdžiui, supirkėjai už kilogramą plautos vilnos temoka 5 Lt. O bandos kirpimas minimaliausiais įkainiais jam atsieina per 2 tūkst. litų. Jos plovimas vėl sunkus ir laiko užimantis darbas.

Vis dėlto A. Kavoliūnas visiškai atsisakyti avininkystės dar nežada. Palauks pavasario. Tuomet avienos paklausa būna didžiausia. Galgi ir šios mėsos rinka Lietuvoje išaugs. „Viltis rusena“, – sakė jis.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Gytautas Stukas sakė, kad rajone šis vilkų antpuolis kol kas yra pirmasis. Medžiotojų pateiktais duomenimis Kupiškio krašte šiuo metu yra 23 vilkais. Jų daugiausia yra Šimonių ir Puznos, prie Alizavos, miškuose. Pernai rajone sumedžioti 2 vilkai. Jų medžioklė prasideda gruodžio 1 d. ir galima iki balandžio 1 d. Tačiau per sezoną visoje Lietuvoje galima sumedžioti tik 20 vilkų. Apie kiekvieną atvejį pranešama Aplinkos ministerijai. Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse šiuos plėšrūnus išvis uždrausta medžioti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video