2024/05/06

Ar slypi detektyvas senajame miesto stadione?

Miesto visuomenei aktyviai tebesvarstant būsimojo baseino ir sveikatingumo komplekso statybos vietą, keli sportinės visuomenės nariai kreipėsi į redakciją prašydami išsiaiškinti, kodėl nepelnytai yra užmirštas senasis miesto stadionas, kuriam puikią vietą yra sukūrusi pati gamta.

Vyrai “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad dar prie rusų stadione šalia piliakalnio vykdavo aktyvus gyvenimas. Buvo rengiamos įvairiausios varžybos – šaudymo iš lanko čempionatai, lietuviškojo ritinio pirmenybės. Kupiškėnams patikdavo čia organizuojamos didelės žiemos šventės, kurios dabar apskritai nebevyksta arba yra tokios mažytės, kad apie jas niekas nesužino.

Žmonėms čia patikdavo lankytis jau vien todėl, kad šis stadionas yra labai dėkingoje vietoje. Žiūrovams čia yra ir patogu atvykti, ir stebėti varžybas. Sporto entuziastai tik skėsčiojo rankomis nežinodami, kodėl nepanaudojama tokia dėkinga gamtos dovana, bet kuriami nauji stadionai, ten investuojami pinigai, o kai įrengiamos aikštelės, jos praktiškai beveik nenaudojamos. Štai buvusių kareivinių teritorijoje buvo įrengta futbolo aikštė ir šalia jos tinklinio aikštelė. Pinigai išleisti, o toje tinklinio aikštelėje vargu ar kada nors apskritai buvo pasirodę tinklininkai.

Šiuo metu Kupiškyje galima suskaičiuoti net penkis stadionus. Bet tuo pačiu nėra nė vieno, kuriame būtų galima rengti nors kiek padoresnes varžybas. Tokia situacija ne visus tenkina.

Turistų viliojimo vieta

Dabar pakankamai daug kalbama apie tai, kaip reikėtų pritraukti turistus į rajoną ir tuo pačiu į jo centrą. Sporto visuomenės žmonės mano, kad senasis dabar apleistas miesto stadionas tam puikiausiai tiktų.

Trenerio Gedimino Uldukio nuomone, čia būtų galima įkurti jau seniai tiek Europoje, tiek pasaulyje nepatyrusio pralaimėjimo kraštiečio Virgilijaus Aleknos vardo stadioną ar bent disko metimo sektorių. Atvykę turistai čia galėtų išmėginti savo jėgas metant V. Aleknos diską ir gauti kokį nors suvenyrą, primenantį žymųjį atletą.

Kupiškis nuo seno garsėjo lietuvišku ritiniu. To, daug kam egzotiško žaidimo būtų galima pamokyti atvykstančius turistus, o gal ir surengti varžybas. Idėjų vyrai turi nemažai, bet, kaip patys pasakoja, jos kažkodėl niekam neįdomios.

Kai niekas neatsako, kodėl čia nieko nenorima daryti, į galvą lenda įvairiausios mintys. Ar tik nebus kokie nors piniguočiai, įtakingi valdininkai arba politikai šią gražią vietą nusižiūrėję savo namų statybai, todėl bet kokių kitų variantų tiesiog nesvarsto.

Pasirinktas pigesnis variantas

Kūno kultūros ir sporto centro direktorius Zigmas Paulauskas “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad jau senokai nuspręsta, jog nedideliam Kupiškio miesteliui pakanka vieno gerai įrengto stadiono. Jei turėsime penkis ar septynis stadionus, jie vis tiek nebus užimti. Todėl nutarta buvusių kareivinių teritorijoje padaryti treniruočių aikštę, kurioje dabar “Narjanta„ žaidžia apskrities futbolo pirmenybių rungtynes. Direktorius sutiko, kad šalia esančią tinklinio aikštelę, kurioje niekas nevyksta, reikėtų pagaliau sutvarkyti. Dabar vyrai pliažo tinklinį žaidžia Aukštupėnuose, o pasibaigus sezonui, rungtyniauja uždarose patalpose.

Pagrindiniam miesto stadionui, pasak Z. Paulausko, vieta Lauko gatvėje buvo pasirinkta neatsitiktinai. Stadione prie piliakalnio reikėtų pakeisti visą pasenusią melioracijos sistemą. Tai brangus variantas. Tuo tarpu Lauko gatvėje melioracija yra ideali. Pavasarį, kai aplinkui dar pilna sniego, aikštė jau būna sausa. Ši vieta pasirinkta stadionui ne tik dėl pigesnio varianto, bet ir dėl kitų priežasčių. Čia vyks ir gimnazistų kūno kultūros užsiėmimai. Stadionas prie piliakalnio yra gerokai toliau nuo gimnazijos, todėl ten vesti pamokas būtų pakankamai sudėtinga.

