2024/03/29

Į nuvažiuojantį traukinį turėtume suspėti

Europos komisijos narė atsakinga už finansų programavimą ir biudžetą Dalia Grybauskaitė jau seniai skambina pavojaus varpais, kad Lietuva nepasiima Europos Sąjungos lėšų, kurios gali būti skiriamos patiems įvairiausiems projektams įgyvendinti. Neseniai ir Aplinkos projektų valdymo agentūra pareiškė, kad labiausiai įgyvendinti aplinkosaugos projektus vėluoja būtent Kupiškio, po to Biržų, Kretingos, Varėnos rajonų, Vilniaus ir Panevėžio miestų savivaldybės.

Aplinkos projektų valdymo agentūros Struktūrinių fondų vedėjas Saulius Vasiliauskas sakė, kad vėluojančių projektų vykdytojai privalės pateikti detalius planus, kaip žada juos įgyvendinti. Kitu atveju, rudenį teks perskirstyti beveik 12 milijonų litų ir nuplukdyti juos rezerviniams projektams.

Po tokių nelabai malonių pranešimų “Kupiškėnų mintys” pasiteiravo rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, kas lėmė, kad mūsų rajonas papuolė į tą nespėjančiųjų sąrašą.

Ž. Aukštikalnis sakė, kad buvo pakankamai daug kliūčių, dėl ko viskas užsitęsė. Jis tvirtino, kad nebuvo vienos pagrindinės lėšų neįsisavinimo priežasties, kodėl užstrigo Adomynės ir Palėvenėlės vandentiekio tinklų, vandenviečių, nuotekyno ir valymo įrengimas bei rekonstrukcija. Direktorius išvardino kelias uždelsimo priežastis. Buvo labai sudėtingos procedūros. Reikėjo viską derinti su Aplinkos projektų valdymo agentūra. Kitas stabdis buvo rinkimai. Ž. Aukštikalnis pripažino, kad ir pati administracija padarė dokumentacijos rengimo klaidų. Be to, per tą laiką, kai buvo vertinamos paraiškos ir skelbiamas konkursas, statybos darbai pabrango beveik 30 procentų.

Po pabrangimo abiem projektams įgyvendinti Savivaldybei būtų papildomai reikėję dar beveik milijono litų. Tokių lėšų Savivaldybė neturi, todėl teko vėl derėtis. Derybų metu pavyko išlaidas sumažinti puse milijono litų.

Antradienį buvo pasirašyta sutartis su Panevėžio ryšių statyba, kuri laimėjo Savivaldybės skelbtą konkursą. Ši organizacija įgyvendins ir Adomynės, ir Palėvenėlės vandentvarkos projektus.

Ž. Aukštikalnis “Kupiškėnų mintims” tvirtino, kad paskelbtos žinios apie tai, kad Kupiškis atsilieka, yra gerokai pasenusios. Jo žiniomis, kai kuriose Savivaldybėse iki šiol net konkursai nėra paskelbti, o mūsų rajone po antradienį pasirašytos sutarties darbai pradedami vykdyti.

Paklaustas, ką reiškia konstatavimas, kad mūsų rajonas vėluoja įgyvendinti projektus, Ž. Aukštikalnis sakė, kad buvo grafikas, pagal kurį numatyta, kas ir kada turi būti padaryta. Nuo to grafiko atsilikta apie porą mėnesių. Direktorius mano, kad rajono Savivaldybė nėra kažkokia atsilikėlė, nes kai kurios kitos savivaldybės iki šiol nėra net konkurso paskelbusios.

“Kupiškėnų mintys” pasiteiravo, kiek Savivaldybė iki šiol yra įsisavinusi Europos Sąjungos skiriamų lėšų. Ž. Aukštikalnis sakė, kad pinigai jau gauti Kupos melioracijos sistemos rekonstrukcijos projektui, Kupos slėnio tvarkymo projektui, iš tų lėšų sutvarkytas Slavinčiškio kelias. Įgyvendinti ir kiti projektai. Iš viso rajonas iš Europos Sąjungos jau gavo aštuonis su puse milijonų litų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video