2024/05/06

Vytautui Galvonui rentos nereikia

Seimo nariams užsimanius iš rinkėjų pinigų gyventi iki grabo lentos ir sugalvojus pasiskirti sau pensiją, Lietuvoje kilo nemažas triukšmas. Tuo pasinaudojusios kai kurios partijos pradėjo kaupti papildomus politinius dividendus ir paprasčiausiai apgaudinėti rinkėjus.

“Kupiškėnų mintys„ nutarė pakalbinti abu rajone išrinktus Seimo narius Vytautą Galvoną bei Viktorą Rinkevičių ir pasiteirauti, ką jie mano apie tas rentas.

V. Rinkevičius buvo išvykęs į Briuselį, todėl pokalbis būtų labai brangus. Su juo pasikalbėsime artimiausioje ateityje, o Vytautą Galvoną “pagavome„ Seimo posėdžių salėje.

Trumpai įvertinkite situaciją dėl rentų ir Seimo narių elgesį.

Vytautas Galvonas: Mūsų frakcijoje yra sutarta, kad bet kokį klausimą reikia nagrinėti. Yra trys etapai – klausimo pateikimas, svarstymas ir priėmimas. Mūsų frakcija už šio klausimo, kaip ir kitų, pateikimą balsavo. Reikėjo išsiaiškinti, nes vienareikšmiai atsakyti negalima beveik į jokį klausimą. Visų frakcijų seniūnai pasirašė, kad tas klausimas būtų svarstomas. Mūsų frakcijoje buvo nuspręsta, kad priimant sprendimą, kiekvienas balsuos pagal sąžinę.

Vėliau prasidėjo šlykščiausi dalykai, dėl kurių aš tiesiog negaliu pakęsti politiko darbo. Konservatoriai ir kitos partijėlės pradėjo darytis sau reklamą – į akis tau sako vieną, o už nugaros daro kitą.

Tai yra konstitucinis pakeitimas, todėl balsavime turi dalyvauti 71 Seimo narys. Antradienį mes buvome vienintelė frakcija, kuri nedalyvavo balsuojant. Jei šį sumanymą būtų norėję sugriauti konservatoriai, jie būtų pasielgę lygiai taip, kaip ir mes. Tada neliktų kvorumo ir idėja būtų palaidota. Tačiau konservatoriai tyliai ir ramiai remia socdemus, kurie ir inicijuoja įstatymą dėl Seimo narių rentų. Jie savo dalyvavimu balsuojant, nors šios frakcijos narių dauguma balsavo prieš, padarė viską, kad balsavimas įvyktų. Jeigu konservatoriai būtų išėję ir nedalyvavę balsavime, nebebūtų kvorumo ir tam klausimui būtų padėtas taškas, bet jie nutarė sau pasidaryti pjarą.

Kokia Jūsų asmeninė nuomonė dėl rentų Seimo nariams?

Aš nežinau, ar kiekvienam Seimo nariui yra reikalinga ar nereikalinga ta renta. Tai pakankamai sudėtingas atsakymas. Dabar požiūris į kiekvieną Seimo narį yra suformuotas neigiamas, todėl suprantu, kad niekas jų nebenorės priimti į darbą. Tačiau jei ir bus priimtas tas įstatymas, aš pats pirmas parašysiu pareiškimą, kad atsisakau tos rentos.

Savaitės pradžioje rentų klausimas Seimo nariams klostėsi labai audringai. Buvo seimūnų norai užsitikrinti savo ateitį, piketai prieš tuos norus ir pačius Seimo narius, kol galų gale seimūnai nėrė į krūmus.

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė įstatymo pataisų projektui, numatančiam įteisinti valstybines rentas buvusiems parlamentarams. Tam, kad rentos būtų patvirtintos, reikėjo tik dar vieno balsavimo. Tačiau trečiadienį, paskutinę sesijos dieną, į posėdžio dienotvarkę šis klausimas net nebebuvo įtrauktas. Tvirtinant darbotvarkę Seimo posėdžių salėje apie rentas net nebuvo užsiminta. Seimūnai pasidavė? Vargu, juk tai ne ta publika, kuri nesugalvos argumentų savo gerovei užsitikrinti.

Aritmetika

Antradienio balsavime, kuriame sprendėsi tų nelemtų rentų klausimas, dalyvavo 80 Seimo narių. Jei 17 konservatorių būtų jame nedalyvavę, klausimas apie rentas jau būtų išmestas į istorijos šiukšlyną, nes tuo atveju balsuotojų nebebūtų tiek, kiek reikalauja galiojančios taisyklės. Puikiai suprasdami balsavimo aritmetiką, beveik visi konservatoriai balsavo prieš rentas, tuo pačiu sudarydami sąlygas toms rentoms būti įteisintoms.

Konservatoriams pasipinigavimų žaidimų nežaidžiant, darbiečiams, socdemams, valstiečiams ir dar vienam kitam seimūnui iš kitų frakcijų toks lošimas būtų neįkandamas, bet konservatoriai balsavo. “Prieš„ – sušuko Tėvėnės sąjunga ir tuo pačiu pritarė tolesniam svarstymui dėl rentų seimūnams.

Projekte numatyta, kad dvi kadencijas dirbęs eksparlamentaras, kuris negali ar nenori susirasti darbo, gaus 60 procentų buvusios algos dydžio rentą, tris ar daugiau kadencijų prasėdėjęs – 75 proc., o visai atsitiktinai Seiman papuolęs tautietis vos vienai kadencijai turės tenkintis tik 40 procentų buvusios algos pašalpa.

Šioje rentų byloje dar kartą puikiai išryškėja pinigų dainiai socdemai ir valstiečiai, bet visomis vaivorykštės spalvomis nušvinta ir konservatoriai, kuriems tenka lošti preferansą ir su tais, kurie nesupranta šio žaidimo taisyklių.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video