2024/04/23

Tragiškos avarijos akivaizdoje – eilinis išbandymas medikams

Šiandien bus palaidotas praėjusį savaitgalį autoavarijoje žuvęs šešiolikmetis.

Liepos 20 d., 23.40 val., kelyje Skapiškio gelež. stotis–Pandėlys VW GOLF vairuotojas V. S. (g. 1981 m.), gyvenantis Tvirų kaime, neblaivus išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su atvažiuojančiu motoroleriu, kurį vairavo Naivių k. gyventojas G. K. (g. 1991 m.). Šešiolikmetis motorolerio vairuotojas nuo patirtų sužalojimų mirė.

Beje, šį sykį pirmoji medikų pagalba įvykio vietoje pasirodė beveik po valandos.

Dėl šio tragiškai pasibaigusio eismo įvykio rajono policijos komisariate vyksta ikiteisminis tyrimas. Jį kuruojanti policijos pareigūnė Valda Subačienė patvirtino, kad nelaimės kaltininkas, važiuodamas Skapiškio link, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su motoroleriu, kuriuo G. K. važiavo į Naivius iš Kreipšių, kur kartu su tėvais ir seserimi svečiavosi pas giminaičius. Maždaug po valandos ta pačia kryptimi pajudėjo žuvusiojo tėvai su sesute. Jie iš toli pastebėjo policijos švyturėlius ir negeros nuojautos genami ėmė skambinti pirma jų išvažiavusiam sūnui. Deja, vaikinukas nebeatsiliepė.

Pasak V. Subačienės, policijos pareigūnai, sužinoję, kad abi Kupiškio greitosios medicinos pagalbos brigados yra išvykusios į Panevėžį, skambino jų kolegoms rokiškėnams. Iš jų per raciją išgirdo atsakymą, kad čia kitas rajonas ir jų greitukė nevažiuos. Tuomet pareigūnai savo iniciatyva kreipėsi į ligoninės reanimacijos skyrių. Jiems pasirodė, jog ten dirbę medikai gal 20 min. diskutavo, kam gi važiuoti. Pagaliau reanimatologo sužeistasis sulaukė. Jam buvo suleista vaistų. Vaikinukas dar vis kvėpavo, tačiau po to netrukus atvykusi mūsų rajono greitosios medicinos pagalbos brigada tegalėjo tik konstatuoti sužeistojo mirtį. Pareigūnės teigimu, medikai sakę, jog G. K. sužeidimai buvę tokie rimti, kad šansų išgyventi jam praktiškai nebuvo. Tokios išvados jokiu būdu nepateisina tokio vėžliško medikų darbo. Juk kartais ir minutės lemia, ar žmogus gyvens.

V.Subačienė sakė, kad avarijos kaltininkas V. S. į alkoholio matuoklį pripūtė 4,46 promiles. Tik kraujo tyrimai galutinai parodys tikrąjį jo girtumo laipsnį. Tai kai kam gali būti ir mirtina dozė. Jis buvo sulaikytas dviem paroms.

Pareigūnės tvirtinimu, ikiteisminis tyrimas gali užsitęsti maždaug pusmetį, nes reikės atlikti techninę ir medicininę ekspertizę. Už tokį nusižengimą V. S. gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė sakė, kad tądien viena greitukė vežė vaiką su skaudančiu pilvu į Panevėžį, o kita buvo ką tik atvežusi žmogų sužeistu delnu. Tad tos greitukės vairuotojas iš Panevėžio į įvykio vietą atlėkė per 35 min., rizikuodamas ir savo gyvybe. Kolegos rokiškėnai jai aiškinę, kad abi jų greitosios medicinos pagalbos brigados irgi buvo išvykusios. Apie nenorą vykti į kitą rajoną negirdėjusi, bet parašiusi užklausimą, kad ta situacija būtų oficialiai pakomentuota. Šiuo metu jos potvarkiu, vienai brigadai išvykus toliau, kita turi likti, kad galėtų vietoje suteikti pagalbą. Daugiau greitukės brigadų pagal gyventojų skaičių Kupiškio rajonui nepriklauso. Ji yra išprašiusi, kad iki 20 val. budėtų ir trečioji medikų brigada, tačiau naktį dirbti lieka tik dvi. D. Kulbokienė, suprasdama, kad kiekvienam savo skausmas didžiausias, apeliavo ir į gyventojų sąžinę prašydama dėl rakšties nekviesti greitosios.

Kupiškio ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja Roma Ramanauskienė komentuodama medikų darbą sakė, kad Reanimacijos skyriaus gydytojai negali palikti be specialisto ligoninės. Tai nesaugu. Todėl ir sprendė, kam važiuoti. Budėti liko vidaus ligų gydytojas, o išvyko reanimatologas, kaip reikalingiausias ten. Važiuoti į įvykio vietą – ne jų funkcija. Medikai išvyko tik iš žmogiškumo. Gerai, kad tuo metu neatvežė, tarkim, infarkto ištikto žmogaus. Nežinia, kaip teisiškai būtų tokiu atveju įvertintas medikų poelgis. Antra vertus, ji mananti, kad jie gerai padarė, jog išvyko pas nukentėjusįjį, kad tuo labai rūpinosi policijos pareigūnai. Tačiau ta situacija buvo šiaip ar taip dviprasmiška ir delsimu medikų tikrai negalima kaltinti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video