2024/05/06

Miestas išpešė naudos verslininko sąskaita

Ketvirtadienį vyko neeilinis rajono Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo svarstomi praėjusią savaitę atidėti klausimai.

Dar šiais metais buvusių kareivinių teritorijoje turėtų iškilti modernus prekybos centras. Tarybos nariai, prieš tvirtindami žemės sklypo, kuriame bus bene didžiausias Kupiškio namas, nutarė, kad reikėtų pasiderėti su investuotoju, kad jis ir miesto reikmėms skirtų lėšų, kuriomis būtų galima ir pagražinti miestą, ir pagerinti eismo sąlygas.

Derybininkų darbas įvertintas dvejopai

Prieš posėdį Tarybos sudaryta derybininkų grupė susitiko su investuotoju, UAB “Dailista„ vadovu Algirdu Jovaiša, ir bandė išsiderėti, kad jis skirtų pinigų miesto reikmėms.

Posėdyje dauguma derybinės grupės narių kalbėjo, kad derybų rezultatas yra geras ir, jei bus laikomasi žodžio, miestas turės naudos. Tarybos narys Povilas Gurklys sakė, kad rajone yra gera Taryba, nes kovoja dėl miesto reikmių. Ir jis, ir keli kiti Tarybos nariai siūlė balsuoti už pateiktą sprendimą. Tačiau diskusijose paaiškėjo,kad ne visi derybininkai vienodai vertina ir pačias derybas, ir jų rezultatus. Derybų nariai patys ėmė ginčytis dėl to, kas buvo sutarta. Pasigirdo siūlymų, kad vieną iš sprendimų punktų reikėtų tuoj pat išbraukti, nes lėšų jam įgyvendinti nepakaks. Derybininkai ginčijosi ir dėl to, ar buvo tvirtai sutarta dėl sumos, kurią investuotojas sutiko skirti miesto infrastruktūrai gerinti.

Aštrėjant diskusijoms eksmeras ir dabartinės Tarybos narys Leonas Apšega pareiškė, kad jis yra visiškai nepatenkintas derybininkų darbu. Pasak jo, turėjo būti derybų protokolas su dalyvių parašais. Tada nebereikėtų ginčytis dėl to, kas buvo sutarta.

Derybų grupės narys Vytautas Mockus siūlė balsuoti už parengtą projektą, kuriame numatyti darbai yra surašyti prioritetine tvarka. Jų turėtų būti atlikta tiek, kiek užteks numatytų pinigų. Tarybos narys Valentinas Beinoris taip pat siūlė balsuoti už parengtą projektą, o jei pritrūktų pinigų visiems darbams baigti, Savivaldybė pati turėtų ieškoti lėšų.

Vieno balso persvara

Balsuojant tik vieno balso persvara nugalėjo tie, kurie pritarė parengtam projektui. Už balsavo vienuolika Tarybos narių, prieš – dešimt.

Priimtas sprendimas patvirtinti kitos paskirties sklypo, esančio Gedimino g. 53N suformavimo detaliojo plano sprendinius. Savivaldybės administracijai pavesta, išduodant projektavimo sąlygas sklypui, užtikrinti, kad statytojas miesto infrastruktūros plėtrai panaudotų ne mažiau kaip 250 tūkstančių litų ir už juos rekonstruotų privažiavimo kelią nuo Gedimino gatvės iki iki įvažiavimo į minimą sklypą ir įrengtų ne siauresnį kaip 2,5 metro šaligatvį nuo Gedimino gatvės iki įvažiavimo į sklypą.

Be to, statytojas turi rekonstruoti Gedimino gatvės ir privažiavimo kelio sankryžą įrengdamas papildomą eismo juostą Gedimino gatvės dalyje. Taip pat jis turėtų įrengti ne siauresnį kaip 1,5 metro pločio šaligatvį Taikos gatvės dešinėje pusėje nuo Gedimino ir Taikos gatvių sankryžos. Sprendime paliktas ir punktas, pagal kurį statytojas turėtų rekonstruoti Gedimino ir taikos gatvių sankryžą įrengdamas papildomas eismo juostas ir Gedimino, ir Taikos gatvėse.

Pirmas įvykis Kupiškio istorijoje

Po posėdžio pasidomėjome, ką apie tai mano kita derybų pusė.

UAB “Dailista„ direktorius Algirdas Jovaiša “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad derybos buvo normalios, tik jas reikėjo protokoluoti. Derybose du punktai, kurie yra minimi Tarybos sprendime, pokalbyje aptarti nebuvo.

A. Jovaiša pateikė tokį pavyzdį. „Kartais aš nesuprantu, ko yra nepatenkinta mano žmona. Kai paklausiu, ko ji pyksta, gaunu atsakymą – sugalvojau, kad šiandien vakare būtų taip ir taip… Tai gal ir buvo galima padaryti, bet man reikėjo duoti bent jau užuominą. Panašiai buvo ir tose derybose. Tarybos nariai tarpusavyje kalbėjosi, kad gerai būtų iš investuotojo gauti pusę milijono, bet 250 tūkstančių litų irgi būtų neblogai. Su manimi apie tai kalbėta nebuvo ir ta suma nebuvo užakcentuota. Dėl Gedimino ir Taikos gatvių sankryžos įrengimo taip pat nesusitarėme. Buvo kalba apie sankryžą, bet aš pateikiau savo argumentus, kodėl nelogiška tą sankryžą perdarinėti. Visi nusileido, ir tuo klausimas buvo baigtas“, – sakė verslininkas.

A. Jovaiša reziumavo, kad Tarybos sprendimas yra padarytas. Tai jos narių sąžinės reikalas. Nuo to jis “nenubiednės.„

“Dailistos„ direktorius atkreipė dėmesį, kad tai yra pirmas atvejis Kupiškio istorijoje, kai vienai privačiai įmonei perkant žemę iš kitos privačios įmonės, miestas uždeda kontribuciją. Suabejojęs, ar tai yra teisėta, jis Tarybos sprendimo vis tik nesiruošia kvestionuoti.

A. Jovaiša sakė, kad garažų griovimo darbai jau prasidėjo. Prekybos centro statybos turėtų prasidėti maždaug po mėnesio, o pabaigtuvės numatomos gruodžio mėnesį.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video