2024/05/06

Kultūros ratą suka ir mūsų rajono meno mėgėjai

Šį savaitgalį prasidėjo Lietuvos dainų šventės, pavadintos „Būties ratu“ renginiai. Toks jos pavadinimas neatsitiktinis. Mat šiemet šiai unikaliai mūsų tautos kultūros tradicijai, kuri yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, sukanka 80 metų.

Kupiškėnai nėra praleidę nė vienos respublikinės dainų šventės. Ne išimtis ir šių metų renginys, kuriame dalyvauja 222 mūsų rajono meno mėgėjai.

Juos koncertuoti atrinko respublikinė komisija.

Kupiškio kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius papasakojo, kad muzikos mokyklos kanklininkų ansamblis su vadove Danute Boveriene pasirodė liepos 5 d. Vilniaus universiteto Petro Skargos kieme kanklių popietėje „Skambėkite, kanklės“. Šis renginys buvo tarsi visos dainų šventės įžanga. Vakar Kaune, kur S. Dariaus ir S. Girėno stadione surengta šokių diena „Lino sėkmė“, dalyvavo ir pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Susiedai“, vadovaujamas Dalios Senvaitienės. Tą pačią dieną sostinės Sereikiškių parke ir pilių teritorijoje vilniečiai ir miesto svečiai galėjo išgirsti ir kupiškėniškų dainų, susipažinti su mūsų krašto papročiais. Mat čia juos folkloro dienoje „Saulutė rateliu tekėjo“ reprezentavo Kultūros centro folkloro kolektyvai „Kupkėmis“, jaunimo folkloro ansamblis bei Salamiesčio pagrindinės mokyklos „Vijūnytė“. Visus šiuos atlikėjus parengė Alma Pustovaitienė. Taip pat čia pasirodė ir Adomynės laisvalaikio centro folkloro ansamblis, vadovaujamas Sandros Kirdienės.

Šiandien pučiamųjų orkestrų programoje „Vario audra“ Katedros ir Rotušės aikštėse matysime ir kupiškėnų orkestrą, vadovaujamą Vytauto Muliarčiko. Ansamblių vakare Kalnų parke, kuris visuomet labai populiarus tarp žiūrovų, koncertuos muzikos mokyklos liaudiškos muzikos kapela (vad. Birutė Petroševičienė) bei muzikantai Alfonsas Mockevičius ir Gintas Bernadickas.

Liepos 8 d., 14 val., dainų šventės dalyvių eisena patrauks į Vingio parką. Čia 17 val. prasidės dainų dienos „Dainos ratu“ programa. Į darnų tūkstantinį atlikėjų chorą įsijungs ir Kupiškio kultūros centro mišraus choro „Bočiai“, vadovaujamo Vandos Dičkienės, bei muzikos mokyklos jaunių choro (vad. Nidija Sankauskienė) balsai.

Pasak R. Lukoševičiaus, kupiškėnai šventės dalyviai Vilniuje yra apsistoję „Versmės“ mokykloje, Lazdynų mikrorajone, maitinasi šalia esančioje valgykloje.

Šiemet respublikinę dainų šventę finansuoja valstybė. Savivaldybėms prisidėti nereikėjo. Lėšos skiriamos transporto išlaidoms padengti ir maitinimui. Dalyviams patiems nereikia rūpintis ir šventės atributika. Pinigai skiriami per dainų šventės organizacinį fondą. Transporto išlaidos, anot R. Lukoševičiaus, kupiškėnams atsieis per 7 tūkst. litų. Kiekvienam dalyviui maitinti skirti 22 Lt. dienai. Kupiškėnų sveikata rūpinasi keletas su kolektyvais atvykusių medikų, saugumą užtikrina policijos atstovai.

Direktorius pridūrė, kad kultūros centras savo iniciatyva skyrė šiek tiek pinigėlių tik pirmosios pagalbos vaistinėlei papildyti. Juk tų būtiniausių priemonių gali ir neužtekti, jei šokėjams nutrins kojas ar apniks kitos bėdos.

Pasak R. Lukoševičiaus, ši, kas ketveri metai rengiama, dainų šventė, šiemet yra tarsi 2009 m. vyksiančios Pasaulio lietuvių dainų šventės, kuri bus jau po Lietuvos paminėjimo tūkstantmečio ženklu, renginių generalinė repeticija. Smagu, kad jos gaudesyje plevena ir kupiškėniška dvasia.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video