Z. Paulauskas nežinojo, kuriam tikslui marinuojama graži senojo stadiono vieta, todėl galimo detektyvo apie slaptus tikslus dar negalėjome atmesti.

Centre reiktų ne tik stadiono, bet ir baseino

Lauryno Stuokos–Gucevičiaus gimnazijos, kurios biudžete yra stadionas Lauko gatvėje, direktorius Virgilijus Žilinskas yra patenkintas, kad sporto bazė, kuri be galo reikalinga ugdymo procesui, statoma netoli gimnazijos. Direktorius negalėjo pasakyti, ar stadionas taps dideliu traukos centru, bet jei bus realizuoti visi numatomi darbai (puikios dangos bėgimo takai, teniso, krepšinio, tinklinio aikštelės, futbolo aikštė ir t. t.), gyvybė ten turėtų būti. Direktoriaus žiniomis, jau dabar į stadiono tvarkymą įdėta nemažai pinigų. Be to, dar šiemet turėtų būti įsisavintos kur kas didesnės sumos pagal valstybės investicijų programą. Todėl jau vėloka kalbėti, ar gera buvo parinkta vieta stadionui. V. Žilinskui atrodo, kad pasirinkta teisingai ir dėl to, jog čia anksti pavasarį jau galima sportuoti, ir dėl to, kad tik čia patogu vesti gimnazistams pamokas. Į senąjį stadioną per pamoką tiesiog būtų sunku suvaikščioti.

V. Žilinskas mano, kad aptariant baseino statybos vietą, reikėtų atsižvelgti ir į mokinių interesus. Jeigu jis būtų pastatytas patogioje vietoje, baseinu per pamokas galėtų naudotis ir Kupos pradinės, ir Povilo Matulionio vidurinės mokyklų moksleiviai, ir tie patys gimnazistai. Žinoma, tai reikia išspręsti finansiškai.

Gimnazijos direktorius taip pat negalėjo pasakyti, kuriems tikslams tuščias laikomas senasis stadionas ir ar ten neišdygs privatūs kotedžai.

Minčių apie namų statybą būta

Ieškodamos atsakymo į klausimą apie senojo stadiono ateitį “Kupiškėnų mintys„ užsuko pas vyriausiąją rajono architektę E. Sipavičienę ir pasidomėjo, kaip dabar planuose pažymėtas kažkada buvęs populiarus stadionas.

E. Sipavičienė sakė, kad ta vieta dabar pažymėta kaip sporto komplekso teritorija. Ta žemė šiuo metu priklauso valstybės nuosavybei. Nūnai laukiama gero projekto ar gero sprendimo. Pasak vyr. architektės, čia galima įrengti įvairiausias trasas rogučių, riedlenčių, kartingų ar net arklių lenktynėms. Žinoma, reikia sulaukti ne tik idėjų, bet ir jų finansavimo.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad sporto entuziastai, įtarinėdami, jog šioje vietoje gali atsirasti kažkieno gyvenamieji namai, nebuvo toli nuo teisybės. Vyr. architektė “Kupiškėnų mintims„ sakė, jog tokia kalba iš tiesų buvo, bet gyvenamiesiems namams buvo parinkta taip pat graži teritorija už P. Matulionio vidurinės mokyklos.

Buvo galima manyti, kad dabar jau tokių kalbų nebesigirdės, o senasis stadionas liks kaip ir buvęs visuomenės reikmėms. Tuo suinteresuoti visi kupiškėnai, o ne tik tie, kurie turi daug pinigų arba įtakos.

Kupiškėnai turi būti budrūs

Kai šis tekstas jau buvo paruoštas spaudai ir atrodė, kad stadionas prie piliakalnio tegul ne tuojau pat, bet vistiek gali atgyti ir toliau būti populiaria kupiškėnų susibūrimų vieta, įvyko eilinis Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame, be kitų klausimų, buvo svarstoma miesto bendrojo plano koncepcija iki 2026 metų.

Pasirodo, kad joje jau numatoma, kad stadione galima gyvenamųjų namų statyba. Dalies tarybos narių raginimu projektuotojai buvo įpareigoti pertvarkyti planus, eliminuojant bet kokias idėjas ten statyti kotedžus, kuriuose, suprantama, gyvens ne bet kas. Šį kartą dar vienas ketinimas iš kupiškėnų visuomenės atimti puikų gamtos kampelį pralaimėjo, bet ką gali žinoti, kaip bus ateityje.

Kupiškio žmonės ir toliau turi būti budrūs, kad, belaukdami kažin kokių investicijų, neliktų praeiviais savo pačių kieme.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video