2024/05/06

Ar prireiks kyšio, kad vaikas taptų darželinuku?

Šiemet jau ne kartą „Kupiškėnų mintys“ gvildeno vaikų lopšelių-darželių temą. Tačiau skaitytojų skambučiai vėl verčia prie jos grįžti. Antai viena kupiškėnė sakė esanti labai pasipiktinusi, kad rašoma netiesa, jog „Varpelyje“ tėra ne daugiau kaip 10 vaikų, kurie norėtų, bet dėl vietos stokos kol kas negali patekti į šią įstaigą. Jos vaikas į šį darželį pakliuvo tik paskambinus į Vilnių ir aplankius rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėją. Moteris, nenorėjusi pasisakyti savo pavardės, kad ant jos vaiko „neužsisėstų“ auklėtojos, teigė, jog jos pažįstamai daugiavaikei mamai, savo atžalos, kuri įrašyta žymiai tolėliau nei 10 vieta, nepavyksta įsprausti į „Varpelį“. Ši kupiškėnė teigė, kad netiesa yra sakoma ir apie „Obelėlės“ darželį. Ten tikrai daugiau vaikų laukia eilėje nei minimi 29. Tai ji žinanti puikiai, nes vienas iš jos vaikų kaip tik ten buvo įrašytas panašiu numeriu, o po jo dar seka ilga pavardžių uodega. Skambinusioji užsiminė ir apie galimą kyšininkavimą sprendžiant šią problemą.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus nuomone, tokie kai kurių žmonių samprotavimai apie vaikų priėmimą į darželį yra absoliučiai subjektyvūs. Kiekvienas, pirmiausia, yra linkęs paisyti savo norų ir labiau nesigilina į problemos esmę. Kad pastaruoju metu vaikas staiga buvęs ne sąrašo priekyje pateko į darželį, galėjo nulemti tokie ne visiems žinomi dalykai. Pavyzdžiui, iš „Varpelio“ apie 10 priešmokyklinukų išėjo į Kupos pradinę mokyklą. Tuomet ir ta laukiančiųjų darželio eilė šioje įstaigoje pasistūmėjo per tiek pozicijų į priekį. Panašiai buvo ir „Saulutės“ darželyje.

Vedėjas neneigė, kad vietų darželiuose visiems tikrai neužteks. Šiuo metu nebėra tinkamų patalpų. Kaip spręsti šią problemą yra svarstoma. Vienas galimas variantas būtų – perkelti Paketurių Šv. Kazimiero globos namus į Virbališkių mokyklą, o jų vietoje įrengti dar vieną ikimokyklinio ugdymo įstaigą, kurią patogiausia būtų pasiekti ir Kupiškio miesto vaikams. Tačiau šiam projektui įgyvendinti reikėtų nemažai investicijų. Tad dar bus ne kartą svarstoma, ar jis tikrai yra racionaliausias. Ar ateityje išliks toks darželių poreikis, R. Jociaus teigimu, labai sunku numatyti. Gyvenimo realybė rodo, kad panašios demografinės prognozės labai slidus reikalas ir šimtu procentų neišsipildo.

Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė, kuruojanti ikimokyklines įstaigas, Irena Mockuvienė pridūrė, kad tėvai dažnai daro klaidą neleisdami vaiko nuo trejų metukų į darželį, kai formuojama jo bendraamžių grupė. Vaikui paaugus, jau daug sunkiau patekti į savo amžiaus grupę, nebent kas išvažiuoja ar kitais sumetimais atsiima vaiką iš ikimokyklinės įstaigos. Tokiems vaikams geriausiu atveju belieka priešmokyklinukų grupės. Jos, veikiančios ne visą dieną, ateityje bus steigiamos tik prie mokyklų. Siekiama, kad jas lankytų visi vaikai. Šiuo metu į mokyklą dar ateina apie 15-10 proc. vaikų, visiškai nelankiusių darželio ir neparengtų mokyklai. Specialistė pabrėžė, kad šiuo metu yra formuojamos būtent 2005 m. gimusių vaikų grupės. Tad tėvai turi labai rimtai apsvarstyti, kokį vaiko ugdymo modelį pasirinks – ar darželį, ar tik priešmokyklinio ugdymo grupę vaikui paaugus.

R. Jociaus nuomone, tikras absurdas, kad tėvai bijo atvirai kelti problemas dėl to, kad neva jų vaikui bus blogai darželyje. „Jei kas negerai, tegu ateina pas mane kiekvienas ir išsako savo skaudulius. Tikrai visus išklausysiu ir bandysim spręsti problemas. Esu girdėjęs apie galimą papirkinėjimą norint gauti vaikui vietą darželyje, bet tai buvo toks gan abstraktus pastebėjimas. Mes tikrai bausim kiekvieną darbuotoją, jei tikrai jis nusižengs pedagoginei ir darbo etikai. Kiekvienos ikimokyklinės įstaigos vadovas gali tėvams parodyti laukiančių eilės į ją patekti vaikų sąrašus. Tai tikrai nėra valstybinė paslaptis“, – sakė vedėjas ir pridūrė, kad iš sostinės jo nėra pasiekusi jokia informacija apie tėvų nusiskundimus rajono lopšelių-darželių darbu.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video