2024/05/06

Seimūnai netyčia pasididino algas

Praėjusią savaitę pasibaigė Seimo pavasario sesija, kurios metu dar labiau sumažėjo gyventojų pasitikėjimas šia institucija. Jei politikai anksčiau buvo barami už tai, kad rūpinosi partiniais arba su jais susijusių asmenų grupių interesais, tai šį kartą seimūnai pasižymėjo asmeninės gerovės troškimu. Pasirodo, kad Seimo nario kėdė ne tik gali būti, bet ir yra asmeninio pasipelnymo priemonė.

Iš pradžių tautos išrinktieji nutarė sau pasiskirti nuo 1700 iki 3000 litų rentas iki gyvos galvos, tačiau patys pajuto visuomenės nuomonę apie tą nesąmonę ir persigalvojo. Klausimo svarstymas buvo atidėtas iki rudens. Pradėję abejoti, kad gaus rentą, Seimo nariai vis tiek nutarė pasigerinti gyvenimą. Jie balsavo už projektą, pagal kurį kiekvieno iš jų alga padidės apie 500 litų. Jie taip ir neišgirdo nei premjero, nei finansų ministro argumentų, kad tokio projekto vykdymas pareikalaus beveik milijardo litų papildomų išlaidų.

Po tokio balsavimo negali nesutikti su tais Seimo kritikais, kurie sako, kad seimūnams valstybės iždas ir šalies ekonomika rūpi tik tiek, kiek tai jiems asmeniškai naudinga.

Pasibaigus Seimo pavasario sesijai “Kupiškėnų mintys„ pasikalbėjo su Biržų – Kupiškio rinkimų apygardoje Nr. 48 išrinktu Seimo nariu Viktoru Rinkevičiumi, kuris prieš rinkimus deklaravo, kad jo turtas ir piniginės lėšos viršija 740 tūkstančių litų.

Kaip vertinate Seimo narių sugalvojimą pasiskirti sau rentas?

Viktoras Rinkevičius: Tas klausimas visuomenėje dar turi subręsti. Yra nemažai valstybių, kuriose tokios rentos yra mokamos, bet mes, matyt, dar nesame priėję iki tokio etapo, kad galėtume parlamentarams skirti rentas. Ateis toks laikas, kai valstybė sustiprės, atsiras parlamentarizmo tradicijos, pasikeis kartos, į politiką ateis nauji žmonės, tada atsiras ir pagarba parlamentui bei jo veiklai. Tada žmonės kitaip reaguos į tokius pasiūlymus.

Dabar, manau, kad tokie dalykai dar yra nepribrendę, o tų rentų iš tikrųjų ir nereikia. Juk politikai žino, kur eina, koks bus darbas ir atlyginimas už jį bei socialinės garantijos. Prieš pasirinkdamas parlamentaro kelią, politikas turi pats pagalvoti, kur eina.

Rentų klausimas yra atidėtas iki rudens. Ar manote, kad parlamentarai prie jo dar sugrįš, ar tai jau palaidotas reikalas?

Manau, kad šios kadencijos Seime prie to jau nebebus grįžtama. Nelabai tikiu, kad ir kitoje kadencijoje tas klausimas būtų svarstomas.

Dėl rentos neišdrįsęs pakovoti Seimas tiesiog ėmė ir pasididino sau atlyginimus. Tai kompensacija?

Seimo nariai, balsuodami už šį įstatymą, rūpinosi tais žmonėmis, kurių atlygimai yra labai maži. Dabar atlyginimai kyla, o kai kurių valstybinių įstaigų darbuotojų užmokestis iš tiesų labai mažas.

Bendrame kontekste į sąrašą tų, kuriems pakeliami atlyginimai, pakliuvo ir Seimo nariai. Manau, kad sąmoningai Seimo nariai nesiekė pasididinti atlyginimo, juk jie gali pragyventi iš dabartinės savo algos. Man atrodo, kad tai buvo padaryta dėl žioplumo ar neapsižiūrėjimo. Taip kartais pasitaiko.

Vadinasi Seimo nariai netyčia pasikėlė sau atlyginimus. Tai gal dabar tyčia juos gali susimažinti?

Manau, rudenį prie to klausimo turėsime grįžti ir jį peržiūrėti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video