2024/05/06

Istorinė diena – studentai medikai svajoja apie Kupiškį

Vakar rajono Savivaldybėje Kupiškio ligoninės vyriausiojo gydytojo Povilo Rimkaus iniciatyva pasikalbėti su meru Jonu Jaručiu ir jo pavaduotoju Aidu Mikėnu apie rajono sveikatos įstaigų perspektyvą, apie galimybę ateityje pradėti čia savo mediko karjerą atėjo keturios kupiškėnės studentės, studijuojančios mediciną.

Rajono vadovai tvirtino, kad yra linkę sudaryti kuo palankiausias sąlygas, padėti įvairiausiais būdais, kad tik į rajoną dirbti atvyktų kuo daugiau jaunų ir perspektyvių gydytojų. Jie pageidavo išgirsti, kokių ateities planų turi viešnios, ko norėtų, jei sumanytų grįžti dirbti į gimtinę.

Merginas atlydėjęs P. Rimkus pridūrė, kad rugpjūčio pradžioje apžiūrėti ligoninės atvyks dar viena būsima medikė kupiškėnė. Jis džiaugėsi, kad studijuojantys mediciną kupiškėnai tikrai yra susidomėję pasiūlymu savo darbinę veiklą pradėti Kupiškyje. Tokių esama per 10.

Šįkart atvyko buvusi šimonietė Inga Šateikaitė. Mergina jau baigė 5 kursus. Mokytis jai dar liko 7-eri metai. Šiuo metu specializuojasi anesteziologijos-reanimatologijos ir intensyvios terapijos srityje. Svajoja atvykti dirbti į Kupiškį. Vyriausiasis gydytojas Ingai jau iškart pasiūlė, kad ji galės po 6 kurso savaitgaliais atvykti budėti mūsų ligoninėje.

Ieva Satkevičiūtė baigė 4 kursus. Mergina medicinos studijas pasirinko neatsitiktinai. Kupiškio ligoninėje dirba jos mama. Ieva ketina gilintis į kardiologijos arba anesteziologijos-reanimatologijos sritį. Kol kas tvirtai dar neapsisprendusi. Noras sugrįžti į gimtinę yra. Planų išvykti dirbti į užsienį nepuoselėja.

Šepetiškė Neringa Vanagaitė sakė ilgai svarsčiusi, ar rinktis literatūros, ar tiksliųjų bei gamtos mokslų studijas, nes sekėsi ir rašinius rašyti, ir biologų olimpiadoje laurus skinti. Pasirinktomis medicinos studijomis nenusivylusi. Baigė 4 kursus, pasirinko endokrinologijos specializaciją. Į gimtinę ją taip pat traukia sugrįžti.

Iš Naivių kilusiai Indrei Žiaugrytei didžioji studijų dalis dar prieš akis. Šiemet ji baigė tik 2 kursus. Tačiau mergina tvirtino jau dabar galvojanti apie kardiologiją.

Viešnios po apsilankymo Kupiškio ligoninėje, sakė, kad ten pamačiusios geras darbo sąlygas, pastebėjusios puikius kolektyvo tarpusavio santykius.

Merginos pasakojo, kad tėvus aplanko maždaug kartą per mėnesį, nes daug laiko skiria mokslams, užimti net savaitgaliai.

P. Rimkus sakė, kad Kupiškio ligoninei labai tinka jų pasirinktas terapinis profilis.

„Smagu girdėti jūsų žodžius. Jei atvažiuotumėte į rajoną dirbti, tai Savivaldybė iš karto pasiūlytų tarnybinį butą, sudarytų geras buities sąlygas“, – žadėjo J. Jarutis studentėms prisistačius. Jis užsiminė ir apie karčią Savivaldybės patirtį remiant studentus medikus finansiškai. Tam buvo išleista apie 150 tūkst. litų. Iš maždaug trijų žmonių, kuriems buvo mokėta stipendija, tik vienas, neatvykęs dirbti į rajoną, ją grąžina. Meras teigė, jog prireikus gal ir būtų galima grįžti prie panašios praktikos, tačiau reikėtų peržiūrėti sutartis, jas atitinkamai pakoreguoti, kad Savivaldybė netesybų atveju neliktų ant ledo.

Paklaustos, ar nepasiges platesnių profesinio tobulėjimo galimybių sugrįžusios dirbti į provinciją, būsimosios medikės tvirtino, kad mažo miesto gydymo įstaigoje gal net daugiau tų galimybių. Pasak N. Vanagaitės, tik nuo paties žmogaus nusiteikimo ir norų didžiąja dalimi priklauso profesinis tobulėjimas. P. Rimkus paantrino, kad jų ligoninėje gydytojai yra skatinami kelti kvalifikaciją, yra išleidžiami į įvairius kursus. Taip pat pradedantys darbuotojai visuomet gali atsiremti į patyrusių kolegų, kurių dar ligoninėje tikrai yra, petį.

J. Jarutis apgailestavo dėl kol kas esančios netobulos pradedančių karjerą medikų darbo apmokėjimo tvarkos. Skandalinga, kad po 12 m. mokslų žmogus tegauna vos už minimumą didesnį atlyginimą. Tačiau manąs, kad dabartiniai studentai medikai sulauks jiems palankių permainų šioje srityje.

P. Rimkus šį, liepos 11-osios, pirmąjį susitikimą su kupiškėnais medicinos studentais pavadino istoriniu. J. Jarutis buvo nusiteikęs tokius susitikimus rengti kas pusmetį. Jis ragino viešnias paagituoti ir aplinkinių rajonų vaikinus bei merginas, studijuojančius mediciną, ypač chirurgiją, neaplenkti Kupiškio renkantis darbo vietą.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video