2024/05/06

Šaukštas deguto medaus statinėje nieko nepagadina

Bitininkystė – vienas seniausių užsiėmimų. Šiais laikais vis mažiau žmonių, besidominčių šio amato subtilybėmis. Jaunimas nesuinteresuotas užsiimti bitininkyste, nes rinka, anot jų, yra per maža. Bičių auginimas yra populiaresnis tarp vyresnio amžiaus žmonių. Tačiau kartais bitės pridaro rūpesčių jų šeimininkams, kelia artimiausių kaimynų nepasitenkinimą. To neneigia ir bitininkas Bronius Korizna.

Brolis padeda

B. Korizna sakė nežinąs, kiek tiksliai bičių avilių šiuo metu turi. Pasirodo, kad suskaičiuoti jau nėra taip lengva, nes avilių yra gerokai per 90. Apie pusė bičių avilių yra kolektyviniame sode, netoli Šepetos, o kiti aviliai – pačioje Šepetos gyvenvietėje.

Bronius kartu su savo broliu Vladu Mečislovu Korizna gyvena Kupiškyje, tačiau bitininkas turi sodybą Šepetoje. B. Koriznai vienam būtų per sunku auginti tiek daug bičių, todėl rūpintis bitėmis jam padeda brolis. “Esu pensininkas ir II grupės invalidas. Visą žiemą gulėjau ligoninėje, todėl sveikata nėra itin gera„, – sakė pašnekovas. Bronius juokavo, kad bitės jam liepė sirgti žiemą, o ne vasarą, kad šeimininkas galėtų pats jas prižiūrėti.

Medaus yra – pirkėjų nė kvapo

B. Koriznos profesija yra veterinarijos gydytojas, todėl bitininkas visą laiką domėjosi paukščiais ir gyvūnais. “Bičių nereikia bijoti ir bėgti nuo jų kuo tolyn„, – teigė pensininkas. Pašnekovas prisipažino, kad meilę bitėms jam įskiepijo tėvai, kadangi šie taip pat laikė kelis avilius bičių. Pradėti auginti bites nebuvo sunku, nes jaučiu joms potraukį ir mėgstu jas„, – džiaugėsi B. Korizna. Jis sakė, kad augina bites vien tik savo malonumui, nes pelno iš to negauna. Suskaičiavęs, kiek kibirėlių medaus šiuo metu yra namuose, bitininkas tuoj pat pridūrė, kad medaus, deja, neturi kur dėti. Prieš mėnesį Žemės ūkio skyriaus salėje susirinkę Kupiškio rajono bitininkai, anot Broniaus taip pat skundėsi dėl medaus realizacijos. Pirkėjų neatsiranda tiek daug, kiek norėtųsi.

Kai bitės būna piktos

Pensininkas sakė, kad bitės jam ne kartą yra įgėlusios, o prie įgėlimų jis jau per daugelį metų priprato. “Neseniai vėl buvo bitės sugėlusios, tačiau ranka nesutino„, – prisiminė bitininkas. Bronius tuoj pat pridūrė, kad kaimynams, deja, šalia gyvenamųjų namų esančios bitės sukelia problemų.

Kelia grėsmę kaimynams ir gyvuliams

B. Korizna sakė, kad bičių avilių jokiu būdu negalima atidaryti ir imti medų prieš pat lietų, nes tuomet bitės būna piktos. “Aš netyčia prieš pat lietų išėmiau medų, todėl bitės pasidarė aršesnės„, – sakė jis.

Bičių aviliais esančiais pačioje Šepetos gyvenvietėje ne visi kaimynai yra itin patenkinti. O kuo gi džiaugtis, jei šalia važiuojamojo kelio yra per 40 bičių avilių? Bitės sugelia ne tik žmones, bet ir gyvulius, kuriems šie įgėlimai taip pat gali būti pavojingi. “Prieš kaimynus, be jokios abejonės, yra nepatogu, nes jiems manosios bitės trukdo„ – sakė pašnekovas. Bronius kaimynų atsiprašė, tačiau tai problemos neišspręs. Bitininkas jau apsisprendė parduoti bites ir pasilikti tik kelis bičių avilius, nes bitės – jo gyvenimo dalis. Norinčiųjų pirkti tiek daug avilių kol kas neatsiranda, tačiau viltis juk miršta paskutinė. “Man jau per sunku auginti bites„, – prasitarė pensininkas. Anot Broniaus, laikyti visas bites vienoje vietoje (kolektyviniame sode už Šepetos) būtų nepatogu, nes perdaug avilių vienoje vietoje irgi sukelia problemų. “Bitės gelia ir gels – tokia jų prigimtis, bet juk šaukštas deguto medaus statinėje ne ką tepakeičia„, – samprotavo Bronius Korizna.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video