2024/05/06

Brangs šiluma ir karštas vanduo

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos šilumos ūkio įstatymu, Centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodika, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija viešajame posėdyje, kuriame dalyvavo ir savivaldybių atstovai, nustatė bazines šilumos kainas penkeriems metams, kurias AB “Panevėžio energija“ valdyba patvirtino ir numatė jų taikymą nuo 2007 08 01.

AB „Panevėžio energija“ yra regioninė įmonė, ir tiekia šilumą bei karštą vandenį Panevėžio, Kėdainių, Rokiškio, Pasvalio, Kupiškio, Zarasų miestų ir rajonų vartotojams. Nustatyta šilumos kaina visuose regionuose yra vienoda.

Iki šiol galiojusi gyventojams šilumos kaina 12,71 centų už kilovatvalandę (be PVM) didėja iki 14,93 centų už kilovatvalandę. Pridėjus šilumos pardavimo kainą, kuri dabar yra 0,05 ct/kWh, o nuo rugpjūčio 1d. bus 0,20 ct/kWh, gautume galutinę šilumos kainą – 15,13 ct/ kWh. Centralizuotai tiekiamos šilumos kaina gyventojams didėja 18,6 procento.

Kitiems vartotojams šilumos kaina didėja 15 procentų, nes iki naujų šilumos kainų įsigaliojimo, kiti vartotojai mokėjo daugiau negu gyventojai.

“Kupiškėnų mintys„ pasiteiravo, dėl kokių priežasčių dar kartą reikėjo pabranginti šilumos ir karšto vadens kainas. Akcinės bendrovės “Panevėžio energija„ atstovė spaudai Daiva Paulauskienė išvardino nemažai pabrangimo priežasčių.

Pasak D. Paulauskienės, padidėjusiai šilumos kainai įtakos turėjo ne tik išaugusios gamtinių dujų, kurios naudojamas šilumos gamybai, kainos. Brango ir kitos kuro rūšys: skalūnų alyva, malkos, skiedros, pjuvenos. Dujos brango 31 procentu, mediena – 21, skalūnų alyva – 62 procentais. Iš AB „Simega“ perkama šiluma “Panevėžio energijai“ pabrango 29,1 proc. Reikia pripažinti, kad ir šiltėjančios žiemos lėmė gaminamos šilumos kiekį. Šilumos pardavimo kaina didėja dėl išlaidų už įmokų surinkimą iš gyventojų, kurias bendrovė moka bankams, pašto įstaigoms, butų ūkiams, bendrijoms.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija kartu su šilumos kaina nustatė ir karšto vandens kainas.

Kai karštas vanduo tiekiamas iš individualių šilumokaičių, vartotojams karštas vanduo be pardavimo kainos, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainos, kainuos – 7,72 lito už kubinį metrą be PVM ir, kai karštas vanduo ruošiamas grupiniuose šilumokaičiuose – 13,16 lito už kubinį metrą. Naujovė tai, kad atsiranda karšto vandens pardavimo kaina – 2,98 lito butui per mėnesį.

D. Paulauskienė “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad nustačius AB „Panevėžio energija“ karšto vandens kainas, minėta bendrovė tapo karšto vandens tiekėja. Vadovaujantis šilumos ūkio įstatymu ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos šių metų kovo 16 dienos nutarimu Nr.O3-23, karšto vandens apskaitos prietaisų butuose įrengimą, patikrą ir priežiūrą vykdo karšto vandens tiekėjas savo lėšomis, taikydamas karšto vandens pardavimo kainą daugiabučio namo butui. AB „Panevėžio energija“ nuo 2007-08-01 nebeteiks karšto vandens skaitiklių priežiūros paslaugos. Karšto vandens pardavimo kaina bus taikoma visiems karšto vandens vartotojams.

Šilumos ir karšto vandens tiekėjas operatyviai sureagavo į tai, kad pabrango šilumos gamybos išlaidos, bet kažkodėl visai neatkreipė dėmesio į tai, kad absoliučiai didžiosios gyventojų dalies pajamos visai nepadidėjo.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video